Tupírování vlasů. Užitek nebo přežitek?
Ilustrační foto: ingimage a pinterest.com

Tupírování vlasů. Užitek nebo přežitek?

18. 1. 2019

Natupírovat, upravit do tvaru a pak silně nalakovat. Hodně silně, aby se nepohnul ani vlásek. Ženy vyššího věku si velmi dobře pamatují na dobu, kdy bylo žádoucí mít objemný účes.

Později, když přišly do módy účesy spíše ležérní, rozcuchané a přirozeně působící, se tupírování pro mnohé stalo terčem posměchu. Nyní se však vrací do módy.

V časopisech pro děvčata se objevují rady, jak na něj. Sice se už pomocí této metody nevytvářejí účesy připomínající přilby, ale cílem spíše je docílit, aby účes byl objemnější. Zkrátka, by to vypadalo, že vlasů je víc, než ve skutečnosti je.

Chytit pramen vlasů, natáhnout ho a přejíždět po něm úzkým hřebenem, až zkrepatí a začne připomínat vlněný chomáč, který odstává od hlavy. A pak ho pěkně zpracovat do účesu. Do drdolu nebo vlasy prostě urovnat a silně nalakovat. Tak to bylo tupírování. Dámy, které se parádily v šedesátých  letech vědí, že bylo naprosto běžné. Stačí si vzpomenout na slova jedné z písniček populárního muzikálu Starci na chmelu: Tupíruj si dívko vlasy, bez ohledu na počasí, tupíruj se, neznej bratra, vyžeň účes na tři patra…. Pamatujete?

A k tomu se podívejme na účesy hereček, zpěvaček a známých žen, které byly na vrcholu kariéry v šedesátých letech. Natupírované vlasy nosila Marta Kubišová, Helena Vondráčková, Eva Pilarová. A co teprve zahraniční známé ženy, ty byly velkou inspirací. Natupírované perfektně upravený účes měla vždy Jacqueline Kennedyová, další tisíce žen se snažily okopírovat natupírovaný drdol Brigitte Bardotové.

Jsou ženy, které u tupírování zůstaly, i když se trendy měnily. V mládí si na tento styl úpravy vlasů zvykly a mají pocit, že jich tak mají více, že jim takový objemný účes sluší. Jiné na tu dobu vzpomínají s úsměvem, účesy jejich mládí jim připadají směšné a nyní nosí účesy, které působí přirozeně, vzdušně. Faktem však je, že tupírování je jedním retro trendů, který se vrátil. A tak se dají na ulici nyní potkat děvčata s vyčesanými culíky, které jsou pořádně natupírované nebo s drdoly ve stylu Brigitte Bardotové. Další ukázka toho, že módní trendy se často vrací.

Ostatně, metodu tupírování už používali kadeřníci před stovkami lety, velmi často například v době vlády Marie Antoinetty, kdy bylo v módě nosit obrovské objemné účesy. Tak proto není důvod stydět se za kreace, které jsme nosily na hlavách v mládí, ať už šlo o léta padesátá, šedesátá, sedmdesátá nebo třeba osmdesátá. Však ony je jednou zase dívky budou nosit.

vlasy
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%