Aktivní senioři jsou zdravější, sportujte nejméně půl hodiny denně
Ilustrační foto: ingimage.com

Aktivní senioři jsou zdravější, sportujte nejméně půl hodiny denně

6. 12. 2018

Recept na dlouhověkost i soběstačnost? "Každodenní pohyb a zdravá životospráva," říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku. Ta by šedesátníkům každý den naordinovala třicetiminutovou procházku.

Co byste doporučila šedesátníkům, jak se udržovat fit?
Jedním z mála opravdu fungujících receptů na dobrou kondici je pravidelný pohyb a rozumný jídelníček. Jednoznačně nejlepší pohybovou aktivitou pro všechny, pro ženy i pro muže, je rozhodně chůze - ideálně rychlá, alespoň 30 minut denně a ve členitém terénu. Velmi efektivní je i zařazení silového tréninku - například venkovní posilovna nebo trénink pod vedením fitness profesionála, který aktivně zabrání nebo zmírní přirozené snižování svalové hmoty v souvislosti s věkem. Dostatečné množství funkčních svalů nám pomůže i v řadě běžných životních situacích - od každodenního úklidu a nákupu až po situaci, kdy je třeba zvládnout úraz či závažnější onemocnění.  

Jaký sport dělat v zimě, venku a v tělocvičně?
U dětí často říkáme, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečené dítě. U dospělých to platí stejně. Ať už to bude procházka rychlou chůzí, nebo běžky či dokonce sjezdovky, venku je potřeba být co nejvíce. Do vnitřních prostor se hodí nejen jakékoliv posilování, ale také všechna klidnější cvičení - od jogy či pilates až po zdravotně orientované cvičení určené přímo seniorům.  

Jak byste šedesátníkům upravila stravování?
Starší lidé mají často tendenci se odbývat, což jim ale vůbec nedělá dobře. Měli by jíst pravidelně a jejich jídelníček by měl zahrnovat pestrou skladbu potravin s dostatkem kvalitních bílkovin, ovoce a zeleniny. A pozor: není dobré to přehánět s cukrem ani s nekvalitními tuky.  

Jak vidíte české seniory, co se týká fitness?
Nejen u nás, ale i všude jinde ve světě vidíme čím dál intenzivnější otevírání nůžek mezi seniory, kteří se hýbou, a těmi, kteří nemají pohyb žádný. Rozdíl mezi oběma skupinami je výrazně viditelnější než u mladších. Senioři už často trpí nejrůznějšími onemocněními souvisejícími s věkem, ale ti aktivní jsou vyloženě zdravější, nebo svá onemocnění mnohem lépe zvládají, často i bez jinak běžné medikace. Cukrovka II. typu se dá většinou zvládnout jen úpravou životního stylu, pohyb je lékem na obrovské množství nemocí včetně těch psychických. A dobrá kondice je skvělým pomocníkem i při léčbě závažnějších onemocnění, jako jsou například výměny kloubů. Senior v kondici s dostatečným množstvím svalů lépe zvládne pohyb o berlích a vůbec má mnohem větší motivaci k rychlému návratu do aktivního života.    

cvičení sport
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%