Milovníky tepla potěší Vánoce v Egyptě
Východ slunce nad Hurgadou. FOTO: Hana Vedralová

Milovníky tepla potěší Vánoce v Egyptě

5. 12. 2018

Předvánoční chvat, plískanice či namrzlé chodníky. V ulicích i v domácnostech propuká v očekávání největších svátků roku obvyklý chaos a před šílícími davy není kam se schovat.

Stačí však jen kousek odvahy „zamávat“ tradicím, zakoupit si letenku nebo zájezd a jednoduše tomu shonu a chladu uletět – třeba k celoročně teplému Rudému moři do Egypta. Možná budete překvapeni, kolik lidí zralého věku takto tráví závěr roku. Navíc se vyhnete vyčerpávajícímu úklidu a hlavně si nadělíte zajímavý dárek.

Pravda, čeká vás i řada překvapení.Vánoční Egypt Středoevropana zaskočí nejen příjemnou teplotou vody i vzduchu, ale spíš tím, že se zde žádné Vánoce vlastně neslaví. Hoteliéři se sice snaží pro turisty navodit atmosféru tradičních křesťanských svátků, ale tak nějak po svém.Ve vstupních halách pak potkáváte snědé Santy s nalepenými vousy z vaty, kteří evidentně nevědí, proč vedle palmy a papírového velblouda vlastně stojí. V případě nápaditějšího hoteliéra se dá narazit i na čokoládový betlém, popřípadě zvláštní jezulátko v hotelové restauraci.

To však není nic proti štědrovečernímu programu. Tomu může vévodit například břišní tanečnice a arabská pop-music na diskotékách. Jediné, co zůstává tabu, je alkohol, právě totiž probíhá postní měsíc ramadán. Zbývá tedy konzumace z vlastních zásob, a to ještě velmi nenápadně. Egypťané ani v hotelových komplexech plných Evropanů alkohol neprodávají, ani nepodávají. S tím zkrátka musíte počítat.V letovisku Hurghada (leží u Rudého moře, cca 500 kilometrů od Káhiry), které jsme si zvolili jako „základnu“, je možné během ramadánu koupit v obchodech pouze plechovkové pivo bez alkoholu. Ve freeshopu pro cizince se dá sice koupit libovolný alkohol, ale samotný nákup provázejí obstrukce jak s objednávkou, tak s následným výdejem. Nade vším bdí kvůli bezpečnosti všudypřítomní vojáci. Výhradně za alkoholem ale jistě do vánočního Egypta nemíříme. Užijí si zde především milovníci tepla, obdivovatelé tajemné pouště, jedinečných památek a nádherného korálového moře.

Na vojáky je třeba si zvyknout
Egypťané ve snaze zabránit jakýmkoli teroristickým akcím, výrazně posílili bezpečnost jak ve městech a na letištích, tak u turistických památek a na silnicích. Důsledkem toho je, že na ozbrojené vojáky narazíte takřka všude. Pro cestování ve velkých městských komplexech jsou ideální taxíky, které jezdí ve srovnání s Českem za velmi mírné ceny.Výlety za největšími egyptskými památkami, jako jen Údolí králů a královen či Luxor a Karnak, člověk nemůže podniknout na vlastní pěst, ale pouze s cestovní kanceláří v konvoji mikrobusů a pod vojenskou ochranou.Tuzemské cestovní kanceláře sice odrazují od toho, aby si turisté výlety kupovali u egyptských cestovek a zprostředkovatelů, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou Arabové vstřícní, spolehliví a hlavně výrazně, někdy až o polovinu levnější, než výlety zprostředkované našimi cestovními kancelářemi. Z letoviska Hurghada, které je u Rudého moře nejvyhledávanější, vyrážejí konvoje do Luxoru a do Údolí králů brzy ráno. Autobusy projedou městem až k vojenskému hlídkovému bodu, tam se seřadí a po chvíli čekání, vyplněném namátkovými kontrolami, vyrážejí do pouště. Sahara není nic dlužna své pověsti největší pouště. Ovšem ten, kdo čeká jen písek, může být zklamán. Sahara zde znamená především hory kamení. Těm, kteří zvolí výlet přes poušť v prosinci, nezbývá než doporučit pevné boty a teplejší oblečení- rána na poušti jsou totiž nezvykle chladná. Dalším důležitým doporučením je přibalit si do tašky poměrně velkou zásobu pití. Tak jak vás ráno zaskočí zima, přijde i prudký polední žár. Jinak cesta autobusem přes poušť není tak hrozná, jak by se dalo očekávat. Sahara je impozantní, byť se jedná o štěrk, písek a skaliska.

