Mám ráda kuchařské knihy - XLV. díl
ilustrační foto:pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XLV. díl

5. 2. 2019

Dobrý den, přátelé dobré gastronomie.

Jak jsem tak přemýšlela, o čem bych mohla psát svůj další díl o receptech, vzpomněla jsem si na zeleninu, kterou známe a máme rádi skoro všichni. Vždyť v české, moravské a slezské gastronomii má opravdu dlouholetou tradici.Je to zelenina nejen dobrá, ale hlavně zdravá. 

  • A kysané zelí je přeci skvělá vitamínová bomba. A lékaři a nutriční specialisté jej víc než doporučují. 

Protože šťáva neboli lák z kysaného zelí je léty prověřený lék, který je nyní období chřipek aktuální. A mezi námi moc dobrý a osvěžující a jistě za něj nikdo z nás neutratí "majlant".

Skoro každá domácnost má také svůj recept na jeho přípravu. To ovšem psát nebudu. Takovou bečku neboli zelák mívali lidé na chalupách jako běžnou součást domácí spižírny nebo sklepa. Když jsem byla na loni na farmářském trhu, viděla jsem tam opravdu krásné hlavy zelí na krouhání. A jeho nakládání byl obřad a recepty se dědily z generace na generaci.

Raději napíšu recepty z různých zemí. Myslím, ze některé stojí za vyzkoušení.

O jeho oblibě svědčí i to,že se pořádají soutěže o nejlepší kysané zelí. A jsou dost populární. Recepty jsou pro 4 osoby. 

Maďarská polévka z kysaného zelí zvaná "Pijácká 

  • 1 l láku z kysaného zelí, 1 l vody, 300 gr zelí, 300 gr klobásy, 50 gr sádla, 50 gr hladké mouky, 1 cibule, sůl, sladká mletá paprika, kmín, 2 lžíce kysané snetany

V 1 l vody vaříme zelí. Mezitím si připravíme sádlovou jíšku, do níž přidáme pokrájenou cibuli a mletou papriku. Jíškou zahustíme zelí,přidáme kmín, pokrájenou klobásu a lák ze zelí. Podle chuti osolíme, případně přidáme i pálivou papriku. Pak zjemnime smetanou.

Alsaské zelí - Choucroute garnie

  • 1 kg kysaného zelí, 200 gr slaniny, 30 gr sádla, 1 cibule, 2 jablka, 10 jalovčinek, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce kirše (třešňovice nebo jiné pálenky - ginu nebo i vodky), 5 kuliček pepře, 4 kotlety mohou být i uzené, 2 párky  sůl 

Zapékací misku vyložíme plátky slaniny. Na sádle v jiné nádobě zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme nakrájená jablka, zelí a promícháme. Přidáme jalovec, pepř, sůl, zalijeme vínem a chvilku podusíme. Pak přendáme na zapékací misku, navrch rozložíme kotlety a zapékáme. Až 1/4 hodiny před dohotovením pokapeme pálenkou a přidáme párky. Podáváme s vařenými bramborami. 

Kysané zelí s hříbky - Polsko 

  • 600 gr kysaného zelí, 40 gr tuku, 20 gr sušených hříbků, 20 gr hladké mouky, 40 gr cibule, sůl 

Kysané zelí překrájíme, zalijeme trochou vody a dusíme téměř do měkka. Sušené hříbky namočíme na chvíli do studené vody, pak je v téže vodě dusíme do měkka a přidáme k zelí. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmažíme a přidáme k zelí. Dodusime a popřípadě přikyselíme. Je to vynikající příloha. 

Kysané zelí na víně - Česká republika

  • 600 gr kysaného zelí, 70 gr cibule, 40 gr sádla, 1/2 dcl bílého vína, cukr, ocet, sůl 

Kysané zelí dusíme v trošce vody. Je-li příliš kyselé, propláchneme je před dušením studenou  vodou. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme do žlutá na rozpuštěném sádle. Pak přidáme zelí a za občasného zamíchání dusíme téměř do měkka. Přidáme víno a cukr, popřípadě také ocet a dodusíme. Vhodné jako příloha. 

Saláty z kysaného zelí - Česká republika

1.) s jablky 

  • 300 gr kysaného zelí, 2 jablka, 2 lžíce oleje, 1 cibule, cukr, ocet, pepř sůl, jemně nakrájená pažitka na ozdobu 

Kysané zelí překrájíme, oloupaná jablka nastrouháme na hrubo, cibuli jemně nakrájíme. Vše smícháme s octem, olejem, cukrem, pepřem a popřípadě přisolíme. 

2.) s mrkví a majonézou 

  • 300 gr kysaného zelí, 1 mrkev, 1 cibule, 100 gr majonézy, cukr, ocet, pepř, sůl, petrželka na ozdobu

Kysané zelí překrájíme, očištěnou mrkev nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Vše smícháme s majonézou, cukrem, octem, majonézou, pepřem, případně se solí. 

3.) s kapií 

  • 300 gr kysaného zelí  2 sterilované kapie, 1 cibule, 2 lžíce oleje, cukr, ocet, sůl, pepř 

Kysané zelí překrájíme, tenké konce kapií nakrájíme na kolečka, zbytek na nudličky. Vše smícháme dohromady s drobně nakrájenou cibulí, olejem, octem, cukrem, pepřem a osolíme. Ozdobíme kolečky kapie. 

A na závěr recept na jedno vynikající jídlo. 

Zapečené kysané zelí - Francie 

  • 600 gr kysaného zelí, 150 gr česnekových párků, 200 gr uzeného bůčku, 60 gr vepřového sádla, 4 silnější plátky šunky, 2 mrkve, 1 cibule, svazeček bylinek*, 8 zrnek jalovce, 2 dcl přírodního bílého vína, 8 zrnek pepře, sůl, asi 1,5 dcl vody

Párky a bůček vložíme do studené vody, přivedeme k varu a ovaříme. Ze zelí vymačkáme šťávu. V kastrole rozehřejeme sádlo, na ně rozložíme třetinu zelí, na ně urovnáme párky, svazeček bylinek jalovec a pepř svázané v kousků gázy. Pokryjeme druhou třetinu zelí, na ně vložíme uzený bůček, mrkve nakrájené na čtvrtky a cibuli nakrájenou na kolečka. Přikryjeme zbytkem zelí, zalijeme větší polovinou vína a vody a upečeme pod pokličkou v mírně vyhřáté troubě do měkka. Při pečení podléváme podle potřeby vínem a vodou, ale jen tolik, aby v upečeném pokrmů byla všechna voda odpařená. Podáváme s plátky šunky ohřáté v páře. 

* svazeček bylinek - petrželka, tymián, estragon, bobkový list, majoránka, pažitka (buď čerstvé nebo sušené, svázané bílou nití). 

 

Dobré chutnání přeje "Karfík". 

Recepty do dnešního dílu jsem vyhledala v mých různých poznámkách  které jsem za dlouhou dobu nasbírala.

A na úplný závěr uvedu to, že i šťáva z čerstvého zelí je také velmi dobrá a hlavně léčivá. Obsahuje totiž tzv. faktor U (od slova ulcus=vřed),který léčí žaludeční a dvanácterníkové vředy. 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.