Mám ráda kuchařské knihy - XXXII. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - XXXII. díl

29. 12. 2018

Dobrý den přátelé. 

Zamyslela jsem se a tentokrát přináším recepty pro vegetariány.  

Vím, že jich tu je mezi námi opravdu dost.

A nejvíce receptů jsem našla v orientální kuchyni. A právě orientální kuchyně patří poslední dobou k oblíbeným. 

Takže, kdo chce, ať je vyzkouší.

Dušený květák - Pul-gobí - Indie 

  • 1 velký květák, 30 gr tuku, 2 lžičky semen hořčice, 1/2 lžičky zázvoru, 1/2 lžičky kurkumy, 2 lžičky kmínu, 1/4 lžičky papriky, 1/4 lžičky mletého pepře,1/2 lžičky soli

Květák omyjeme, osušíme a rozdělíme ho na růžičky. Nahřejeme tuk a opékáme na něm hořčičná semena. Když začnou praskat, přidáme kurkumu a půl minuty mícháme při mírné teplotě. Pak vložíme květák, okořeníme ho zázvorem a za stálého míchání jej opékáme. Když je zcela zbarven kurkumou, přidáme kmín, pepř a papriku. Po minutě posolíme, přilijeme lžíci vody, dobře přikryjeme a vaříme na prudkém ohni, aby se vytvořila pára. Pak pokračujeme při mírné teplotě 8 až 10 minut. Po této době by květák měl být hotov. Odkryjeme ho a za stálého míchání vysušíme. Hotový květák má mít světle zlatavou barvu, je suchý a křehký. Chceme-li mít pokrm ostřejší  můžeme před koncem úpravy přidat kayenský pepř. 

Okurky smažené v těstíčku - Khira talava - Indie

  • 500 gr okurek, 250 gr besanu (nebo hladké mouky), 1dcl jogurtu, 1 lžička soli, 4 semena kardamonu  1 lžíce koriandru, 1 lžička papriky  trochu mletého šafránu, 1/4 lžičky mletého pepře, olej

Okurky omyjeme, oloupeme, znovu omyjeme a osušíme. Vetřeme do nich sůl a necháme je odležet. Všechny pochutiny umeleme nebo rozdrtíme a smícháme. Okurky opět omyjeme a osušíme. Z besanu (nebo hladké mouky), rozšlehaného jogurtu, koření a 1/2 lžičky soli utvoříme těstíčko. Okurky rozpůlíme, nakrájíme je na silnější plátky nebo kolečka, která namočíme do těstíčka a zprudka osmažíme. Podáváme horké. 

Lilkové pyré - Bengen bhúrta - Indie

  • 500 gr lilku, 2 lžíce tuku, 2 lžíce cibule, 2 lžíce  koriandru, 2 lžičky sekané petrželky, paprika ,sůl, 1 lžička anýzu 

Lilky nabídneme na vidličku a opálíme nad plamenem. Pak je nasucho opékáme na pánvi po všech stranách. Po 10 minutách bude dřeň měkká. Seškrabeme většinu spáleného povrchu (malé spálené kousky můžeme ponechat, dodají pokrmu zajímavou příchuť) a lilky rozemeleme nebo rozdrtíme. Rozpálíme tuk, přidáme nasekanou cibuli a lehce ji opečeme. Zalijeme několika kapkami vody. Jakmile je cibule měkká, přidáme mletý koriandr, petrželku, trochu papriky, podle chuti sůl a mletý pepř  Vložíme rozemleté lilky a za stálého míchání je opečeme. Po 3 minutách nádobu přikryjeme a ponecháme 5 minut při nízké teplotě. Pak podáváme. 

Smažená zelenina - Tumis - Indonésie

  • 300 gr různé zeleniny, 1 stroužek česneku,1 cibule, 2 čerstvé papričky chilli nebo 3/4 lžičky kayenského pepře, 2 bobkové listy, 1 lžička laosu (druh zázvoru - má ostřejší chuť),1 stonek citronóvé trávy nebo 1/2 lžičky nastrouhané citrónové kůry, trocha sójové omáčky, 3 lžíce oleje, sůl

V pánvi zahřejeme olej a osmažíme nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, chilli, laos,citrónovou trávu (kůru) a bobkové listy doměkka. Pak přidáme nakrájenou zeleninu a opékáme ji, až změkne, zůstává však ještě křupavá. Přidáme sójovou omáčku, podle chuti osolíme, promícháme a podáváme. Někdy se doporučuje přidat při přípravě ještě 2 lžíce mletých arašídů.

