Elektřina, nebo plyn? Správná volba záleží na řadě okolností
Ilustrační foto: pixabay.com

Elektřina, nebo plyn? Správná volba záleží na řadě okolností

21. 2. 2019

Na první pohled je odpověď na otázku, jakým způsobem je výhodnější vytápět dům či byt, víceméně jasná. Elektřina je přece dražší než plyn. Jenomže nelze započítávat jen ceny energií, ale také nepřímé náklady spojené s vytápěním. Zde už bilance tak jednoznačně nevychází.

Ne každý z nás žije v komfortní situaci, kdy vyhřívání svého bytu nemusí řešit, protože je napojený na dálkové vytápění. Většina majitelů domů a vlastníci řady bytů se o své teplo musejí starat sami. Na jedné straně je to fér, protože co protopí, to zaplatí. Na druhé straně je na místě otázka, jestli topí efektivně a neplatí zbytečně moc.

Když se zaměříme na rodinné domy, tak u nich dnes otázka elektřina vs. plyn není vůbec jednoznačná. Záleží na řadě faktorů. Kromě velikosti domu zejména na tepelné ztrátě. Starší domy se dnes zateplují, novostavby jsou ve většině případů nízkoenergetické, často vybaveny solárními panely či tepelnými čerpadly. Zde potom stačí jen dotápět  a k tomu bohatě postačí moderní infrapanely  nebo podlahové topné kabely. Nemusí se tedy ani řešit investičně nákladné teplovodní rozvody v domě.  Jenomže ruku na srdce: pořízení tepelného čerpadla je velmi nákladné, podobně je to se solárními panely na střeše. Řada z nás přitom musí vycházet z toho, co má a na velké úspory kvůli nedostatku peněz nedosáhne. Takže co zvolit?

„Určitě se vyplatí zjistit, jaké má konkrétní dům tepelné ztráty. I bez toho ale platí, že u starších nezateplených domů zpravidla vychází levněji plyn,“ říká Ladislav Pšenčík, obchodní ředitel LAMA energy.

Zemní plyn, levnější provoz, vyšší náklady

Pro zemní plyn mluví jasně to, že je levnější než elektřina. Výhodou také je, že dnes využívané kondenzační plynové kotle dosahují vysoké účinnosti, protože dokážou využít i energii ze spalin, která u dříve využívaných atmosférických kotlů unikala do komína. Vypočtená úspora dosahuje až třiceti procent.

Jenomže když přecházíte z atmosférického kotle na plynový, musíte počítat s novým vyvložkováním komína a na tu při desetimetrové výšce komína musíte počítat cca s dvaceti tisíci korunami. Další zhruba dva tisíce si každoročně musíte připravit na revize: jak komína, které jsou povinné, tak na revize kotle. Ty zatím musejí provádět jen firmy, na druhé straně je výrobci doporučují kvůli vyčištění kotle a udržení jeho účinnosti.

S těmito částkami zkrátka musíte počítat a zahrnout je do porovnání, aby bylo vyhodnocení férové.

Elektřina: dražší provoz, plus nejen ve výhodném tarifu

Elektřina jako komodita je dražší, to je jednoznačný fakt. Na druhé straně máte u elektrokotle nárok na sazbu elektřiny s nižším tarifem, což náklady trochu snižuje a také můžete využívat „levnější“ elektřinu i na všechny ostatní spotřebiče, což u ledničky, pračky, sušičky, ale i žehličky a dalších domácích pomocníků s vyšším příkonem může také vygenerovat zajímavé úspory.

Elektrokotle navíc prakticky nemusíte udržovat, ušetříte na revizích, takže lze zjednodušeně říct, že co protopíte, to zaplatíte, nic navíc. Také je pravda, že elektrokotle mají obecně nižší pořizovací náklady, což také může misku vah o další kousek vychýlit.

„Nedá se paušalizovat, každá domácnost je jiná. Už tím, že obrovský rozdíl na výsledné faktuře dělá například i to, na jakou teplotu si doma vytápíme. Nicméně obecně platí, že pro byty a menší rodinné domy vychází výhodněji elektřina, stejně jako u kvalitně zateplených a nízkoenergetických domů. Jinak doporučuji spíš vsadit na plyn, samozřejmě tam, kde je plyn zavedený,“ doporučuje Ladislav Pšenčík z LAMA energy.

Podrobnější informace lze zjistit na stránkách tzb-info.cz, kde jsou pro podobné případy k dispozici také kalkulátory. Rozhodně se před případnou investicí vyplatí se k nějakému rozumnému propočtu dostat. Výše uvedené platí spíš jako obecný návod a upozornění, že cena příslušné komodity neznamená vždy jediný náklad na vytápění, který je potřeba do kalkulace započítat.

 

710x100.png

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.