Podzimní aktivita pomáhá překonat zimu
Ilustrační foto: ingimage.com

Podzimní aktivita pomáhá překonat zimu

8. 11. 2018

Období podzimu je v plném proudu a sluší se říci, že se na nás zatím tváří navýsost vlídně. Bez chladu, pošmourna, plískanic. Ta méně příjemná část podzimu ale přijde -  čas, kdy se nám bude chtít zalézt někam ke kamnům a ven vycházet co nejméně.

Zatopit v krbu a od jakékoli aktivity, natož pohybové, se nejraději oprostit. Možná se tak leckdo bude cítit, možná i vám se nebude chtít nic nového dělat a řeknete si, že začnete až na jaře. Začít je ale dobré hned. Připravit se na zimu s výhodou na další rok.

Podzim bychom měli využít k tomu, aby se naše tělo postupně připravilo na zimu, aby se s ní dokázalo vyrovnat a mělo i náskok pro další rok – v tom jsou zajedno odborníci na pohybové aktivity, nutriční specialisté, terapeuti i lékaři. A co z jejich doporučení plyne? Neměl by to být čas nicnedělání. Ale pozor: zalenošit si můžeme určitě více, než jindy! Biorytmus organismu tomu nahrává, tak bychom měli trošku zpomalit.

Nevynechávejme procházky
Zkusme se na podzimních vycházkách zaměřit na to, co jsme během roku nestihli. Například nemusíme nutně vyjíždět mimo své bydliště. Za prvé bude méně času (světla ubývá), za druhé jsme možná ještě ani neměli příležitost zase pořádně obejít místo, kde bydlíme. Není náhodou okolí našeho bydliště příhodné pro krátké procházky? Zkusme aktivity, které jsme nedělali, nebo na ně neměli čas. Vezměme třeba fotoaparát a vyfoťme zajímavá místa okolo. Kolikrát jsme překvapeni, že jsme si jich ještě nevšimli! Snažme se, aby pohyb, tedy chůze, byl pravidelný, plynulý. Není důležité „závodit“, ale vydýchat se a dodat organismu kyslík.

Protahujme se
Samozřejmě bychom i v tomto období neměli vynechat cvičení. Začněme se protahovat. Už když se člověk probudí, ještě na posteli, může začít. Nejdůležitější při protahování je to, abychom se cítili příjemně. Kdo má kočku, přesně ví, o čem je řeč. Takže žádné rychlé pohyby! Zkusme třeba metodu postupného zatínání svalů: Zavřete oči. Začněte si představovat tělo od nohou až po hlavu a postupně na něm zatínat svaly. Když se dostanete až k hlavě, nadechněte se, na chvíli zadržte dech, a pak najednou všechny svaly povolte. Chvilku zhluboka dýchejte, a potom to celé zopakujte. Jestliže vám to pomůže, klidně si nahlas říkejte, co máte dělat: „Zatni svaly na chodidle, zatni lýtkový sval, zatni stehno, druhou stranu nohy atd.“ Až se postupně dostanete na svaly krku, zatnete celé tělo. Na co určitě dejte pozor: Vždy, když tělo uvolníte a prohloubíte dýchání, nevstávejte hned. Chvíli si ještě poležte a nechte tělo relaxovat, odpočinout. Příjemně se vám rozproudí krev, tělo se „nastartuje“ k dalšímu dni. A nic nepřehánějte, i toto je cvičení. V průběhu dne si můžeme vyhradit chvilku na další cvičení. Když už je řeč o protahování: Nezapomínejme, že nám při něm pomůže dech. Ať už napínáme cokoli, ruce, nohy, nebo třeba jen zápěstí, zkusme v konečné poloze chvilku zůstat, zadržet dech a následně s vydechnutím pomalu uvolňovat. Vždy platí: Žádný extrém! Každé protažení by mělo být mírné, ale ještě příjemné, ne do bolesti. Cítíme, že se tělo dostává lehounce za hranici normálu, ale nic závažně nebolí. Buďme na sebe hodní. Příjemné protažení tělu pomáhá. Půjdeme-li do krajností, můžeme si ublížit. Protahování je lepší věnovat vícekrát za den kratší dobu, než například jednou denně celou hodinu.

Otužujme se
Na podzim také dost lidí přemýšlí o tom, začít se otužovat, aby se v zimě vyhnuli každoročnímu nachlazení. Rozhodnutí je to určitě dobré, jen není třeba čekat až na začátek podzimu, rozumně otužovat bychom se měli stále. Postupy klasického otužování si každý najde v odborné literatuře a je dobré tato pravidla dodržovat. Na jedné straně otužování pomáhá, při nesprávném postupu může uškodit. Pojďme se ale zamyslet nad otužováním organismu obecně. Jestliže vezmeme otužování jako zvyšování odolnosti organismu, lze se otužovat různě. Právě nyní potřebujeme celý organismus připravit na zátěžové období, tedy zimu. Můžeme začít například oblečením. Jestliže venku není velká zima, proč se oblékat do kožichu? Snažme se najít vhodné oblečení zhruba o jednu úroveň lehčí, než bychom si vzali normálně. I tady platí, že vše je třeba dělat s rozumem - kratší kalhoty do mrazu, jen proto, aby člověk ukázal, co ještě vydrží, není správná cesta. Zkusme si trošku přidávat i po fyzické stránce. Udělejme okruh naší procházky o něco delší než normálně, jestliže to jde, vyjděme schody místo toho, že pojedeme výtahem. Prostě malinko si přidávejme všude, kde je to možné. Tělo se postupně začne adaptovat. Přidávaná zátěž musí být však taková, aby se s ní tělo dokázalo vyrovnat, ne aby zkolabovalo.

Jezme správně

Pokud si budeme přidávat na fyzických aktivitách, mělo by to znamenat pokrýt zvýšenou energetickou potřebu, ale na podzim bychom měli v jídle trochu „přibrzdit“. Připravujeme se mimo jiné na období, v němž fyzické aktivity ubývá. O to více bude příležitostí k dobrému jídlu – Vánoce, Silvestr, atd. Zkusme se zamyslet nad tím, jak a co jíme. Pamatujme na základní pravidla: Snažme se jíst vícekrát za den, nejlépe tak 5x. Zmenšeme jednotlivé porce, jezme pomalu, dobře kousejme. Jestli se nám podaří upravit stravu nejen z hlediska kvantity, ale i kvality, bude to perfektní. Konzumujme spíš lehká jídla, bohatá na vitaminy jako prevenci proti „podzimním“ nemocem. Vždy raději upřednosťujme přírodní látky, než začínat s pilulkami. Sice v nich dostaneme koncentrovanou a přesně odměřenou dávku vitaminů a minerálů, ale přírodní potraviny jsou v této době přece jen lepší. Možná by se nejednomu z nás líbila podzimní aktivita medvědů - připravit se na „zimní spánek“. Obvykle zbývá pravý opak: Připravit sebe a své tělo na další období aktivity, tedy zimu...

aktivní senioři
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%