Mám ráda kuchařské knihy - XLIII.díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - XLIII.díl

2. 2. 2019

Přátelé, opravdu dlouho jsem přemýšlela, o jaké kuchyni napíšu dnešní díl. A věřte, že to nebylo jednoduché.

A tak jsem vybrala recepty jídel, která se vaří ve Švýcarsku.

  • A proto většina mých dnešních receptů bude obsahovat sýry, kterými se Švýcarsko právem proslavilo. A uznejte sami, že plným právem. 

Zelné závitky plněné krémovým sýrem 

  • 3 zelné listy, 250 gr  krémového sýra, 100 gr mrkve, 100 gr jader z vlašských ořechů, 3 lžíce majonézy, pažitka  sůl

Krémový sýr utřeme s majonézou, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, drobně nakrájenou pažitku a ořechová jádra. Osolíme a rozestřeme na zelné listy, zbavené žeber. Listy pevně stočíme do závitků, upevníme párátky a necháme v chladničce - nejlépe přes noc - ztuhnout. Před podáním vyjmeme párátka a závitky nakrájíme na kolečka. 

Sýrová polévka 

  • 40 gr másla, 6-8 lžic strouhaného ementálu, 2 žemle, 1 l vývaru z masa nebo kostí, 1/2 šálku mléka, 1/2 šálku smetany, 1/2 lžičky jemně usekaného (mletého) kmínu, 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, pepř, sůl 

Na kostičky nakrájené žemle osmažíme na másle, přilijeme vývar, okořeníme kmínem a vaříme na malém plaménku asi 10 minut. Do polévky vmícháme mléko a smetanu, pak ji sejmeme z plotýnky a metličkou vmícháme strouhaný sýr. Polévku osolíme, opepříme, posypeme petrželkou a podáváme. 

Polévka dobré manželky 

  • 100 gr očištěného pórku, 40 gr másla, 200 gr brambor, 1 l vývaru z hovězího masa, 1/4 l mléka, petrželka, sůl, 4 plátky žemlovky, olej na smažení 

Na plátky nakrájený pórek a na kostičky nakrájené brambory osmahneme na másle. Osolíme, zalijeme vařícím vývarem a uvaříme do měkka. Přilijeme mléko, polévku přihřejeme téměř k varu, sejmeme z plotýnky, posypeme petrželkou a podáváme s plátky žemlovky opečenými na oleji. 

Jemné sýrové nákypy 

  • 120 gr sýra Gruyere(gryjér), lze jej dobře nahradit Čedarem nebo Ementálem, 90 gr másla, 5 vajec, pepř  sůl 

Do rozehřátého másla vešleháme žloutky a zahříváme je půl minuty. Pak přidáme strouhaný sýr, sůl, pepř a zahříváme, až směs zhoustne. Vmícháme sníh z 1 bílku a směs necháme vychladnout. Pak vmícháme sníh z ostatních bílků, naplníme do 4 malých ohnivzdorných mističek a upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi půl hodiny). 

 Fondue(fondy) 

  • 300 gr ementálu, 300 gr sýra gryjér (můžeme použít celkem 600 gr ementálu), 1 stroužek česneku, 3 dcl suchého bílého vína, 2 lžičky bramborové mouky, 4 lžíce kirše nebo jiné pálenky nevýrazné chuti, pepř, strouhaný muškátový oříšek, kostky opečeného chleba

Sýr jemně nastrouháme nebo nakrájíme, pánev či kastrol vytřeme česnekem, nalijeme do ní víno a zahřejeme. Za stálého míchání přidáváme sýr, až vymícháme hladký krém. Zahustíme jej bramborovou moukou, rozmíchanou ve lžíci vody, a přihřejeme. Těsně před podáním fondue zalijeme kiršem (nebo jiným destilátem), okořeníme, postavíme doprostřed stolu na ohřívadlo, aby se fondue pozvolna zahřívala, zůstala horká a aby sýr neztuhl. Nesmí se však vařit! Fondue podáváme s kostičkami osmaženého chleba, jež si každý stolovník napichuje na speciální dlouhou vidlici a namáčí ve fondue. 

Poznámka : Ve Švýcarsku si připravují fondue ve speciální kameninové pánvi s držadlem a na speciálním stolním ohřívadle. K přípravě můžeme použít kastrol z nerezavějící oceli a místo regulovatelného ohřívadla malý lihový nebo elektrický vařič. Nádobu však postavíme na trojnožku, aby se pokrm nevařil. 

Ilustrační fotografie je pod článkem. 

 Sýrový salát 

  • 200 gr tučného sýra, 2 sterilované okurky, 2 ve slupce vařené brambory, 1 cibule, olej, kyselá smetana, hořčice, ocet, jemně nakrájená pažitka, pepř, sůl 

Okurky a oloupané, vychladlé brambory nakrájíme na nudličky, cibuli drobně nakrájíme, sýr nastrouháme na hrubším struhadle a promícháme se zálivkou připravenou z ostatních přísad. 

Smažené sýrové palačinky

  •  250 gr hladké mouky, 1/2 l mléka, 3 vejce, 250 gr strouhaného tvrdého sýra, 1/8 l smetany, paprika, muškátový oříšek, sůl, 1 vejce, hladká mouka, strouhanka, olej

Z hladké mouky, mléka, vajec a soli připravíme těsto a na oleji usmažíme malé palačinky. Strouhaný sýr smícháme se smetanou, paprikou a strouhaným muškátovým oříškem. Směsí naplníme palačinky, přeložíme v půli, okraje dobře přitiskneme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme se zeleninovým salátem. 

A na závěr receptů že Švýcarska uvedu jeden sladký a zajímavě pojmenovaný. A sice

Zamotané střepy 

  • 400 gr hladké mouky, 2 vejce, 1 žloutek, 75 gr másla nebo margarínu, 5 cl kirše, rumu nebo brandy, bílé víno, tuk na smažení, moučkový cukr, skořice 

Mouku prosijeme na vál, rozemneme máslo (margarín), přidáme vejce, žloutek, lihovinu a vínem zaděláme těsto o něco řidší než na nudle. Dobře je propracujeme, až se leskne a tvoří se puchýře  Z těsta utvoříme váleček a necháme jej v chladu odležet. Pak těsto nakrájíme na malé kousky, utvoříme kouličky, tence je rozválíme a usmažíme ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje (nebo ztuženého tuku). Usmažené vyjmeme děrovanou naběračkou a horké posypeme cukrem smíchaným se skořicí. 

Přeji všem dobrou chuť......Váš "Karfík" .

P. S. Pod článek jsem přidala, jak je mým zvykem, i kresbu pomůcky z dob našich babiček. 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%