Mám ráda kuchařské knihy - XLII. díl
Ilustrační foto:pixabay. com

Mám ráda kuchařské knihy - XLII. díl

29. 1. 2019

Dobrý den, přátelé.

Minulé 3 díly jsem věnovala skandinávské kuchyni. A tak nyní pojedu hezky na jih do Španělska. 

Když jsem tam byla kdysi poprvé (v roce 1991), tak jsem byla místní kuchyní vyloženě okouzlená. A to mi zůstalo dodnes. Jezdili jsme hlavně do Katalánska. Je to nádherná země. 

Takže, kdo má čas a chuť, tak ať si z mojí dnešní kulinářské nabídky vybere. Recepty jsou nejen z  Katalánska, ale jak určitě všichni podle názvu speciality poznáte i z jiné části Španělska.  

Kastilská česneková polévka 

  •  2 velké stroužky česneku, 1,25 l vody, 2 lžíce olivového oleje, 4 plátky bílého chleba, pepř, sůl 

 Oloupané stroužky česneku rozetřeme a osmahneme na oleji do zlatova. Přidáme plátky chleba, z něhož jsme odstranili kůrku  osmažíme je, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a vaříme 10 minut. 

Královská polévka 

  • 80 gr šunky, 1 vařená kuřecí prsíčka, 2 natvrdo vařená vejce, 1 dcl sherry  1,2 l dobrého vývaru z masa, pepř, sůl, žemlovka a olej na toasty

Do polévkové mísy vložíme na kostičky nakrájené maso z kuřecích prsíček, šunku a vejce. Do vývaru nalijeme sherry, osolíme, opepříme, přivedeme téměř k varu a nalijeme na připravené přísady. Polévku podáváme s čerstvě osmaženými toasty.

 Chřest po sevilsku

  • 600 gr chřestu, plátek bílého chleba, 1 natvrdo vařené vejce, stroužek česneku, ocet, sůl, olej

Chřest očistíme a odkrojíme tvrdé konce. Na oleji osmahneme česnek a plátek chleba, vyjmeme je, do oleje přidáme chřest, podlijeme trochou vařící vody, osolíme a dusíme do měkka. Mezitím utřeme česnek,chléb a trochu octa, přidáme jemně nakrájené vejce a podáváme s chřestem.

Treska po katalánsku

  • 4 silnější plátky tresky, 4 plátky bílého chleba, 1,5 dcl kečupu, 40 gr sardelového másla, petrželka, olej, sůl

Opláchnuté plátky tresky osušíme. Na oleji osmažíme plátky bílého chleba. Plátky tresky pokapeme olejem, upečeme pod grilem, urovnáme na toasty, poklademe kousky sardelového másla, posypeme jemně usekanou petrželkou a urovnáme na talířky. Podáváme s kečupem.

Hovězí dušené po katalánsku

  •  500 gr zadního hovězího masa, 1 cibule, 1 stroužek česneku, malá plechovka rajčatového protlaku, 2 sklenky červeného vína, 8 nových brambor, česnekový salám nebo uzené maso, olej  pepř, sůl 
  • Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, osmažíme na oleji do zlatova, přidáme na kostky nakrájené maso a osmažíme po všech stranách. Zalijeme je vínem, osolíme, opepříme, vmícháme rajčatový protlak zředěný několika lžícemi vody a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Pak přidáme brambory, na kousky nakrájený salám (nebo uzené maso) a dusíme, až je maso měkké.

Andaluská kachna 

  •  1 kachna, 240 gr hrachu, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 4 rajčata, 2-3 lžíce bílého vína, feferonka, sůl, pepř 

Přebraný, propláchnutý a den předem namočený hrách uvaříme ve vodě, v níž byl namočený.  Očištěnou kachnu a jednu cibuli nakrájenou na plátky vložíme do vařící osolené vody, uvaříme do měkka a nakrájíme na porce. Cibuli, česnek, feferonku, rajčata, pepř utlučeme v hmoždíři, přidáme k měkkému hrachu, pokapeme trochou vývaru z kachny a vínem, krátce podusíme a osolíme. Pak přidáme porce kachny a ještě podusíme asi minutu. Podáváme se zeleninou připravenou odděleně. (pro 6 osob) 

Baklažány plněné kuřecím masem

  • 2 baklažány, 1 rajče, čtvrtka pečeného kuřete, 30 gr másla, 1 cibule, petrželka, pepř, sůl

Omyté baklažány podélně rozkrojíme na půlky a ovaříme 10 minut v osolené vodě. Baklažány vyjmeme, dužinu vydlabeme, část jemně posekáme. Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme spařené, oloupané a jemně nakrájené rajče, drobně nakrájené kuřecí maso a dužinu baklažánů,osolíme, opepříme a osmažíme. Baklažány naplníme připravenou směsí a upečeme v mírně vyhřáté troubě. Před podáváním je posypeme jemně nakrájenou petrželkou.

