Zlatý glóbus pro nejlepší film
získaly The Artist a Děti moje

Zlatý glóbus pro nejlepší film
získaly The Artist a Děti moje

16. 1. 2012

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii komedie a muzikál a vůbec největší počet ocenění získal černobílý němý snímek The Artist francouzského režiséra Michela Hazanaviciuse. Nejlepším dramatem se staly Děti moje s Georgem Clooneym.

Film The Artist, který představuje poctu éře němého filmu, proměnil ve vítězství celkem tři z šesti nominací. Herec Jean Dujardin se díky snímku stál nejlepším hercem v komedii nebo muzikálu. Ocenění získal také soundtrack k filmu od Ludovica Bourcea.

Nejlepším filmem v kategorii drama se stal snímek Děti moje (The Descendants) režiséra Alexandra Payneho, v němž hollywoodská hvězda George Clooney hraje nevšímavého manžela a otce, který je nucen přehodnotit svůj život. Tento film byl nominován v pěti kategoriích. Cenu si odnesl také Clooney za nejlepší mužský herecký výkon v kategorii drama.

Mezi favority s pěti nominacemi byl dále film Černobílý svět (The Help) režírovaný Tatem Taylorem. Ten však nakonec získal pouze jedno ocenění v kategorii za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, které si odnesla Octavia Spencerová.

Ostřílený matador Martin Scorsese si odnesl Zlatý glóbus za nejlepší režii snímku Hugo a jeho velký objev.

Meryl Streepová byla oceněna jako nejlepší herečka v kategorii drama za ztvárnění Margaret Thatcherové ve filmu Železná lady (Iron Lady). V kategorii komedie a muzikál získala cenu pro nejlepší herečku Michelle Williamsová, která si zahrála Marilyn Monroe ve filmu Můj týden s Marilyn (My Week with Marilyn).

Woody Allen se svým filmem Půlnoc v Paříži (Midnight in Paris) získal Zlatý glóbus za nejlepší scénář.

Nejlepším animovaným filmem se stala Tintinova dobrodružství (The Adventures of Tintin) Stevena Spielberga.

Cenu za nejlepší cizojazyčný film si odnesl íránský režisér Ashgar Farhadi za snímek Rozchod Nadera a Simin (A Separation). Porazil tak například kultovního španělského režiséra Pedra Almodóvara nebo režijní debut hollywoodské hvězdy Angeliny Jolie.

Předávání Zlatých glóbů, ceny Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), moderoval již potřetí za sebou britský komik Ricky Gervais. Ani tentokrát si neodpustil provokativní a kontroverzní vtípky, za něž si loni vysloužil kritiku. \"Je to jako Oscary, ale bez té vážnosti,\" popsal význam ocenění. \"Zlaté Glóby jsou ve srovnání s Oscary to, co je Kim Kardashian pro Kate Middleton.\"

Zlaté glóby se předávají dříve než Oscaři, ceny americké Akademie filmového umění a věd, a podobně jako ceny Sdružení filmových a televizních herců (SAG) často naznačují, kdo si nejvýznamnější ocenění ve filmové branži odnese.

film ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...