Tajné tipy na dovolenou v roce 2019: Kolumbie, Surinam, Kambodža
Argentina je dalším z hitů příštího roku. FOTO: CK SEN

Tajné tipy na dovolenou v roce 2019: Kolumbie, Surinam, Kambodža

2. 1. 2019

Je spousta míst na světě, která berou dech, a přitom jsou bezpečnější než návštěva Prahy. Zde je deset inspirací na dovolenou v příštím roce.

1. Kolumbie: největší hit příštího roku
Kolumbie v Jižní Americe, která byla donedávna sužovaná guerillovou válkou narkomafií, se otevírá pro turisty. A má co nabídnout: krásné pláže Karibiku i Pacifiku, hory, úchvatná koloniální města, pouště i výborné jídlo. Nejvíce ovšem turisty zajímá osud narkobarona Pabla Escobara, který žil v Medellínu. Několik agentur nabízí putování po jeho stopách – turisty zavedou k jeho vile, hrobu, do vězení, které si postavil, i do míst, kde ho zabili. Za návštěvu stojí i další města. Turisté objevují například Cartagenu, jež je perlou koloniální architektury a vtáhne vás do příběhů spisovatele Gabriela Garcíe Márqueze, který odtud pocházel. V její blízkosti jsou exotické ostrůvky s panenskými plážemi. Zavítat je nutné také do Bogoty, čtvrtého nejvýše položeného hlavního města na světě ukrytého v kolumbijských Andách. Je plné umění, obdivovat tu lze stovky zlatých předmětů po původních obyvatelích.

2. Keňa
Afrika přitahuje milovníky přírody jako magnet. Život na otevřených pláních Masai Mara nebo jezera Nakuru patří mezi nejkrásnější přírodní divadla na světě. Masai Mara je skutečným diamantem v koruně afrických parků. Jedná se o otevřenou savanu, v níž se potulují stáda antilop, gepardi, lvi, všude rostou ostnaté akácie, které zbožňují žirafy, k vidění jsou koryta řek, ve kterých se koupou hroši a krokodýli, nechybí modrá obloha, na níž se vznášejí marabu a supi. Keňa ovšem nabízí kromě safari také odpočinek na bělostných plážích východního pobřeží Indického oceánu, kde leží také druhé největší město v Keni. Zdejší hotely patří k nejlepším v Africe. „Keňa je jednou z nejbezpečnějších afrických destinací. Masajové jsou velmi milí a v nadmořské výšce 1500 metrů, kde leží Masai Mara, se nevyskytují malaričtí komáři. Jediným nebezpečím je, že se vám zde zalíbí natolik, že nebudete chtít domů,“ říká cestovatel Pavel Fellner.  

3. Kanada
Kanada nabízí nezkrocenou divočinu, nádherná tyrkysově modrá ledovcová jezera ukrytá mezi horskými masivy, rozsáhlé a nekonečně bohaté národní parky, nejdelší pobřeží na světě i supermoderní metropole. Vydejte se z chladných plání provincie Quebec přes nejdůležitější města východního pobřeží Kanady až k Niagarským vodopádům, které vás ochromí svou silou. Mezi kanadská „nej“ patří také Národní park Kluane se svou úžasnou ledovcovou krajinou. Díky důležitosti ochrany medvědů grizzly, sobů a Dallových ovcí byl zapsán na seznam UNESCO. Je zde i nejvyšší hora Kanady Mt. Logan. Ty nejkrásnější scenérie Skalistých hor objevíte v Národním parku Banff – jezera, vodopády, majestátní hory, a pokud se vám poštěstí, můžete mezi stromy zahlédnout i medvěda baribala. Na západě Kanady navštivte Vancouver, má osobitou atmosféru, dobrou kuchyni a zábavný noční život.  

4. Kambodža
Nejslavnější kambodžskou památkou je Angkor Wat, bájné město Khmerů z 12. století, které si v Angkoru každý rok prohlédne 2,5 milionu lidí. Vystavěli ho pro krále Súrjavarmana II. jako královský chrám a hlavní město, později sloužilo jako hinduistické a poté buddhistické centrum. Tady se vyplatí přivstat si a vidět, jak slunce vychází za věžemi chrámu ležícím mezi dvěma jezírky s lotosovými květy. Jeho stavba trvala 37 let, pracovalo zde 20 000 otroků a 1800 řemeslníků, kteří vyrývali do kamene nesmrtelné reliéfy. Kambodža turistu překvapí bohatou a fascinující historií, neuvěřitelnými památkami, ale také velmi dobrým jídlem, nedotčeným venkovem, kde žijí milí lidé. O tom se přesvědčíte například u největšího jezera jihovýchodní Asie Tonle Sap. Během roku mění svůj objem (svou rozlohu) kvůli dešťům – a to z 2800 na 16 000 km2. Vesnice s 2000 obyvateli se stává plovoucím ostrovem.  

5. Srí Lanka
K létu vás přiblíží také malý ostrov Srí Lanka v jihovýchodní Asii. Je velmi kulturní, z velké části ho tvoří čajové plantáže. Navštívit zde můžete také tajemnou džungli a velké množství zajímavých buddhistických památek, které berou dech. Je to živá botanická zahrada, omývá ji teplé moře s tyrkysovou vodou, v hotelech je možné dopřát si ajurvédské procedury a v národních parcích (například Minnerií a v Udawalawe) obdivovat slony. Na Srí Lance jich žije více než pět tisíc a ve večerních hodinách vám leckdy zkříží cestu. Navštívit musíte také sloní sirotčinec v Minnawale. „Budete v úzkém kontaktu se 70 nádhernými slony indickými, kteří si spolu hrají a dovádějí. Můžete je krmit či sledovat při koupání,“ vypráví Pavel Fellner. A pak tu mají ještě jednu drogu – tou je jídlo kari, jí se třikrát denně. Na snídani rýže a kari, k obědu rýže a kari, a k večeři pro změnu kari a rýže. Na ostrově se mluví sinhálský, tamilsky i anglicky. Sinhalština a tamilština znějí jako nepřetržitý rytmus bubnů.  