Španělské krokety

  • 250 gr vepřového nebo uzeného masa, 250 gr telecího nebo hovězího masa, 1,5 dcl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 1 vejce, pepř, sůl, olej na smažení, jemná strouhanka

Maso (může být i vařené) jemně umeleme, osmažíme na troše oleje do světlehněda. Část tuku slijeme, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem a povaříme do husta. Vmícháme rozšlehané vejce, osolíme, okořeníme a ohřejeme na ohni ,až je směs tvárlivá. Utvoříme krokety, obalíme je v jemné strouhance a usmažíme ve vyšším množství tuku. Podáváme s rajčatovou omáčkou (recept na ni je u následujícího receptu).

Masový bochník

  • 500 gr mletého masa, 4 plátky anglické slaniny, 2 vejce, olej,1 cibule, strouhanka, směs aromatických bylinek, 1 stroužek česneku, pepř, sůl

Drobně pokrájenou cibuli a česnek usmažíme na oleji do zlatova. Česnek vyjmeme, usmaženou cibuli smícháme s masem, 1 vejcem, drobně usekanými bylinkami, solí a pepřem. Ze směsi utvoříme bochník, vložíme jej do pekáčku, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhankou, poklademe plátky slaniny a upečeme. Podáváme s rajčatovou omáčkou. 

Rajčatová omáčka: 700 gr rajčat, 1 stroužek česneku, 1 lžíce oleje, petrželka, sůl

Omytá rajčata ponoříme na cedníku do vařící vody, oloupáme, nakrájíme na čtvrtky a dusíme na oleji s česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou petrželkou.

Telecí kotlety Zingara 

  • 4 telecí kotlety, máslo, 4 dcl vývaru, 4 plátky šunky, 4 dcl španělské omáčky, olej, pepř, sůl 

Kotlety opepříme, osolíme, osmažíme po obou stranách na másle a oleji, tuk slijeme, na pánev přidáme vývar a španělskou omáčku a dusíme 30 minut. Plátky šunky osmažíme na másle a oleji, kotlety vyjmeme a zabalíme do plátků šunky. Urovnáme je na talíře a přelijeme omáčkou. 

Španělská omáčka : 120 gr šunky, 120 gr hovězího masa, 1,5 dcl sherry, 1/2 l vývaru, 1 kapie, 2 cibule, 2 rajčata nebo malá plechovka rajčatového protlaku, bobkový list, 60 gr másla, 1 lžíce jemně usekané petrželky, 1 lžíce hladké mouky, pepř, sůl 

Do rozehřátého másla vmícháme mouku, přidáme jemně nakrájenou cibuli, petrželku a kapii, bobkový list a zalijeme vývarem. Směs přivedeme k varu, přidáme jemně nakrájené maso a šunku a vaříme mírným varem 2 hodiny. Přidáme spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata (protlak), sherry, pepř, sůl, ještě chvilku povaříme a podáváme. 

 Plněné brambory Marieta

  • 4 velké brambory, 160 gr syrového nebo pečeného masa,  40 gr másla, 1 cibule, 10 gr hladké mouky, 1,5 dl vývaru, 2 lžíce bílého vína  několik kapek octa, 1 lžička usekané petrželky, pepř, sůl 

Omyté brambory upečeme, při pečení je obrátíme, aby se nespálily. Mezitím osmažíme drobně nakrájenou cibuli do zlatova na másle, zasypeme moukou, osmažíme, zalijeme vývarem, vínem, octem, přidáme sůl a pepř a uložíme na teplé místo. Pečené maso a petrželku jemně nakrájíme (nebo syrové maso umeleme a spolu s nakrájenou petrželkou usmažíme do hněda na části másla). Z upečených brambor odkrojíme vršky, vydlabeme co nejvíce dužiny, vidličkou ji rozmělníme, spojíme s masem a omáčkou. Směsí naplníme brambory, příklopíme seříznuté vršky a ještě krátce zapečeme. Brambory podáváme velmi horké. 

