Jíme prošlé potraviny. Je to nebezpečné?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jíme prošlé potraviny. Je to nebezpečné?

26. 2. 2019

To je ještě dobré. To je jen pár dní po datu spotřeby. Nevyhazuj to, to je škoda. Udělám z toho pomazánku. Pro někoho je používání potravin s prošlým datem spotřeby naprosto běžná věc, pro někoho je to nepředstavitelný hazard se zdravím.

Ale co je hlavní, většina lidí nemá jasno v tom, kdy taková postarší potravina neuškodí a kdy naopak skutečně představuje nebezpečí.

Více než polovina Čechů někdy spotřebovává potraviny, kterým skončila doba minimální trvanlivosti. To vyplynulo z průzkumu, který na toto téma dělalo Centrum pro výzkum veřejného mínění. Okolo poloviny dotázaných uvedlo, že jí i mléčné výrobky nebo maso, u nichž je napsáno „spotřebujte do“. Přitom právě u mléčných a masných výrobků je to považováno ze nebezpečné. Právě formulace „spotřebujte do“, tedy doba, po kterou je možné výrobek jíst, se uvádí u potravin, které se poměrně rychle kazí. Je to vlastně varovný nápis, který má své opodstatnění, jinými slovy, je tam právě proto, aby lidi varoval.

Naopak u jiných potravin se objevuje označení „minimální trvanlivost“. To znamená, že jde o datum, kdy by sice měly být spotřebovány, ale zároveň, pokud nemají porušený obal a jsou správně skladovány, nejsou závadné. Může se zhoršit jejich chuťová a výživová kvalita, ale pokud je člověk krátce po tomto datu sní, nic se mu nestane. Jde například o konzervy, sušenky, těstoviny, zkrátka potraviny, které se rychle nekazí. Mohou se i dál prodávat, ovšem prodejce zodpovídá za to, že jsou nezávadné a musí je umístit odděleně od ostatního zboží a označit je za prošlé. Je to pak už jen na rozhodnutí zákazníka, jestli si je chce nebo nechce koupit, protože jsou zlevněné.

Jenže průzkum potvrdil, že lidé často tato dvě rozdílná označení zaměňují. Klidně si nakoupí  spoustu jogurtů, salámů nebo masa, naládují s nimi lednici a pak je konzumují i když je už dávno po datu, které na nich bylo jasně vyznačeno jako čas, kdy se musí zkonzumovat, protože pak už mohou být zdraví škodlivá. Z průzkumu však jasně vyplynulo, že lidé se v těchto rozdílných označeních neorientují a myslí si, že „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“ je totéž.

Sedm procent Čechů v průzkumu uvedlo, že prošlé potraviny obou typů konzumuje naprosto běžně.  Desetina lidí uvedla, že často a asi třetina, že občas. Pětina lidí tvrdila, že by si nikdy nedala potravinu po skončení doby použitelnosti a třináct procent by nepozřelo nic, co má po datu minimální trvanlivosti.

Na jedné straně odborníci na bezpečnost potravin varují, že taková přehnaná šetrnost může přinést pořádné zdravotní maléry, na straně druhé se čím dál více mluví o tom, že společnost plýtvá potravinami jako nikdy dříve. Podle různých statistik a průzkumů tvoří potravinový odpad plných třicet procent odpadů domácností. Lidé vyhazují jídlo, protože ho nakoupili moc a pak se jim doma zkazilo nebo protože si ho prostě připraví hodně a pak už na ně nemají chuť.

Těžko říct, co je horší přístup, zda plýtvání nebo snaha ušetřit i za cenu, že sníme něco, o čem tušíme, že to není v pořádku. Faktem je, že lidé, kterým je potraviny líto vyhazovat, mnohdy výrazně riskují. Stejně jako ti, kteří záměrně nakupují potraviny zlevněné, za hranicí data spotřeby. Existuje i skupina lidí, pro které je to přímo koníček. Někteří to zdůvodňují tím, že se snaží ušetřit, že si prostě drahé jídlo nemohou dovolit. Pro jiné je to způsob, jak se vymezit proti plýtvání. A někdo prostě neodolá. Když vidí balíček sušenek za pět korun, koupí je, i když ví, že jsou půl roku prošlé. Každopádně je dobré udělat si jasno v tom, co jednotlivá označení znamenají a uvědomit si, že zatímco někdy může být taková snaha ušetřit opravdu výhodná,  jindy může přinést pořádné zdravotní komplikace.

 

Hana Charvátová pro i60

 

 

 

jídlo potraviny
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%