Basa
ilustrační foto: pixabay.com

Basa

15. 2. 2019

V době největší slávy dubské dechovky, hrávala pod jménem Hanačka, jsem byl také jejím členem. A tak jsem se potkal i s panem Hrubešem z Hrdibořic, který hrával na kontrabas. Hrál s námi snad jen dvakrát nebo třikrát, možná pětkrát. Kapela se totiž rychle rozrůstala, mívala až kolem čtyřiceti členů, a tak se ta basa mezi všemi těmi žesti ztrácela. Proto basový part potom hrával na tubu Laďa Prušák z Tovačova.

Ale na pana Hrubeše se občas vzpomínalo, a tak vyšla najevo i pěkná historka. Po jakémsi hraní se parta muzikantů sešla v Horákově hospodě v Dubě. A tam hráli a popíjeli, co jim kdo poručil, a pěkně se rozveselili. Už byl pozdní večer, když se rozcházeli. Rozloučili se na náměstí u Floriánka a vydali se na různé strany. Někteří k Věrovanům a Tovačovu, jiní k Bolelouci, a pan Hrubeš, s basou na rameni, se vydal na pětikilometrovou cestu do Hrdibořic.

Jistě mu to nějakou chvíli trvalo, únava z prožitého dne i požité režné, borovičky a piva, byla značná. A tak, když se konečně dotrmácel domů, postavil basu v chodbě ke zdi a hned usnul v kuchyni na otomanu.

Ráno s ním panímáma třese: "Taťku stávé! Poď se podivať, co to je?! Jak du na dvur, dycky se mně zdá, že v sini neco smrdi. Cos tam dal?!" "No, co? Je tu to, co furt! Kolo, kybl z vodó, máselnica, basa, žebř na komoru, směták. Na věšáku kabáty, dešnik, klobók, pod nim komisňáky, v kótě kybl z hadró a réžákem na zem. Ešče obrázek ze Svatyho Hosténa. Co by tu tak mohlo smrděť ?"

A tak včecko prohlédli, popřemísťovali, ale původ zápachu neobjevili. "Viš co, taťku? Pod dlážkó musi byť zdechlé potkán a ten tak smrdi." Nic naplat, chodbu museli vystěhovat a pan Hrubeš vytrhal dřevěnou podlahu, aby objevil, co je příčinou nevábně páchnoucího vzduchu. Nepřišlo se na nic. Kolář Klapal z Dubu položil nová prkna, paní Hrubešová chodbu vybílila vápnem a mohlo se stěhovat vše, co stojí na náspech a patří do chodby.

A tu učinili nález! Vždyť to smrdí basa! A opravdu. V base cosi šustí, a když se podařilo vytáhnout ten kousek celofánu ven, zjistili, že je to obal od balíčku tvarůžků!

No, co chcete? Muzikanti. Jak se tak před týdnem veselili, kterýsi z nich panu Hrubešovi přilepil pod luby kontrabasu papír od tvarůžků!

"Vy neřádi! To vás bude stáť každyho štvrtku režné! ...  Ale co. Máme včil vymalovanó siň, novó dlážku, a tá basa? Šak ona zas vyvětrá."

 

 

siň - chodba/ máselnica - strojek na výrobu másla/ komisňáky - pevné pracovní boty/ náspa - krytý chodník na dvoře/ réžák - hrubý rýžový kartáč

Soutěž pro nováčky II.
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%