Myslete na zdraví jater
Ilustrace: ingimage.com

Myslete na zdraví jater

19. 11. 2018

Játra jsou největším orgánem našeho těla a pro náš život jsou nezbytná. Přitom jsou ohrožena řadou nebezpečných onemocnění. Víte, jak je chránit?

Mezi nejdůležitější úkoly patří zpracování natrávené potravy ve střevě a hrají klíčovou roli v některých metabolických procesech. Vylučují žluč a jsou v nich uloženy zásobní cukry, které se uvolňují při fyzické námaze. Zbavují tělo škodlivin. Tento úkol se týká nejen látek, které se do těla dostanou zvenčí (alkohol, léky, jedy), ale i toxinů vznikajích v organismu při látkové přeměně.    

Jak mohou být poškozena
Velmi časté je ztukovatění jater například v důsledku nadužívání alkoholu, při obezitě či cukrovce. Známý je chronický zánět (cirhóza) končící selháním jater a nutností jejich transplantace. Játra poškozují také metabolické poruchy nádorová onemocnění, některé dědičné choroby a infekční onemocnění, ať už jde o virové hepatitidy či bakteriální infekce. Játra mohou být poškozena také užíváním některých léků, známé jsou otravy po požití jedovatých hub a samostatnou kapitolou je poškození jater alkoholem. Příznaky a léčba onemocnění Pokud není s játry něco v pořádku, tělo to signalizuje nepřirozeně žlutým zbarvením kůže a očního bělma, svěděním kůže celého těla, potíže s trávením, pocity na zvracení, kyselým nebo hořkým pocitem v ústech.

Častým projevem je také nesnášenlivost alkoholu a tuků a chronická únava. Při léčbě vždy záleží na konkrétní diagnóze, ale obvykle lékař doporučí podávání hepatoprotektiv, přípravků, které určitým způsobem mohou pozitivně ovlivnit funkci jaterní buňky. Další používané preparáty jsou například esenciální fosfolipidy a výtažky z Ostropestře mariánského.    

Myslete na prevenci
Zkuste se zaměřit na správnou životosprávu a omezte příjem cukrů a tuků. Naproti tomu si dopřávejte stravu bohatou na kvalitní bílkoviny a vitamíny. S tím jde ruku v ruce také úprava hmotnosti, abyste neměli nadváhu. Vyvarujte se také konzumace alkoholu a kouření, chraňte se proti žloutence, ať už očkováním nebo důsledným dodržováním hygieny. Dobrým tipem je také užívání doplňků stravy pro regeneraci jater.

 

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

 

 

zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.