Věděli jste, že v Indii znají asi 60 druhů luštěnin? Uvádím zde jeden celkem nenáročný recept, který se jmenuje

Čočka s brambory - Šakarijan ni dal

  • 60 gr čočky, 3/4 l vody, 1 velký brambor, 1 1/2  lžíce tuku, 60 gr vařené reveně, 1 lžička kurkumy, 1 1/4 lžičky zázvoru, 1 lžíce cukru, kayenský pepř a sůl podle chuti 

Čočku promyjeme a ponecháme 2 hodiny ve vodě. Pak uvedeme do varu, přidáme brambor nakrájený na kostičky a vše vaříme asi 1 hodinu. Když je čočka měkká, scedíme ji, prolisujeme a okořeníme směsí reveně, kurkumy, zázvoru, kayenského pepř, cukru a soli, kterou jsme 3 až 4 minuty opékali na tuku. Podáváme teplé.  

Kabáb z celých vajec - Anda kabáb - Indie

  • 6 vajec, 3/4 lžičky kurkumy  sůl, špetka kayenského pepře, 1/4 lžičky papriky, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 1/2 lžičky hub, 9 semen kardamonu, 100 gr těsta z mouky a vody, 80 gr tuku, 7 cl smetany, 2 lžičky sekané petrželky  100 gr mandlí 

Vejce dobře omyjeme, ostrým nožem odsekneme špičky skořápek a obsah vylijeme. Našleháme je pečlivě s kurkumou, solí, kayenským pepřem, paprikou a černým pepřem, nasekanými houbami a drcenými  kardamony. Směs vrátíme do skořápek  přikryjeme kloboučkem a špičku obalíme silnější vrstvou těsta, popřípadě zabezpečíme provázkem. Vejce vložíme do vařící vody a vaříme aspoň 20 minut. Pak je ochladíme a oloupeme skořápky, kabáb je připraven pro pečení nebo grilování. Při nich podléváme pokrm tukem nebo smetanou a nakonec posypeme petrželkou a oloupanými sekanými mandlemi. Pro méně bohatou omáčku použijeme pouze tuk se sekanou petrželkou.

Poznámka: tento recept nemusí být pouze pro vegetariány. Do směsi lze přidat mleté maso nebo rybu. (Ilustrační foto je pod článkem.)

Podáváme horké.

 

A na závěr - recept na tradiční chléb z Indie.

Celozrnný chléb - Čapati, Pulka

Čapati - je hutnější a větší chléb. Pulka -  je nafouklý, zvětšený,lehký a vzdušný chléb.

  • 250 gr pšeničné mouky, 1 lžička soli, asi 2dcl vody (podle typu mouky)

Mouku promícháme se solí a postupně do ní po troškách přidáváme vodu, až vznikne hutné a pružné těsto. Dokonale je prohněteme (nejméně 10 - 15 minut), přikryjeme je vlhkou tkaninou a necháme 30 minut odležet. Nato je ještě jednou prohněteme a vytvarujeme: nejdřív utvoříme malé koule, které dlaní zploštíme. Poprášíme po obou stranách moukou a tence vyválíme (mají být jako pergamen!). Velikost placek musí odpovídat pánvi. Malá je pro přípravu Pulka. Velká je pro přípavu Čapati. Pánev nahřejeme na střední teplotu a postupně na ní pečeme placky. Jakmile se začnou tvořit bubliny, placku obrátíme. Přibližně po minutě tlakem na okraje otáčíme plackou opatrně dokola. Pak ji podebereme plochou kovovou lopatkou a podržíme ji chvilku bez obracení nad plamenem. Chléb zbytní a je připraven k jídlu. Až získáte zkušenost, připravíte jeden chléb za 2 minuty. (Ilustrační foto je pod článkem.)

Podávejte ho na předehřátém talíři.

Přeji vám všem dobrou chuť.

Recepty jsem vyhledala v knize Variace na kuchyně Orientu. Autoři : Alena Nouzová, Martin Nouza, Karel Nouza.  Vydalo nakladatelství Avicenum v r. 1983

recepty
Hodnocení:
(4.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.