Po stopách Jamese Bonda lyžařským střediskem Sölden
Daniel Craig v Söldenu. Foto: Archiv

Po stopách Jamese Bonda lyžařským střediskem Sölden

25. 11. 2018

V Söldenu, jednom z nejoblíbenějších lyžařských středisek Rakouska, otevřeli muzeum věnované Jamesi Bondovi a jeho poslednímu filmu Spectre, který se zde točil. Pojďme se vydat po jeho stopách.

Ty záběry netrvají dlouho, ale patří k jedněm z nejlepších z poslední bondovky Spectre. Hlavní hrdina, kterého ztvárnil herec Daniel Craig, se vydává na horskou kliniku, aby zachránil dceru umírajícího agenta, jenž ho přivedl na stopu známé zločinecké organizace. A pak se rozjede dost napínavé pronásledování, kdy Bond naskočí do letadla a pronásleduje únosce ujíždějící autem. Kliniku ve filmu hraje slavná restaurace ice Q stojící ve 3048 metrech na vrcholu Gaislachkogl v Söldenu, v oblíbeném lyžařském středisku lyžařů z Česka.
Ve filmu se objeví i gondola vyjíždějící nahoru, ale také horská silnice vedoucí na ledovec, kde se lyžuje už od poloviny září a kde každý rok začíná kolotoč Světového poháru ve sjezdovém lyžování. Celé söldenské drama skončí tím, že letadlo proletí seníkem a narazí do aut únosců (to se sice také točilo v Rakousku, ale o sto kilometrů dál). Přesto všechno James Bond nyní k Söldenu neodmyslitelně patří. I proto mu zde vzdali holt – na ploše 1300 m2 otevřeli letos v květnu interaktivní muzeum, které nemá obdoby.
Třeba jen proto, že 007 Elements bylo postavené v nadmořské výšce 3000 metrů, je z velké části ukryté v permafrostu v podzemí a nabízí nezapomenutelnou show. Jeho expozice vás přikovají k bílým vyhřívaným lavicím (jinak je tu totiž dost zima). Shlédnete tu záběry z filmu, ale i multimediální expozici z minulých bondovek, prohlédnete si artefakty z filmu, letadlo, ve kterém Bond ve Spectre proletí seníkem a mimo jiné se dozvíte i něco o sobě – počítač vám přidělí agentské číslo a napíše, kolik jste měli úspěšných akcí, kolik jste prohráli v kasinu, měli milostných afér i litrů vypitého alkoholu.
„Informace o muzeu 007 Elements se objevila v ranní show americké televize NBC, v arabské televizi Al Jazeera. Další články vyšly v Austrálii, Japonsku, USA, Argentině a řadě jiných zemí,“ vyjmenovává Jack Falkner, šéf společnosti provozující v Söldenu lanovky a restaurace.
A dodává, že se začíná měnit i skladba návštěvníků Söldenu – přibývá například hostů z Asie, kteří si chtějí nejen zalyžovat, ale také navštívit muzeum. „Mám velký respekt k lidem, kteří muzeum stavěli. Ve třech tisících metrech musíte bojovat se sněhem, deštěm, mrazem…. Prostě Bond story,“ směje se.

Jak se natáčelo
„Natáčeli zde první týden v lednu v roce 2015, což byla hlavní sezona a my jsme nebyli schopní zavřít restauraci na více než čtyři dny,“ vzpomíná Michael Waschl z pětihvězdičkového hotelu Das Central, který se s filmaři několikrát setkal. V údolí pod lanovkou vyrostl stan pro  300 – 400 lidí, měli tam své kuchaře a personálu servírovali britská jídla – marmelády, limonády – vše sem bylo přivezené. „To, že takhle velká produkce patří k natáčení Jamese Bonda, bylo tajné. Nesměli jsme to nikomu říct,“ dodává Michael.
Söldenu si producenti všimli poté, co byla na vrcholu Gaislachkogl otevřená designově výjimečná horská restauace ice Q. Nejdříve sem zamířili inkognito, potom přijeli domlouvat pronájem. Ale ani během těchto jednání ještě nepadlo jméno Jamese Bonda. To až o něco později. „Když jsem zjistil, že se jedná o natáčení Bonda, hned jsem souhlasil. Je to značka s dlouhou historií, bylo mi jasné, že nás to proslaví,“ dodává Jack Falkner, šéf společnosti provozující v Söldenu lanovky a restaurace.
Vnitřní scény z restaurace ice Q jsou ovšem dotáčené v londýnském studiu. V muzeu záběry z filmu běží ve smyčce, během návštěvy jsem je stihla shlédnout několikrát. A tak když druhý den ráno vyjíždím autem na ledovec, pořád vyhlížím, kdy mě v úzkém údolí dohoní letadlo pilotované Jamesem Bondem.

film lyžování
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%