Tip na zimní výlet:  Zamrzlý Vaňovský vodopád
Foto: autorka

Tip na zimní výlet: Zamrzlý Vaňovský vodopád

11. 2. 2019

Do Ústí nad Labem přitéká Labe kaňonem, který si řeka po celé věky nespoutanou silou hloubila v tvrdých skalách. Skalnaté svahy řeku provázejí z místa zvaného Porta Bohemica až na hranici s Německem. Co by kamenem dohodil z Ústí nad Labem proti proudu řeky, resp. v jeho části Vaňov, jedna z četných roklí skrývá vodopád. Docela nenápadný Podlešínský potok si teče a teče, až dorazí na hranu skály. Jak je rozběhnutý, nezbývá mu než skočit dolů. No pravda, taky se dá říct spadnout. A hle, máme tu vodopád. Se svými 12 m patří v Českém středohoří k těm větším. Za příhodných podmínek v zimě vodopád zamrzá a tvoří překrásnou scenérii, stojící za shlédnutí.

Máme dvě možnosti, jak se k vodopádu dostat. Buď půjdete od výletního zámečku Větruše v Ústí nad Labem turistickou cestou po vrstevnici a sejdete ve Vaňově u Labe. Nebo to uděláte jako já, tj. úplně obráceně. Z Ústí nad Labem se svezete autobusem č. 15, projdete podchodem pod tratí a zvolna začnete stoupat průrvou ve skalách vzhůru. Pokud není náledí, jak jsem ho zažila před dvěma lety, ale pod nohama vám křupe bělostný sníh, cesta není náročná a snadno ji zvládnou i děti.

Ještě před příchodem k vodopádu je nalevo krátká odbočka na vyhlídku na Vrkočské skále. Doporučuji vám ji neminout, protože se vám z ní otevře pohled na klikatící se Labe, hrad Střekov s Masarykovými zdymadly pod ním i Ústí nad Labem.

A po chvilce už stanete na samém konci kaňonu Podlešínského potoka, který právě tady ve spolupráci s mrazem, vytvořil kouzelnou podívanou. Ta by však dnes nebyla možná bez toho, co v těchto místech vytvořila dávná sopečná činnost matičky země. Údolí je uzavřeno mohutným čedičovým sloupovím, navozujícím téměř posvátný pocit chrámové lodi.

Až se dosyta vynadíváte, můžete pokračovat po zelené turistické značce do Ústí nad Labem. Pohodlná cesta vede lesem a otvírají se z ní výhledy na protější svahy, hrad Střekov a Labe. Od zámečku Větruše se můžete svézt lanovkou, která vás z ticha přírody rázem sveze přímo do útrob chrámu nákupů. V nohou budete mít asi 6 km.

Zamrzlý Vaňovský vodopád v roce 2017, viz. Vaňovský vodopád 2017

 

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%