Jak vařily naše prababičky:
pravé jablkové píchance

Jak vařily naše prababičky:
pravé jablkové píchance

11. 11. 2013

Zajímá vás, jak se vařilo za první republiky, před sto a více lety, či dokonce za dob zřejmě nejslavnější české kuchařky a buditelky Magdaleny Dobromily Rettigové? Právě o tom pojednává gastronomický seriál Jak vařily naše prababičky, v němž budeme uvádět zajímavé historické recepty.

Jablek se letos urodilo nepřeberně a hojné zásoby budou vyžadovat i fantazii při jejich zpracování. Jednou z možností jsou koláče našich prababiček zvané jablkové píchance.

Jak na to? Tři žloutky umícháme do pěny s 12 dkg cukru. Přidáme 12 dkg rozehřátého másla a 3 lžíce smetany nebo mléka. Když je hmota hladká, přidáme půl balíčku pečivového prášku a nakonec zamícháme 15 dkg pšeničné mouky se sněhem z 5 bílků. Těsto opatrně vlijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče asi na tři prsty vysoko.

Oloupeme půl kilogramu pěkných jablek, očistíme je a nakrájíme na malé čtvrtky. Zapícháme je stejnoměrně do těsta, poprášíme cukrem smíchaným se skořicí a dáme péci. Upečené ještě za tepla krájíme nožem namočeným v horké vodě a otřeným. Výsledkem je pečivo velmi jemné, výživné a dobře stravitelné.

Ingredience
3 žloutky
12 dkg cukru
12 dkg másla
3 lžíce smetany
0,5 balíčku prášku do pečiva
15 dkg mouky
5 bílků

 

Další články autora na www.novakoviny.eu

gastronomie recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.