9 nejčastějších chyb, jimiž škodíme své pleti
Ilustrační foto: ingimage.com

9 nejčastějších chyb, jimiž škodíme své pleti

16. 11. 2018

Každá žena touží po dokonalé pleti. Přitom často děláme vše proto, abychom jí uškodily. Jakých chyb se vyvarovat a co udělat pro to, aby byla krásná a zářila zdravím? Vsaďte na kvalitní kosmetiku a dejte si pozor třeba na telefon…

Bezproblémová, a tedy zdravá a hezká pleť je snem každé ženy bez rozdílu věku. "Často ale své pleti nevědomky a zbytečně ubližujeme, a pak se divíme, proč se její vzhled najednou tak zhoršil,“ říká kosmetička Nikol Barová, kosmetička, která svými radami přispívá na blog www.pohodarky.cz. A tady je hned několik jejích osvědčených rad:  

1. Pleť nedostatečně chráníme před sluncem a mrazem
Podle kosmetičky si ještě mnoho žen nezvyklo pravidelně používat denní krémy se SPF minimálně 30, které chrání pokožku před škodlivým UVA a UVB zářením. Tyto paprsky totiž doslova zabíjejí kolagenová a elastinová vlákna, která jsou tak důležitá pro zdravý a mladistvý vzhled pleti. Nic proto nezkazíme, pokud si zvykneme používat je po celý rok, a nejen v létě, jak to ještě činí řada z nás.  

2. Podceňujeme důkladné odlíčení
Často zapomínáme na důkladné večerní odlíčení. Pleť totiž potřebuje vyčistit, a to i v případě, když není nenalíčená, protože přes den se na ní usazuje prach a nečistoty a sama také produkuje maz. „Na důkladné očištění pleti ideálně poslouží mycí emulze, nejlépe s AHA kyselinami,“ doporučuje Nikol Barová. „AHA kyseliny spolehlivě rozpustí všechny nečistoty, navíc působí hloubkově. Dokážou odstranit z pleti zrohovatělé kožní buňky a zvýší tak účinky následné péče v podobě krémů či sér.“ Ostatně i ráno bychom si měly podle kosmetičky udělat čas na vyčištění pleti mycí emulzí. Přes noc se totiž kůže zbavuje odumřelých buněk a usazuje se na ní prach. A omýt obličej jen vodou opravdu nestačí.    

3. Málo spíme 
I topmodelky tvrdí, že podmínkou krásného vzhledu a bezproblémové pleti je dostatečný spánek, trvající ideálně 8 hodin. „Mají pravdu,“ souhlasí Nikol Barová. „Regenerace našich kožních buněk je totiž v noci více než dvojnásobná a nejrychlejší za celý den. Především se jedná o čas mezi 23. hodinou večerní a 4. hodinou ranní. V tuto dobu bychom měly spát hlubokým klidným spánkem, abychom se po probuzení mohly s radostí podívat na sebe do zrcadla, “ dodává kosmetička. Ženy, které spí málo, mívají podle ní hlubší vrásky, kruhy pod očima a zašedlou pleť. Narušená funkce bariéry pleti má navíc za následek dehydrataci i vyšší náchylnost k infekcím.  

4. Otravujeme si tělo nikotinem…
Nic nemá na naši pleť tak devastující účinky, jako kouření. Je prokázáno, že nikotin okrádá pleť o kyslík a výživné látky, především o vitamin C, který je hlavním zdrojem kolagenu a elastinu, tedy látek zodpovědných za pružnost a pevnost tkání. Při kouření také dochází ke zpomalení regeneračních procesů v pleti a zhoršuje se schopnost těla odvádět škodlivé látky z pokožky ven. Výsledkem je nepřirozeně našedlá, barevně nevyrovnaná pleť. Vzhledu určitě neprospívají ani hluboké atypické vrásky v oblasti rtů.   

5. …a alkoholem
Alkohol narušuje kvalitu kůže, která tak přichází o důležité živiny, vitamíny a minerály a trpí nedostatkem kyslíku. Všechny tyto projevy pak vedou k předčasnému stárnutí pleti. „V důsledku dehydratace obličej působí jako opuchlý. A protože při konzumaci alkoholu dochází k vyššímu vstřebávání vitamínu C, může i častěji docházet k tvorbě modřin a tmavých skvrn na pokožce. Při nadměrném pití alkoholu pleť ztrácí pružnost, protože se snižuje množství bílkovin v kůži a jsou narušena kolagenová vlákna. Může také docházet ke vzniku rozšířených cév a žilek na obličeji.

6. Dopřáváme si příliš sladkostí
Nadměrná konzumace cukru je odborníky považovaná za jednu z možných příčin vzniku akné. Dopřáváme-li si totiž velké množství sladkostí, dochází ke zvýšené produkci inzulínu, který zvyšuje tvorbu kožního mazu. U lidí zvyklých pít často sladké nápoje, je podle odborníků také vyšší pravděpodobnost vzniku zánětů kůže. Zvýšenou konzumací cukru podporujeme také růst kvasinek v těle. Následné střevní problémy se pak projeví na vzhledu kůže a pleti. Kromě dietních opatření a přísné hygieny přispívá k řešení tohoto nepříjemného problému i specificky zaměřená kosmetika.  

7. Pijeme málo vody
Pokožka, která nedostává pravidelný příjem vody, rychle stárne. Je to logické – při nedostatku tekutin tělo nejprve zajišťuje důležité procesy a na výživu buněk pokožky už voda nezbývá. V důsledku toho pokožka ztrácí pružnost a lesk a vrásky jsou mnohem výraznější. Pomoc je přitom celkem snadná – stačí nezapomínat pít a dopřát si denně 2 až 2,5 l kvalitní čisté vody.  

8. Dotýkáme se obličeje neumytýma rukama
Zkušená kosmetička upozorňuje také na zlozvyky, o kterých už se tolik nemluví, a mnohdy si je ani neuvědomujeme. Patří mezi ně například bezmyšlenkovité dotýkání se obličeje neumytýma rukama. „Asi se nedá ani spočítat, kolikrát denně se dotkneme rukama obličeje, odhrneme si vlasy z čela, uhladíme si prsty obočí, podepřeme si bradu nebo se z nervozity poškrábeme na čele…,“ vyjmenovává nejčastější zlozvyky Nikol Barová a upozorňuje, že právě touhle cestou se z našich rukou přenášejí na pleť obličeje nežádoucí bakterie. Dokonalá prevence neexistuje, důležité je dodržovat co nejpřísnější hygienu, ruce si důkladně mýt a přiměřeně často dezinfikovat, a zvyknout si nedotýkat se bezmyšlenkovitě obličeje.“        

9. Podceňujeme riziko špinavého mobilu
A ještě na jedno riziko, které se nejspíš týká nás všech, chce Nikol Barová upozornit. „Všichni používáme mobily, jenže právě telefon, nevyčištěný a neustále přiložený na tváři, je velkým zdrojem bakterií, které můžou například vyvolat akné nebo způsobit jiné náhlé zhoršení stavu pleti.“ Slova zkušené kosmetičky je třeba brát vážně, vždyť ne nadarmo odborníci varují, že právě mobil na sobě může mít více bakterií, než průměrné záchodové sedátko… A jaké je řešení? „Důležité je udržovat telefon v čistotě, ukládat ho do obalu a otírat ho nejlépe antibakteriální utěrkou,“ doporučuje Nikol Barová.

kosmetika
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%