6. Jordánsko
Jordánsko je ideální destinací pro zimní i letní dovolenou. Dá se zde odpočívat na pláži a pak vyrazit na poznávání jedněch z nejkrásnějších památek Blízkého východu. Prim hraje skalní město Petra. Představuje orientální pohádku, dobrodružství, které nepřestává fascinovat. Nabatejci zde mezi kopci ukryli úžasné místo, kudy proudil obchod. Jsou tu obyčejné i královské hrobky a vyhloubené jeskyně. Petra je obrovská, je možné tu strávit i několik dnů. Další pýchou Jordánska je poušť Wadi Rum. Na skalách je tu možné rozeznávat petroglyfy staré 2500 let nebo vylézt na obrovskou oranžovou dunu. Pak mají v Jordánsku ještě Džeraš, Jordánské Pompeje – s divadlem, starověkou silnicí, chrámy pro nejdůležitější římské bohy, s fontánami či kolonádami. Velkým zážitkem je koupání v Mrtvém moři. Stačí přijít do vody a ona si s vámi poradí – díky obrovské slanosti nezbyde než jen tak ležet na hladině.  

7. Argentina
Argentina – země výborných steaků, světoznámého vína Malbec, nádherného hlavního města Buenos Aires se starou čtvrtí La Boca, kde si na ulici zatancujete tango, stojí za návštěvu. Pro milovníky turistiky se zde nachází jeden z nejkrásnějších treků na světě. Vede k věžím Fitz Roy, které se vypínají do nadmořské výšky 3405 metrů. A pak všichni míří do Patagonie, jejíž největší část se rozkládá v Argentině a zbytek v Chile. Nedotčená příroda, tuleni, lachtani a neuvěřitelně krásná krajina. Navštivte například národní park Los Glaciares na jihu Argentiny s obrovským ledovcem Perito Moreno, který ční do výšky 70 metrů nad hladinu jezera Argentina. Na ledovci se dá vyrazit i na procházku v mačkách a v restauracích servírují nejlepší jehněčí z celé Ameriky pečené na ohni.  

8. Surinam: tajný tip pro letošní rok
Za bezpečnou a dalekou exotikou můžete vyrazit do Surinamu, země sousedící s jihoamerickou Venezuelou. Turisty zde uchvátí krásné pláže, které omývá tyrkysové moře, deštné pralesy a romantická města postavená Nizozemci. „Příroda Surinamu je neuvěřitelně zelená, doporučuji navštívit neponičený deštný prales v národní rezervaci Brownsberg, kde lze obdivovat také vodopády Leo Falls,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která sem jako jediná vozí z Česka turisty. Prim hraje ze dřeva vystavěná metropole Paramaribo, která je na seznamu UNESCO. Město je zajímavé i jedinečným mixem národností a ras. Setkali se zde Holanďané, indiáni, Číňané, Indové a Kreolové, kteří se navzájem tolerují.

9. Austrálie
Australské jaro je úžasné, panuje zde stabilní počasí, vlhká zima je pryč a na hlavu nepeče slunce přes ozonovou díru, jak je tomu v létě. Cestu po této obrovské zemi lze začít v Sydney, kde se dá v parku u světoznámé budovy opery, v hospůdkách u mostu Harbour nebo v Čínské čtvrti pozorovat život. Do Austrálie se ale jezdí především kvůli přírodě. Tu lze obdivovat třeba na nádherné 300 kilometrů dlouhé Velké oceánské cestě se skalními útvary v moři, kterým se přezdívá 12 apoštolů. Dalšími atrakcemi jsou Ayers rock ve středu australského kontinentu, největší kámen světa uprostřed pouště, Velký bariérový útes na severovýchodě Austrálie s největšími korálovými útesy na světě plnými ryb a mořského života. Sever kontinentu s městečkem Darwin v severním teritoriu stále připomíná časy Krokodýla Dundeeho, krokodýli a aligátoři tu v okolních parcích opravdu jsou.  

10. Island
Země ohně a ledu, tak se říká ostrovu, který obývá asi 323 tisíc obyvatel. Zdá se vám to málo? Ostrov ročně navštíví dalších více než 1,5 milionu turistů. Není divu – jedná se o největší exotiku Evropy. Je zde třicet ze 130 aktivních světových sopek. Nejslavnější je Hekla, která byla vždy pro obyvatele Islandu vstupní branou do pekla. Jsou tu i ledovce - největším (i v Evropě) a nejznámějším je Vatnajökull. Napájí i řeku Jökulsá á Fjöllum, na které se nachází nejmohutnější vodopád v Evropě s názvem Dettifoss. Po vycházce po ledovci, jízdě na sněžných skútrech či putování napříč lávovým polem je nejlepší naložit se do přírodních horkých pramenů, kterých je zde nepočítaně. Reykjavík jako nejsevernější hlavní město světa vás rozhodně zaujme kulturou, výbornými restauracemi a nejlepším nočním životem na světě.

cestování
Hodnocení:
(4.2 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%