Tlustá kočka není IN
Ilustrační foto: spokojenypes.cz

Tlustá kočka není IN

16. 1. 2019

Nadváha u domácích koček je stále větším problémem. Podle veterinářů dosahuje kočičí obezita téměř epidemických rozměrů. Dostat vašeho mazla znovu do “olympijské” formy není jednoduché. Proto přinášíme užiteční rady a tipy, jak s tuky bojovat.  

Stejně jako u psů je hlavní příčinou kočičí obezity nepoměr mezi energetickým příjmem a výdajem. V současnosti trpí nadváhou až 50 % domácích koček a z toho celá polovina je obézní. Psa můžete vzít ven na procházku, ale s domácí kočkou to půjde jen velmi obtížně.

Spousta majitelů má navíc pocit, že tlustá kočka je šťastná a fit. Bohužel si neuvědomují, jak nebezpečná nadváha může pro kočku být. Onemocnění srdce, cukrovka, artritida nebo ztučnění jater to je jen výčet možných zdravotních problémů. Tlustá a špatně pohyblivá kočka bude mít i horší hygienické návyky, které se mohou projevit na stavu jeji srsti. Celková kvalita života je u zvířete s nadváhou významně nižší, nemluvě o tom, že se dožívají nižšího věku.  

Drastické diety nejsou ideální  
Nadváhu poznáte podle těžko nahmatatelných žeber a absenci viditelné linie pasu. Kromě změny fyzických proporcí můžete očekávat i změnu chování. Kočka má potíže při chůzi, je líná a pomalá, často spí a je apatická. Pokud podobné symptomy pozorujete i na vašem zvířeti, tak musíte začít neprodleně jednat.  

Kočky, se na rozdíl od psů, vrací na normální váhu velmi špatně. Drastické diety rozhodně nejsou vhodné. Ideální úbytek váhy je 1 % týdně. “U koček není vhodné řešit nadváhu omezením příjmu potravy, protože byste ji mohli přivodit hypoglykemický šok, jenž je spojen s cukrovkou, kterou kočky při nadváze, tak často trpí,” vysvětluje produktová specialistka z e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Novotná. Jako vhodnější volba se jeví sázka na dietní stravu. Dietní krmivo pro kočky obsahuje o 25 % tuku méně oproti klasickým granulím. Díky vysokému podílu proteinů je ideální pro snížení objemu tuku a udržení hmotnosti.  

Krmení rozdělte do několika dávek a zamezte celodennímu přístupu k jídlu. Misky se žrádlem můžete pokaždé umístit někam jinam, na vyvýšené místo, abyste zvýšili její aktivitu. Pamlsky nechte po celou dobu hubnutí zavřené v šuplíku.  

Podněcujte kočku ke hře   
Kočky nemají přirozený sklon k obezitě, protože jsou od přírody šelmy. Jenomže jejich domestikací jsme je připravili o zábavu lovení, a proto byste se měli svému “tygrovi” pravidelně věnovat. V obchodě je celá řada hraček, se kterými kočku spolehlivě zapojíte do hry a přinutíte k pohybu. Pro aktivnějšího jedince můžete namontovat po domě různé vyvýšené police a překážky. Kočka to jistě ocení.  

Mějte však na paměti, že se nic nemá přehánět. Kočka trpící nadměrnou obezitou by se mohla při velkém sportovním vypětí trápit. Proto začněte zvolna a pomalu. Začít můžete s klasickým klubíčkem, se kterým se kočka s radostí zabaví sama. Pokud si nejste v čemkoliv jistí, tak vždy kontaktuje svého veterináře nebo zkušeného chovatele.

domácí mazlíčci kočka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.