Kluci v akci jsou sehraný tandem
FOTO: archiv Hany Švejnohové

Kluci v akci jsou sehraný tandem

22. 11. 2018

Jídlo je téma, které bylo, je a patrně i zůstane věčné, dokud bude existovat život na Zemi. A přestože tito dva báječní šéfkuchaři mají do seniorského věku ještě hodně daleko, ctí oba dávné tradice a také mnohem starší kolegy…

Tématem gastronomie jsme doslova zahlceni… Ale moji hosté pořadu Nezatloukat na vlnách Českého rozhlasu Dvojka byli první. Filip Sajler a Ondřej Slanina si originalitu své kuchařské show na televizní obrazovce drží už čtrnáct let! Mají na svém kontě bohaté zkušenosti a bezpočet ocenění v prestižních soutěžích. Stali se z nich mistři, na jejichž specialitách si pochutnávaly mnohé světové celebrity. Každý z nich je jiný, každý má svůj styl a své priority, ale osobitý humor a klukovský přístup k vaření si drží navzdory přibývajícím letům i rozrůstajícím se rodinám. Jsou to zkrátka pořád Kluci v akci

Do akce šla i uklízečka
Spíš vešla do vysílání… Hned po úvodní písničce, sotva se rozsvítila červená a já jsem začala své hosty zahrnovat chválou, otevřely se za mými zády dveře a do studia vstoupila paní uklizečka s kbelíkem a smetákem. Samozřejmě omylem. Kdybych neodvrátila hlavu od mikrofonu, posluchači by to možná ani nezaznamenali. Ale zatímco já měla v očích zoufalé zděšení, moji dva hosté nečekané extempore v živém vysílání okamžitě komentovali s humorem sobě vlastním. A ten se prolínal de facto do celého rozhovoru…

Nač se trápit, život je krátký!
Setkání na Vinohradské třídě, kde sídlí budova Českého rozhlasu, bylo pro ně vlastně symbolické. Na stejném místě se totiž potkali před lety úplně poprvé. Starší a zkušenější Filip Sajler tehdy vedl soutěžní kuchařský tým a dostal tip na talentovaného mladíka Ondřeje Slaninu, který by pro ně mohl být posilou. „Díky Filipovi jsem doslova rozkvetl a rozvinul se…Jsem sice šikovnější, ale on má zase v malíčku světovou kuchyni, která mě předtím tak moc nezajímala. Dneska rád využívám všeho, co jsem se od něho naučil,“ pochvaloval si Ondřej spolupráci s kolegou, aniž by šetřil vlastním sebevědomím. „Náš pracovní vztah se pořád vyvíjí“, doplnil Ondřeje Filip a dodal moudře: „ Každý jsme jiný, ale při týmové práci to musí fungovat i lidsky, aby byla skvělá parta a dobrá zábava… A to platí všude, v práci, v manželství i v kamarádství. Na co se trápit, život je krátký!“

 Profíkem doma i za mořem
Být čtrnáct let každý týden na televizní obrazovce se stejným pořadem tak, aby byl vždycky něčím nový a diváky stále bavil, to je velká výzva. „Začátky byly těžké, detaily složité… a skloubit natáčení s ostatními aktivitami a rodinným životem je energeticky vyčerpávající“, přiznal Filip. „Kluci v akci jsou hodně o teorii a vzdělání. Teprve potom do toho může každý z nás vnášet nové prvky tak, jak to cítí. Neshodneme se na všem, ale právě to nás posouvá a rozvíjí. Žádný závažný konflikt jsme nikdy neměli.“  Z Filipa Sajlera čiší klid, rozvaha a taky zkušenosti ze zahraničí, které nasbíral v Německu a USA. Má titul inženýra, vystudoval hotelnictví a ekonomii. Na fotbal a floorbal už mu moc času nezbývá, ale kromě vaření jsou jeho drogou především auta. Jezdí závody do vrchu, stejně jako jeho tchán a manželka, která má dokonce čtyři Ceny Elišky Junkové.  A nejraději dovádí se svojí dcerou Sofií.

My name is Andrew Bacon…
To vysmátý Ondřej Slanina v sobě nezapře sklony k dovádění nejen se svým čerstvě narozeným potomkem a jeho starším bratříčkem… Původně chtěl být kosmonautem nebo pilotem, ale svým jménem byl k vaření přímo předurčen. Taky si s ním dokáže pěkně vyhrát i ve své podnikatelské sféře. A dokonce prý uvažoval o přesídlení do amerického státu Iowa. „To je moje ideální země, tam mají i festival slaniny! V Iowě bych byl se svým jménem kuchařská hvězda. Musel bych ho ovšem přeložit na Bacon, samozřejmě..“ smál se Ondřej. Ale vzhledem k tomu, že jeho parketou je právě česká kuchyně, byla tato úvaha opět jen v humorné rovině. Okénko „Česká klasika“ by mu v Americe moc chybělo.

„Lásku, mír a porozumění“ popřál na závěr vysílání posluchačům Dvojky Filip Sajler, kterému Ondřej Slanina horlivě přitakával.

A protože jejich podzimní recept na šumajstra jsem už publikovala, může to být s předstihem od obou šikovných kluků, kteří dělají dobré jméno české kuchyni po celém světě, zároveň i přání do nového roku pro všechny čtenáře portálu i60.

 Hezké vztahy v běhu času vám přeje

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.