České koruně bude v roce 2019 sto let
FOTO: Česká národní banka

České koruně bude v roce 2019 sto let

25. 12. 2018

Česká národní banka patří k institucím, které připravily důstojné oslavy k výročí vzniku republiky. Slavný rok právě končí, ale pro naši měnu nastává rok, v němž se před sto lety narodila.

Zeptali jsme se proto Petry Vodstrčilové, mluvčí ČNB, na co se v roce 2019 mohou těšit nejen sběratelé.

Můžete nám popsat mince které ČNB vydala ke 100. výročí republiky?
Česká národní banka připomněla 100. výročí vzniku republiky několika emisemi mincí, a to jak pamětních, tak oběžných. Blížící se výročí předznamenala dne 17. října 2018 emise stříbrné pamětní mince Washingtonská deklarace připomínající 100. výročí Prohlášení nezávislosti československého národa. O týden později, 23. října 2018, se uskutečnila mimořádná emise zlaté pamětní mince připomínající 100. výročí založení československého státu. Poté 24. října 2018 začala ČNB distribuovat speciální sadu oběžných dvacetikorun s portréty zakladatelů státu - Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše.  

O které mince byl největší zájem a kolik se jich prodalo?
Vzhledem k charakteru, nabízenému počtu a nízkým nákladům na pořízení byl největší zájem o speciální oběžné dvacetikoruny s portréty zakladatelů státu v čele s T. G. Masarykem. Ty se neprodávaly, ale pouze vyměňovaly na pobočkách a územních pracovištích ČNB za hotovost stejné hodnoty. ČNB nabídla veřejnosti k výměně 200 tisíc kusů dvacetikorun od každého vzoru, tedy celkem 600 tisíc mincí. Limit výdeje byl stanoven na tři dvacetikoruny od každého vzoru na osobu, aby se mince dostaly k co nejširšímu okruhu veřejnosti. Objem nabídky zhruba 50krát převýšil počty, ve kterých ČNB vydává pamětní mince z drahých kovů.  

Je ještě možné pořídit minci jako vánoční dárek a která to je? Kde je možné ji zakoupit?
Oběžné dvacetikoruny koupit nelze, ty ČNB vyměňovala koncem října, a celá emise byla rozebraná během pěti dní. Pamětní zlaté a stříbrné mince ČNB prodávali smluvní partneři ČNB a Ti mají přehled, zda a kolik mincí je eventuálně k dispozici.  

Budete v roce 2019 ještě prodávat pamětní dvacetikoruny k výročí republiky?
Oběžné dvacetikoruny ke 100. výročí republiky budou v příštím roce k dispozici už jen v rámci sad, které budou obsahovat tři mince se zakladateli státu a tři oběžné dvacetikoruny s portréty tvůrců české měny – Aloise Rašína, Karla Engliše a Viléma Pospíšila. Trojice oběžných mincí s portréty Rašína, Engliše a Pospíšila bude k dispozici od 30. ledna 2019 ve stejném množství, jako byly říjnové dvacetikoruny, tedy 200 tisíc kusů od každého vzoru. O způsobu jejich distribuce budeme včas informovat na našich webových stránkách. Sady šesti dvacetikorun připomínajících 100 let státu a 100 let měny budou nabízeny k prodeji v průběhu prvního pololetí 2019. 

Kdy prodej zahájíte a kolik jich bude k dispozici?
O přesném datu zahájení prodeje, počtu nabízených sad a jejich ceně ještě nebylo rozhodnuto. V roce 2019 oslaví Česká národní banka výročí 100 let vzniku československé měny a u této příležitosti bude pořádat unikátní výstavu 100 let česko-slovenské koruny na Pražském hradě. Zde bude mimo jiné k vidění 130kilogramová zlatá mince vyražená speciálně pro toto výročí.

České koruně bude v rce 2019 sto let. Co zajímavého chystáte k tomuto výročí?
Česká národní banka chystá na 31. ledna 2019 emisi pamětní bankovky s nominálem 100 Kč s názvem Budování československé měny, která ponese na lícní straně portrét prvního československého ministra financí Aloise Rašína. Jedná se o historicky první pamětní bankovku, ČNB dosud vydávala pouze pamětní mince. Bankovku budou prodávat smluvní partneři České národní banky, jako tomu je u pamětních mincí, a její cena bude tudíž vyšší, než je uvedený nominál.

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%