Luxorské chrámy

Nejvýznamnější místo starého Egypta se skrývá pod čtyřmi názvy. Nejstarší jméno je Veset, původně malé bezvýznamné sídlo na Nilu. Ovšem roku 1550 před naším letopočtem se zde začal formovat egyptský odboj proti nadvládě Hyxósů. Poté, co Egypťané zvítězili, rostl význam Vesetu závratnou rychlostí. Stalo se z něj významné náboženské a správní středisko a centrum sjednocení říše. Novější názvy tohoto místa jsou již známější. Řekové pojmenovali Veset Théby, Arabové Luxor. Karnak je název slavného kláštera ve Vesetu.Návštěva Luxoru doslova ohromí každého milovníka historie, který se zajímá o architekturu. Když jsme na vlastní oči uviděli, co lidé dokázali postavit z kamene údajně jen s pomocí primitivních nástrojů, začali jsme přemýšlet o mimozemských teoriích Ericha von Dänikena... Sloupy, pilíře a překlady jsou obrovské, všechno opracované s naprostou přesností, bez malty. Do sloupů jsou navíc vytesány tisíce hyeroglyfů a obrazů, které znázorňují úspěchy egyptských vojsk. Před egyptskými památkami jsou stavby v antickém Řecku skoro titěrné.

Romantické i dobrodružné večery

Hurghada například nabízí řadu možností k romantickým i dobrodužným procházkám. Uličky jsou nabité obchody se směsí „zaručeně pravých“ starožitností, papyrusů s egyptskými motivy či vonnými oleji, stříbrem a alabastrovými soškami. Jako v každé arabské zemi je zde naprosto běžné smlouvání. Kdyby se nesmlouvalo, tak by byl obchodník dokonce uražen a zákazník by se stal terčem posměchu. Nákup v tradičním egyptském obchodě se suvenýry je sám o sobě rituál. Obchodník s vámi na uvítanou prohodí pár zdvořilostních frází v němčině, ruštině či lámané angličtině a nabízí své zboží. To už lapený turista sedí v křesle u stolku a popíjí čaj.V tomto okamžiku je jasné, že klient neodejde s prázdnou. Pro obchodníka totiž není problém zmenšit či zvětšit vybraný prstýnek, okamžitě zařídit zhotovení či úpravu šperku, nebo dokonce opravit rozbité sandály. Jakmile je návštěvník „chycen“, musí něco koupit. Při smlouvání navíc kupec nabízí další a další zaručeně kvalitní věci, a tak je třeba dát si pozor, aby člověk nekoupil hromadu zbytečností za „zaručeně nejlepší cenu v celém okolí“. Konec nákupu, který může trvat i hodiny, protože to Egypťany nesmírně baví, je znovu ve znamení frází jako: „Jaký je doopravdy sníh, co to jsou ty vaše Vánoce a samozřejmě přání krásného pobytu.“Jinou možností jak trávit večer je posezení v některé z mnoha přímořských kaváren či restaurací. Ovšem jen při čaji, kávě či jiném lihuprostém nápoji. Je přece ramadán. Vycházky po pláži se po soumraku nedoporučují. Sotva opustíte vymezenou zónu, narazíte na vojáka, který vás příjemně, leč velmi důrazně vyzve k návratu na doporučené místo. Ostraha kvůli bezpečí je zkrátka všudypřítomná.

Zajímavá je též návštěva klasické egyptské čajovny, tedy restaurace. Egypťané zde posedávají u vodních dýmek a šálků čaje a řeší běžné události. Všemu obvykle vévodí velice nahlas puštěná televize. Kdo je věrný tradičním rychlým občerstvením a nechce riskovat možné zažívací obtíže, má na výběr z restaurací KFC a McDonalds.  Ovšem nejzajímavější a zřejmě nejdobrodružnější prožití večera přináší projížďka v taxi mikrobusu. Tyto sice nevzhledné stroje, v řadě případů bez dveří, brázdí celé město i okolí. Pokud nikam nechvátáte a nemáte konkrétní cíl, nabízí se ideální možnost poznat místa, kam cestovky turisty určitě nevozí. Taxibus má totiž jednu zásadní zvláštnost. Průběžně zastavuje a nabírá klienty, kteří si určují místo svého cíle. Řidič sám zvažuje, kam pojede nejdřív a více méně také to, kde zastaví. Vzhledem k tomu, že veze zhruba osm pasažérů, z nichž každý směřuje jinam, a průběžně „nakládá a vykládá“ další, není o zábavu nouze. Navíc se jedná o zábavu poměrně levnou.

Potápění v Rudém moři

Na rozdíl od řady jiných moří se lze v Rudém moři potápět již těsně u pláže. Stačí se ponořit a plavec vidí nespočet malých ryb a korálů. Na dně se však občas objevují i zcela neživé kusy zahozeného stavebního materiálu, pneumatiky či láhve a jiné odpadky... Ten, kdo se nespokojí s koupáním na hotelové pláži, může za poplatek odjet na motorové lodi třeba k jednomu z ostrůvků nedaleko pobřeží. Tam už potapěč na žádné odpadky nenarazí. Zde najde průzračnou vodu a korálové útesy. I během vánočních svátků zůstává moře příjemně teplé a počasí může zhatit snad je studený vítr z Evropy, který se nestačil ohřát. Ale to už musí být na starém kontinentě opravdu tuhá zima.

Kdo má rád potápění (a vůbec nemusí být žádný profesionál), připadá si u korálových útesů jako v ráji. Jediné, co zůstává zakázané, je ulamovat a vytahovat korály z moře. Větší a zajímavější se nesmějí odnášet ani z pláže. Totéž platí u egyptských památek, kde hrozí postih za pouhý sebraný kámen.

cestování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.