Líčení ve zralém věku. Jak na to?
Ilustrační foto: ingimage.com

Líčení ve zralém věku. Jak na to?

18. 2. 2019

Má v líčení dlouholetou velice úspěšnou praxi. Díky ní se ženy při líčení odnaučily dělat chyby. Vizážistka Zuzana Hainallová radí, jak by se měly líčit ženy ve zralém věku.

Ze své praxe Zuzana Hainallová ví, že největší chybou, které nejen zralé, ale i zcela mladé ženy při líčení dělají, je preference zvýraznění očí na úkor celku a vynechávání líčení tváří a rtů.

Co bychom měly dělat nejdříve?
Začínáme vždy pečlivou úpravou podkladu (malíř plátno také nejdříve šepsuje, než začne nanášet barvy). Ze všeho nejdůležitější považuji barevnou sladěnost pleti, tedy nanesení podkladové báze (tzv. make-upu). Poté můžeme použít korektor k zakrytí např. kruhů pod očima či různých pupínků. Nakonec podklad zafixujeme pudrem (např. minerální v odstínu raději světlejším, než naše pleť, nebo transparentní). Můžeme použít i pudry „korekční“, např. na vytvarování obličeje. Nikdy nezapomínáme na „zdravíčka“, tedy tvářenku – obličej vypadá plastičtější a přirozenější.

A co obočí? Spousta zralých žen si je kdysi, hlavně v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století, drasticky vytrhávala – a nastaly tím nenapravitelné změny tvaru…
V posledních létech přišlo do módy širší obočí přirozeného vzhledu. Pokud nám značně prořídlo, určitě zvýrazníme tužkou na obočí, nebo tmavším stínem, ale s citem!

A oči? Říká se: Oko, do duše okno!
Líčení očí začínáme světlým stínem (já používám zásadně lesklý) do vnitřního očního koutku a poté na celé pohyblivé víčko. Pozor na barvy. Shoduje-li se základní stín s barvou duhovky, jiskrnost oka zanikne a naopak. Proto na modré oko rozhodně ne světlemodrý stín. Nikdy neuděláme chybu volbou stínu v barvě smetany či nazlátlé broskve – ta sluší každé ženě. Dále vytvarujeme oko tmavším stínem. Není-li již oční okolí dokonale pevné, nebo toužíme-li po přirozeném líčení, použijeme matný hnědý (opět sluší každému typu ženy), případně tmavomodrý, zelený či šedý stín. Následuje oční kontura. Zásadně silnější linku směřujeme do vnějšího koutku oka (já vnitřní část vynechávám úplně). Takže vytvoříme takové ležící písmeno „V“. Můžeme i lehce protáhnout horní linku k uchu. Poté můžeme i nemusíme „rozmazat“ lehce štětečkem. Troufnout si samozřejmě můžeme i na tekutou oční linku, ovšem na den doporučuji pouze v případě, že stíny jsou takřka neznatelné a linka patří pouze na horní oční víčko. Existuje spousta tvarů očí a každý z nich vyžaduje trošku jiné líčení. Důležitá je samozřejmě řasenka. Profesionální podoby dosáhnete poradou se zkušenou a erudovanou odbornicí. Potřebujeme-li, aby líčení vydrželo opravdu dlouho, nebo trpíme slzením, doporučuji různé fixační přípravky. Já sama používám pro jistotu všechny, které existují.

Přejdeme na rty.
Tady začínáme konturovací tužkou, nejlépe v barvě rtěnky. Chceme-li rty zvětšit, vedeme linku po horním obvodu rtů, v touze po zmenšení naopak po vnitřní straně. Dále nejlépe štětečkem naneseme rtěnku a chceme-li dosáhnout „šťavnatého efektu“, přejedeme ještě leskem (starším rtům lesk svědčí – zakryje vrásky). V současné době zůstává v módě červená rtěnka, což je dobře, neboť správně zvolená barva umí obličej dokonale rozsvítit a omladit! Současně se vrací rtěnka perleťová, ale tam pozor, sluší pouze opravdu mladým obličejům!

To by určitě chtělo názornou ukázku!
Ráda bych co nejdříve natočila video, jak se líčím opravdu „krok za krokem“, detailně, i s komentářem. Umístila bych ho na facebook, nebo raději na youtube. Kolegyně z bývalé redakce si před časem totiž postěžovala, že na internetu nenalezla postup líčení pro naše ročníky. Postupně bych natočila ještě video, jak nalíčit jiný barvový typ ženy ve svém věku.

A co ty zralé ženy, které se nelíčí – znáte nějaké „fígle“ i pro ně?
Existují ideálně krásné ženy, které opravdu make-up (tím je myšleno líčení, nikoliv barevný krycí krém, nebo-li správně „podkladová báze“) nepotřebují, ale odhaduji v populaci tak jedno procento, možná i méně. Ostatní si musí vybrat, zda vypadat alespoň trošku upraveně, nebo prostě „in natura“, což podle mě není ideál v jakémkoliv věku. Mladé ženy chtějí uspět na trhu práce a zralé ženy zas nechtějí vypadat jako důchodkyně, ne? 

 

Natalie Kšajtová Faitlová pro portál i60

 

 

 

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.