Barcelonská rýže 

  •  240 gr rýže, 80 gr másla, 120 gr šunky  1 cibule, 2 rajčata, 120 gr hrášku, 4 dcl vývaru nebo vody, petrželka, muškátový oříšek, pepř, sůl 

Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na másle do zlatova, přidáme drobně nakrájenou šunku, spařená, oloupaná a drobně nakrájená rajčata. Osmažíme, pak vsypeme přebranou, propláchnutou a spařenou rýži, sůl a osmažíme. Zalijeme je horkým vývarem (nebo vodou) a vaříme 7 minut, až se téměř všechna tekutina vstřebá. Přidáme hrášek a koření a dusíme v mírně vyhřáté troubě do měkka. 

Plněné švestky

  •  Sušené švestky, šunka, 1 vejce, strouhanka, olej, párátka

Opláchnuté sušené švetky namočíme na 1 hodinu do vody. Dobře je osušíme a opatrně vyjmeme pecky, abychom švestky příliš neporušili. Otvory po peckách vyplníme šunkou, švestky namočíme v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance a usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Do každé švestky vpíchneme párátko a ihned podáváme.

Španělský tvarohový koláč

  • 240 gr hladké mouky, 120 gr másla, špetka soli, voda

Náplň: 3 vejce, 120 gr cukru, 500 gr měkkého tvarohu, 1 lžíce kandovaného ovoce, 2 lžíce rozinek, vanilkový cukr

Mouku a sůl prosijeme na vál, přidáme na malé kousky nakrájené máslo a promneme konečky prstů. Přidáme vodu a rychle zpracujeme v těsto. Necháme je půl hodiny odpočinout, pak je rozválíme v kolo, vložíme do koláčové formy, přitiskneme ke dnu a stěnám a naplníme nádivkou. Koláč pečeme 10 minut v horké troubě, dopečeme při nižší teplotě. Upečený koláč necháme vychladnout v otevřené troubě.

Příprava náplně: Tvaroh utřeme s cukrem, žloutky a vanilkovým cikrem, přidáme omyté rozinky, drobně nakrájené kandované ovoce a nakonec tuhý sníh.

Smaženky - Churros

  •  3 dcl vody, 30 gr másla, 240 gr hladké mouky, šeptka soli, 2 vejce, tuk na smažení, vanilkový cukr na posypání

Vodu, máslo, špetku soli a cukru přivedeme k varu. Vmícháme mouku a odpálíme (tj.mícháme na ohni), až je těsto hladké. Sejmeme z plotýnky, přidáme postupně vejce a dobře rozmícháme. Těsto stříkáme speciální trubičkou do horkého oleje a usmažíme. Smaženky po vyjmutí z oleje osušíme. Posypeme vanilkovým cukrem a podáváme horké nebo i studené.

  • Poznámka: V Katalánsku si churros namáčejí do horké čokolády. A je to neuvěřitelně dobré. Ilustrační foto je pod článkem.

Kaštanové koláčky

  • 3 vejce, 120 gr cukru, 90 gr hladké mouky, 110 gr másla, 2 lžíce meruňkového džemu, 120 gr mandlí, hrubá mouka na vysypání a máslo na vymaštění plechu

Kaštanový protlak: 500 gr kaštanů, moučkový cukr

Vejce a cukr vyšleháme v lehkou pěnu nad horkou vodní lázní, lehce vmícháme 90 gr rozehřátého másla a prosátou mouku. Rozestřeme na vymaštěný a moukou vysypaný plech a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Z teplého plátu vykrájíme kolečka. Mandle vložíme do vařící vody, přivedeme k varu, ocedíme, oloupeme, usekáme a opražíme na 15 gr másla. Kolečka potřeme džemem, posypeme mandlemi a nastříkáme kaštanovým protlakem. 

Kaštanový protlak: Omyté  kaštany nařízneme a uvaříme ve vodě nebo v páře do měkka. Horké kaštany oloupeme, ihned prolisujeme a umícháme s cukrem v hladkou směs. 

 

Myslím, že by to pro dnešek stačilo. Kdo chce, ať recepty vyzkouší a třeba si i pochutná . 

                 Váš "Karfík".

Neodolala jsem a přidala pod článek ještě jeden snímek. Trhy jsou v Barceloně skutečně krásné a překypují sortimentem koření ,sýrů, uzenin i zeleniny. Bohužel v té době jsem ještě neměla digitální fotoaparát, proto jsem použila snímek z pixbay. com. 

 

 
Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě. Autorka Libuše Vlachová. Vydalo nakladatelství Avicenum v r.1979 .

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.