Vláčné jablečné vdolky podle Karolíny Kamberské
Foto: Archív Karolíny Kamberské

Vláčné jablečné vdolky podle Karolíny Kamberské

7. 11. 2018

Upečte jablečné vdolky podle receptu televizní kuchařky Karolíny Kamberské. Recept najdete také v její nové knížce Každý den je svátek, která obsahuje sváteční jídla, ovšem připravená tak, aby se dala použít kdykoliv.

 

"Když byly děti malé, bydleli jsme v domě s ovocným sadem, a tak jsem každý podzim měla obrovskou úrodu jablek. Jablečné vdolky jsem pekla skoro každý týden a vyzkoušela jsem různé varianty. Vdolky můžete usmažit na pánvi i péct v troubě. Smažení není má oblíbená úprava jídla, pečení v troubě mi bylo vždycky sympatičtější, protože při něm vám vdolky nenasáknou olejem, jsou lehčí a navíc máte v kuchyni čistší vzduch. Jenže moje rodina rozhodla jednoznačně – když jsem jednoho dne jako test udělala půlku vdolků pečenou v troubě a půlku smaženou na pánvi, ty pánvičkové zvítězily na celé čáře…," říká o svém osvědčeném receptu Karolína Kamberská.

Postup:

1.  Droždí rozdrobte do mísy, přidejte lžíci moučkového cukru, rozmíchejte a počkejte, až se droždí působením cukru rozpustí. Pak vmíchejte 100 g mouky, 200 ml mléka, rozmíchejte na kaši, zakryjte utěrkou a nechte asi 15 minut na teplém místě, až kvásek pěkně vzejde. Vmíchejte do něj po částech zbytek mouky a cukru, ve zbylém mléce rozšlehejte vajíčko a přidejte ho také do těsta. Přisypte špetku soli.
2.  V kastrůlku si rozpusťte 100 g másla, nechte lehce zchladnout a také zapracujte do těsta. Těsto posypte troškou mouky, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinu kynout.
3.  Mezitím si nastrouhejte jablka (můžete je předtím oloupat, máte-li je radši bez slupky, já slupku nechávám). Vmíchejte je do vykynutého těsta.
4.  V pánvi si rozpalte cca 2 cm oleje. Když je dost horký, mokrýma rukama tvarujte z těsta kouličky velikosti mandarinky, vkládejte je do pánve a každou mírně smáčkněte lžící. Po několika minutách budou vdolky z jedné strany zlatavé, pak je otočte a opečte i z druhé.
5.  Zatímco se vdolky smaží, smíchejte tvaroh s medem a v kastrůlku si rozpusťte zbytek másla. Ještě horké vdolky vysušte papírovou utěrkou, potřete rozpuštěným zbylým máslem (tuto proceduru můžete vynechat, ale je to škoda…), na horní stranu rozetřete trochu povidel a ozdobte bohatou čepicí medového tvarohu. Ihned podávejte.

Suroviny:
42 g droždí (1 kostka)
50 g moučkového cukru
400 g hladké mouky a trocha na posypání
250 ml vlažného mléka
1 vejce špetka soli
150 g másla
2 jablka jedlý olej na smažení
200 g tučného tvarohu
2 lžíce medu
100 g povidel

TIP: Možná jste zvyklí na klasické vdolky bez jablek, ale tenhle fór, který jsem poprvé ochutnala u sousedky u nás na vesnici, je opravdu užitečný. Jablíčka dodají těstu úžasnou šťavnatost a vláčnost. Můžete je do těsta nakrájet na kostičky (tím pádem jich klidně přidejte i víc, protože vám nenaředí těsto tolik jako jablka strouhaná).

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.