Drtiče a štěpkovače 
šetří síly, finance i čas

Drtiče a štěpkovače
šetří síly, finance i čas

3. 10. 2012

Nepříjemného namáhání zad při poklízení větví nahromaděných po prořezávání stromů i keřů vás může ušetřit šikovný drtič nebo štěpkovač. Stroj, který při obsluze nevyžaduje vaši fyzickou námahu, rychlý a výkonný stroj, který ušetří spoustu času, ale i naspořených financí.

Většina elektrických drtičů zpracovává větve o průměru až 4,5 cm díky soustavě rotujících nožů v jemnou dřevní drť. Ta se pak hodí do zahradního kompostu anebo jako mulč, která je tak úplně zadarmo. Nejoblíbenější jsou přitom drtiče s průhledným boxem, který můžete snadno vyjmout a jeho obsah vysypat tam, kam chcete. Zároveň můžete sledovat jeho plnění. Mezi těmito stroji je mezi zahrádkáři oblíbený například drtič Cutting Power 2500, jenž je kromě boxu vybaven i koly pro snadné přesouvání z jednoho místa na druhé.

Štěpky na zátop i jako mulč
" Jestliže své větve chcete využít nejen jako mulč, ale po proschnutí i jako palivo do kamen, pořiďte si štěpkovač. Výsledkem jeho práce jsou asi 2,5 centimetru dlouhé štěpky,“ říká odborník na tento sortiment František Turek z Mountfieldu. Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, které větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje do vnitřního mechanismu stroje.
Nejvyhledávanější jsou mezi zahrádkáři drtiče a štěpkovače s bezpečnostní pojistkou pro zabránění spuštění stroje, není-li pod výstupem právě umístěn box. Velmi praktickou součástí drtičů a štěpkovačů je pěchovač z kvalitního PVC materiálu, který slouží k jednoduchému a bezpečnému posouvání větví do drtícího ústrojí. Praktická je i pojistka proti znovuspuštění při výpadku proudu, při kterém se přístroj automaticky vypne. K opětovnému zapnutí je nutné pouze znovu stisknout příslušné tlačítko.

Ochranné pomůcky
Obsluhovat drtič a štěpkovač zvládne každý majitel zahrady či zahrádky. Práce s těmito stroji je efektivní, velmi snadná a bezpečná. Části větví sice z otvoru nevylétávají, ale mohou kolem sebe občas šlehnout. Proto je dobré použít nejen ochranné brýle, ale i pracovní rukavice pro ochranu dlaní před poraněním a pevnou obuv.

Díky drtičům a štěpkovačům vyčistíte svou zahradu od nevzhledné pokrývky větví a navíc i ušetříte – nemusíte už investovat do nákupu mulče. Trávník nebude trpět odpadem, který na něm pak zahnívá a kazí vzhled vašeho trávníku. Pálení zahradního odpadu je navíc mnohde vyhláškou zakázané a je zbytečné pokazit si kouřem vztahy s blízkými sousedy.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.