Bývaly časy, kdy se hospodyně předháněly, kolik druhů cukroví na Vánoce napečou. To už je sice pryč, přesto není špatné si sortiment trochu zpestřit něčím méně obvyklým. Mohou to být třeba babiččiny (nepečené!) mandlové "ořechy" v podobě ořechů skutečných.
Ve strojku umeleme půl kila ořechových suchých jader a zpracujeme je s 25 dkg práškového cukru, sáčkem vanilínového cukru a jedním bílkem v tvárlivé těsto, které pak v hmoždíři jemně utlučeme. Takto vzniklou hmotu rozdělíme na dva díly. Do jednoho z nich poté zapracujeme lžičku kakaového prášku.
Následující operace může být trochu problematická, protože k ní potřebujeme dřevěnou formu v podobě ořechu. Ty se dřív vyskytovaly v domácnostech běžně, dneska asi budete muset vzít za vděk moderní kovovou a zdaleka ne tak hezkou náhražkou.
Formu lehce vysypeme práškovým cukrem, do jedné půlky dáme kakaem zbarvené těsto, do druhé nezbarvené. Lehce je do formy vtlačíme a pak opatrně vyklopíme. Obě půlky potřeme bílkem a smáčkneme k sobě. Pokud byste cukroví chtěli věšet na vánoční stromek, můžete ještě před tím mezi půlky vložit papírové očko nebo režnou nit. Pak hotové tvary naklademe na suchý koláčový plech a necháme v teple oschnout. Nepečeme!
Jednou z předností tohoto cukroví je kromě vynikající chuti i překvapivá trvanlivost.
Ingredience
0,5 kg loupaných ořechů
25 dkg práškového cukru
1 sáček vanilínového cukru
1 bílek
1 lžička kakaového prášku