Dlouhotrvající průjmy nepodceňujte. Nechte se otestovat
Ilustrační foto: ingimage.com

Dlouhotrvající průjmy nepodceňujte. Nechte se otestovat

1. 2. 2019

Nezáleží na tom, zda jste se přejedli vepřovým, nebo jste vegetarián. Nemusíte se ani nakazit infekční nemocí. Přesto vás ničí kruté bolesti, nezvladatelné průjmy, a dokonce i krvácení.

Když máte horší období, můžete mít nutkavý průjem až 5 dní v týdnu, a to může trvat několik týdnů i déle. Úkolem lékaře je rozpoznat, co vám vlastně je. Nyní má k dispozici velmi spolehlivý test, ke kterému potřebuje pouze vaši stolici. V souvislosti s vyšetřováním stolice jsou jistě žhavým tématem chronické střevní záněty. Mluvíme o Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě.

Pro mnohé jsou tyto choroby neznámé, ale bohužel mezi lidmi stále více rozšířené. Co je však nejsmutnější? Jde o zánětlivá střevní onemocnění, u kterých neznáme příčinu a jen zčásti známe mechanismus průběhu. Z toho vyplývá, že neznáme způsob, jak jim předejít, a neumíme je definitivně vyléčit, jen léčit symptomy.

Nesmírně důležité je však rozlišit, zda se u pacienta s bolestmi břicha a vylučovacími problémy jedná o dietní chyby nebo právě o závažná zánětlivá onemocnění. A to současné diagnostické metody využívající rozbor stolice umí spolehlivě.

Crohnova nemoc se vyskytuje na úsecích v tenkém i tlustém střevě, nejčastěji na přechodu. Zasahuje do všech vrstev trávicí trubice, často vytváří perforace, abscesy. Pacienti trpí velmi silnými bolestmi břicha, někdy zácpou, ale většinu týdne je trápí nezvládnutelný průjem. Následkem toho pacienti hubnou, mohou trpět bolestmi kloubů a psychickými problémy. Může být zaměněna se zánětem slepého střeva.

Ulcerózní kolitida poškozuje sliznici tlustého střeva a působí zánětlivé změny a vředy na jejím povrchu. Typicky se objevují nutkavé průjmy, často spojené s křečemi, bolestmi břicha, bolestí konečníku s bolestmi při stolici a příměsí hlenu a krve ve stolici. Existuje zde vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Tady přílišná hygiena nesvědčí
Výskyt těchto onemocnění je typický pro země s vysokou životní úrovní, vysokým hygienickým standardem, užíváním antibiotik. Svoji roli hrají i změny v uchovávání potravin – ztužovačce, barviva, mražení… Existuje tzv. hygienická teorie, která říká, že kontaminace infekčními zdroji je v těchto zemích velmi malá díky zmíněnému vysokému hygienickému standardu. U každého člověka se do 2-3 let vyvíjí imunitní systém. Ten rozeznává mikroorganismy, které toleruje a které naopak zlikviduje. Teorie tvrdí, že imunitní systém ztrácí tuto schopnost a přirozené mikroorganismy ničí spolu s vlastní tkání. Proto se jedná o zánět chronický a v podstatě nevyléčitelný.

Jaká vyšetření čekají pacienta
Krevní obraz – anémie, počet bílých krvinek, CRP, jaterní testy, hodnoty vypovídající o základním stavu výživy a nově také ze stolice fekální kalprotektin. Pokud je jeho hladina vyšší než 250 mikrogramů na gram stolice, je nepochybné, že se jedná o zánět. Původ zánětu je nutno odhalit dalšími vyšetřeními. Zlatým standardem je koloskopie, doplňující je enteroskopie, gastroskopie, ultrasonografie. Více na www.laboratornitesty.cz. Pokud však vykazuje nízké hodnoty, není třeba pacienta posílat na invazivní vyšetření.

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.