Mám ráda kuchařské knihy - XXXIX.díl
ilustrační foto:Pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXIX.díl

20. 1. 2019

Dobrý den, přátelé dobrého jídla.

Tentokrát jsem svoje povídání o gastronomii nasměrovala na sever Evropy. A bude to skandinávská kuchyně.

Je to kuchyně velice zajímavá a převažují v ní pokrmy z ryb. A jsou zde také v hojné míře pokrmy, kde je hlavní surovinou mléko a sýry. Protože receptů je opravdu mnoho, bude mít moje psaní o skandinávské kuchyni 3 díly. Nerada bych zapomněla na něco dobrého z té které země. Tentokrát se budu věnovat kuchyni d á n s k é. 

Pivní polévka s chlebem  

  • 250 gr žitného chleba, 1/8 l vody, 2 láhve světlého piva, cukr, 2 dcl smetany, strouhaná citrónová kůra 

Na malé kousky nakrájený chléb namočíme na několik hodin do směsi vody a 1/2 l piva. Pak je vaříme asi 20 minut, prolisujeme, přidáme zbylé pivo, krátce povaříme, přidáme smetanu, cukr a citrónovou kůru. 

Jablečná polévka 

  • 700 gr drobně nakrájených, očištěných jablek, šťáva z celého citrónu, 1,5 dcl jablečného moštu, skořice, cukr

Jablka zalijeme vodou, aby byla potopena, a rozdusíme na malém ohni. Pak je prolisujeme, přidáme ostatní přísady a ihned podáváme  Polévku můžeme také zahustit lžící bramborové nebo kukuřičné moučky  kterou v polévce povaříme 2 minuty. 

Pečené šunkové závitky se sýrem 

  • 8 plátků šunky, 30 gr másla, 30 gr hladké mouky, 1,5 dcl mléka, 150 gr tvrdého sýra, 8 tenkých plátků sýra, 2 žloutky, 2 lžíce rajčatového protlaku zředěného 4 lžícemi mléka  pepř, sůl 

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme  ji 1,5 dcl mléka  krátce povaříme a necháme vychladnout. Vmícháme žloutky, pepř, sůl, 150 gr na kostičky nakrájeného sýra a ohřejeme, až se sýr roztaví a směs je hladká. Připravenou směs rozdělíme na plátky šunky, stočíme je a urovnáme do vymaštěné zapékací misky. Závitky přelijeme rajčatovým protlakem s mlékem, poklademe plátky sýra a zapečeme v horké troubě. 

Vepřová žebírka s jablky a sušenými švestkami

  • 8 tenkých vepřových žebírek, 1 jablko, 8 sušených švestek, pepř , sůl, olej 

Vepřová žebírka naklepeme, 4 žebírka poklademe plátky jablka a odpeckovanými švestkami, příklopíme zbylými žebírky, okraje spíchneme párátky, osolíme a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. 

Vařená treska s hořčicovou omáčkou

  • 600 gr rybího filé, 30 gr másla, pepř, sůl, citrónová šťáva

Omáčka : 30 gr másla, 1 lžíce hladké mouky, 3 dcl rybího vývaru, 1 lžička hořčice, 2 lžíce smetany, pepř, sůl

Opláchnuté rybí filé nakrájíme na 4 porce, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, vložíme na pánvičku, přidáme máslo a několik lžic vody, pokryjeme pomaštěným pergamenem (pečicím papírem) a upečeme do měkka  Podáváme s hořčicovou omáčkou.

Příprava omáčky :Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře provaříme. Přidáme hořčici, pepř, sůl a nakonec smetanu.

Šunkový kastrolek a makaróny 

  • 200 gr šunky, 250 gr makarónů, 50 gr másla, 3 vejce, 2 dcl mléka nebo smetany, 4 lžíce tvrdého strouhaného sýra, sůl

 Makaróny uvaříme v osolené vodě do měkka, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Šunku nakrájíme na kostičky  osmažíme na polovině másla, promícháme se sýrem a makaróny, rozestřeme do máslem vymazané zapékací misky. Zalijeme mlékem (nebo smetanou) rozšlehaným s vejci a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny. Podáváme s rajčatovou nebo žampiónovou omáčkou  

Míchaný salát z červené řepy 

  • 2 nakládané červené řepy, 2 jablka, 1 mladý celer, 100 gr majonézy

Červenou řepu, oloupaný celer a jablka nakrájíme na tenké nudličky, přidáme majonézu, dobře promícháme a necháme v chladničce půl hodiny proležet. Podáváme s dílky citrónu 

Čokoládový koláč s mandlemi

  • 100 gr másla, 60 gr cukru, 180 gr hladké mouky, 3 vejce, dezertní lžička kypřícího prášku, 1 dcl  mléka, 100 gr čokolády na vaření, 60 gr mandlí

Změklé máslo vyšleháme s cukrem v lehkou pěnu, postupně vmícháme žloutky, pak mouku prosátou s kypřícím práškem, mléko  strouhanou čokoládu a strouhané mandle. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozestřeme do koláčové formy (o průměru 20 cm) vyložené pergamenovým nebo pečicím papírem, potřeným máslem, a upečeme v mírně vyhřáté troubě (asi 1 1/4 hodiny).

Dánové mají ve veliké oblibě chlebíčky, které obkládají převážně sýrem, krevetami, lososem, sardelkami, slanečky, vejci a chřestem. Ilustrační foto k chlebíčkům je pod článkem.

Dobrou chuť vám přeje "Karfík".

Recepty jsem vyhledala v knize Co chutná v Evropě  Autorka Libuše Vlachová. Vydalo Avicenum v roce 1979.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.