Noční toulky Hradcem Králové
Foto: autorka

Noční toulky Hradcem Králové

10. 12. 2018

Občas mě popadně chuť si něco vyfotit za tmy. Je to něco trochu jiného než cvakání za krásného slunečného dne. Zvlášť v zimním období se stmívá docela brzy, a tak nemusím čekat na tmu do pozdních nočních hodin. Na noční focení je dobrý i živý průvodce, ideálně také fotograf, který má pochopení pro dlouhé hledání správného místa, pečlivé ukotvení stativu i zkoušení různých nastavení fotoaparátu. Když průvodce není, vydávám se sama na procházku městem, kde již dlouho žiji. Vyčistím čočky fotoaparátu a připravím si stativ, bez kterého už potmě nefotím. V zimě je dobrá i termoska s horkým čajem nebo kávou a praktické rukavice. A vyrážím většinou do historické části města. Jednak to mám blízko, jednak je tam větší klid.

Připravila jsem pro vás pár podle mě zajímavých fotografií nočních fotografií z Hradce Králové. Nejsou jen z jedné procházky, ale minimálně ze dvou či tří. Některé jsou totiž focené během tzv. modré hodinky, tj. v době, kdy den pomalu přechází v noc. Zachytit něco zajímavé právě v tuto chvíli většinou vyžaduje trochu plánování a trpělivosti. 

 dsc-0007r.jpg

Gotická katedrála sv. Ducha a Bílá věž na Velkém náměstí, vpravo Stará radnice. Tento pohled si vyfotí asi každý turista, který přijde na Velké náměstí. Pokud má smůlu a přijde až odpoledne, fotí proti slunci a na obrázku z toho může být tmavá a nevzhledná obluda. Lépe se tu fotí dopoledne, kdy má člověk slunce za zády a katedrála je krásně ozářená. Ale i potmě to stojí za to. 

 

vezemodre.jpg

Opět pohled na katedrálu sv. Ducha a Bílou věž, tentokrát však z jižních hradeb starého města. A za modré hodinky.  Parádně se fotí i z ochozu Bílé věže - město máte jako na dlani. Několikrát do roka je vstup na ochoz Bílé věže možný i  v noci, tento fotografický zážitek na mě ještě stále čeká.

 

pivovarmodry.jpg

Z jižních hradeb starého města můžete projít na Pivovarské náměstí. V bývalém objektu pivovaru dnes sídlí krajský úřad. Cesta je krásně osvětlená, ale v noci dokonale pustá.  

 

dsc-0029-4-.jpg

Jižní hradby starého města prošly před několika lety nákladnou rekonstrukcí. Během dne tu najdete krásná a tichá místa k odpočinku, můžete si vybrat z řady romantických zákoutí. Za tmy nabízejí zajímavé pohledy na různé objekty starého města. Zde je jeden  z pohledů na krásně osvětlenou Bílou věž. 

 

stromybaevne.jpg

Schodiště na jižních hradbách je docela fotogenické, navíc tu bývají osvětlené tzv. zpívající stromy. Barvy se každou chvíli mění, takže udělat obrázek, který chcete, dá trochu práce. Ale stojí to za to.

 

pruhledspulak.jpg

 Z jižní strany se můžete dostat na Velké náměstí i jinudy - po schodišti  Bono publico. My Hradečáci mu říkáme Myší díra. Jeho noční fotografii zatím nemám, je v současné době zavřené, protože tam probíhá již několikátá rekonstrukce. Tato ulička vede od Bono Publico k domu u Špuláků, který stojí na velkém náměstí.

 

lampykolo.jpg

Když přejdeme napříč Velké náměstí, dostaneme se do další spleti úzkých starých uliček. Toto je ulice Tomkova, někdy také nazývaná Gurmánská ulička. Proč? Je tu řada zajímavých obchodů s různými dobrotami a také pár příjemných hospůdek k posezení. A to jízdní kolo tam není jen tak náhodou. Po Hradci se jezdí na kolech hodně a všude. 

 

kavarna1.jpg

O kousek dál za Galerií moderního umění můžete narazit na tuto kavárnu. Osobně jí říkám kavárna duchů, protože jsem v ní nikoho ještě neviděla posedávat. Ale bývá krásně osvětlená a je vděčným námětem pro noční  fotografii.

 

satlava.jpg

Rozsvícené pouliční osvětlení dává všem starým uličkám neopakovatelné kouzlo. I když tam stojí všudypřítomné automobily. Toto je Dlouhá ulice (název odpovídá realitě) směrem k restauraci Šatlava. V létě tam můžete posedět na terase, odkud je krásný výhled do parku a na město. A vaří se tam dobře.

 

modrydum2.jpg

Toto je snad jediná nová budova, která se vklínila do historické části města. Alespoň je v noci krásně osvětlená. V pozadí je vidět průčelí Klicperova divadla. 

 

trojlampa.jpg

Během dne jsem tomuto místu v Mýtské ulici nikdy nevěnovala pozornost. Ale když je v noci osvětlené trojramennou pouliční lampou, přiláká vaši pozornost zcela určitě.

 

dsc-0020-5.jpg

Za divadelní scénou V podkroví můžete narazit i na tento zajímavý prostor. Z pohledu fotografa jsou na obrázku dvě různě teplá a tedy i různě barevná světla.  

 

dsc-0014-4.jpg

 Na hradbách, které prakticky lemují celé staré město, je řada úzkých a romantických uliček a zákoutí. Naštěstí dobře osvětlených.

 

  dsc-0012-7.jpg

Pohled z hradeb  starého města na Pospíšilovu třídu, vlevo část hradecké synagogy. 

 

noc-elek5.jpg

Tato fotografie již není z historického centra, i když to je stále  na dohled. Jde o slavnostně osvětlenou městskou elektrárnu Hučák na Labi kousek před soutokem s Orlicí. V pozadí již několikrát zmiňovaná Bílá věž

 

dsc-0178m-1.jpg

Královéhradecké hlavní nádraží je tu tak trochu mimo téma. Je ze zcela jiného historického období než výše prezentovaná část města. Za zmínku však stojí především prostor před nádražím, který byl nedávno kompletně zrekonstruován.  I moderní osvětlení má své kouzlo. V letošním roce prochází  rekonstrukcí vnitřek nádražní haly. 

 

 dsc-0003-5.jpg 

V předvánočním  období zdobí město několik osvětlených vánočních stromů. Tento můžete najít nedaleko nádraží na náměstí 28. říjny. Z tohoto pohledu vánoční strom zakrývá kostel Božského srdce páně.

 

 

 

 A to je konec naší procházky městem Hradec Králové.  Snad potěšila vaše oči, možná i duši.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.