4 tipy, kam se nyní vyrazit rozlyžovat
Lyžařské středisko Sulden má otevřeno od začátku listopadu. Foto: IDM

4 tipy, kam se nyní vyrazit rozlyžovat

18. 11. 2018

Rakouský Sölden či Hintertux, italský Schnalstal či Sulden – ledovcové areály v Rakousku a Itálii už jsou v provozu a hlásí výborné podmínky, většina alpských středisek otevírá začátkem prosince. Kam se nyní vypravit?

Sölden
Rakouský Sölden je zárukou výborného lyžování. Dokonale připravený musí být už na konci října, kdy zde každý rok startuje světový pohár v lyžování. Areál zastřešují dva ledovce – strmější Rettenbach a mírný Tiefenbach. Po Vídni je to druhé nejnavštěvovanější místo a to zřejmě i díky dokonalému apres-ski. Jsou zde bary, kam se chodí tančit rovnou v lyžákách, ale i diskotéky, které jedou až skoro do rána. V současné době je v Söldenu v provozu 11 lanovek a vleků a leží zde 167 cm sněhu. Můžete se tu také vypravit po stopách Jamese Bonda a jeho filmu Spectre - do muzea 007 ELEMENTS. V devíti halách na 1.300 m² se věnují jednotlivým scénám, které byly v Söldenu natočeny. Obsahuje ovšem i další kapitoly z ostatních 24 Bondovek. Obdivuhodná stavba  důmyslně zapadá do horského prostředí. Navštivte také restauraci ice Q, kde se Bond také točil a ubytujte se například v pětihvězdičkovém hotelu Das Central.

Schnalstal
Na konci jihotyrolského údolí na severu Itálie leží ledovcový areál Schnalstal/Val Senales. V plné sezoně se zde lyžuje na 40 kilometrech sjezdovek, nyní jich je v provozu necelá polovina. Lyžuje se pouze na ledovci, který je oblíbeným tréninkovým místem lyžařských klubů. Schnalstal proslavil pravěký muž Ötzi, jehož tělo zde našli zamrzlé v ledu. K místu je možné se vypravit s průvodcem na skialpových lyžích. Lyžaře do nadmořské výšky 3212 metrů vyváží obří gondola, která končí u nejvýše položeného hotelu v Evropě - Glacier Hotel Grawand, odkud si můžete užívat výhled na celé Ötzalské Alpy. Za návštěvu stojí restaurace Schöne Aussicht, kde kuchyni kraluje Paul Grüner. Podávají tady nejlepší knedlíky v celé Jižním Tyrolsku a jeho žebírka také stojí za zmínku. Lyžařské podmínky jsou výborné, leží zde asi 80 centrimetrů sněhu.  

Sulden
Na severu Itálie se od začátku listopadu lyžuje takéve středisku Sulden. V provozu je zde několik lanovek a 14 kilometrů sjezdovek, na kterých leží sto centimetrů sněhu. Sulden má úchvatnou scenérii, nachází se totiž pod magickou horou Ortler, která se pne do výšky 3905 metrů. Jedná se o kdysi nejvyšší horu Rakouska-Uherska. Mimochodem v létě sem jezdí na dovolenou Angela Merkelová a na túry si ní občas vyráží horolezec Reinhold Messner. Ten má ve vesnici muzeum věnované „věčnému ledu“. Tady se lyžuje do nadmořské výšky 3250 metrů a když je celá areál v provozu, nabízí přes 40 kilometrů tratí. Pak je tu ještě jedna zajímavost – v nedaleké vesnici Trafoi bydlí a provozuje hotel lyžařská legenda Gustav Thöni.  

Hintertux
110 centimetrů sněhu, 36 kilometrů sjezdovek, které v současné době obsluhuje patnáct vleků a lanovek - to je rakouský Hintertux, ledovcový areál ležící nedaleko dálnice na Innsbruck. Hlavní páteří areálu jsou gondoly navazující na sebe, které lyžaře vyvážejí do nadmořské výšky 3250 metrů. Rezort tvoří mírnější carvingové pláně i ostřejší slalomáky. Jednou z nejlepších sjezdovek je červená dálnice padající až do údolí. Má parametry pěkné závodní trati – je členitá a kroutí se až dolů k parkovišti. Středisko leží jen pět a půl hodiny od Prahy, je dobře dostupné po dálnici na Brennerský průsmyk a zdejší svahy mají příjemný švih, byť v říjnu je v provozu jen několik lanovek a vleků. V Rakousku je osm ledovců: jediný Hintertux funguje celoročně a bývá označován jako nejsportovnější, proto si ho Češi oblíbili. 

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%