Nemocnice na kraji města slaví 40 let. Jak na seriál vzpomíná Magdalena Dietlová?
Foto: Česká televize a archiv Magdaleny Dietlové

Nemocnice na kraji města slaví 40 let. Jak na seriál vzpomíná Magdalena Dietlová?

31. 10. 2018

5. listopadu uplyne 40 let od chvíle, kdy Česká televize uvedla první díl legendárního seriálu Nemocnice na kraji města. Příběhy lékaře Sovy, Blažeje, Štrosmajera či MUDr. Čeňkové se okamžitě zabydlely v českých domácnostech.

„Každou neděli se ulice vylidnily, když lidé zasedli k televizním obrazovkám,“ říká manželka scénáristy populárního seriálu Magdalena Dietlová.

"Kdyby hloupost nadnášela, tak vy se tady budete vznášet jako holubička."
„Vy krááááááááááááávo nebeská!!!!"
"Přes hubu a vyhodit!"

Nemocnice na kraji města scénáristy Jaroslava Dietla a režiséra Jaroslava Dudka je plná hlášek, které zlidověly. Na svou dobu nabízí velké napětí, mnoho zvratů a neuvěřitelně přesně popisuje lékařské prostředí. Záběry z operací, které podtrhuje dramatická hudba, byly dokonce autentické. Seriál zaznamenal velký úspěch nejen v Česku, ale i v Německu, brzy se muselo dotáčet dalších sedm dílů.
Úspěch překvapil i jeho scénáristu Jaroslava Dietla. „S oblibou říkal, že každý den začíná psát vlevo nahoře, končí vpravo dole a celý den píše se stejným nasazením, snaží se stejně,“ vzpomíná jeho žena Magdalena Dietlová, která byla při psaní scénáře jeho pravou rukou.

Předlohou byla mostecká nemocnice
Dva roky před natáčením odjeli na týden do mostecké nemocnice. Spali u známého lékaře a dny trávili na ortopedii. Tento obor si Dietl zvolil zřejmě proto, že miloval sport (navzdory tomu, že se mu kvůli zranění nohy nemohl věnovat naplno) a měl mezi svými blízkými přáteli mnoho sportovních lékařů.
Dny trávili v nemocnici, Jaroslav se vyptával a Magdalena zapisovala. „Pokládal neuvěřitelné dotazy, chtěl vědět, jak pracuje primář, potřeboval si o všem udělat obrázek, zmapovat terén a pamatovat si, kde se které osoby zhruba nacházejí, a jakou mají náplň práce. Uměl se ptát. Lidé si s ním připadali jako u křížového výslechu. Vyzpovídal je do morku kostí,“ vypráví Magdalena Dietlová. Prošmejdili celou nemocnici – zavítali do prádelny, kuchyně, byli na střeše, přihlíželi operacím.
A taky chodili do kuřárny. „To bylo strašně zajímavé místo s obrovským popelníkem. Mezi operacemi se tam chodili doktoři dívat na televizi. Jaroslav sledoval, jak komentují televizní pořady, a dostal strach: Oni se na to budou dívat a budou si říkat, že ten Dietl je úplně vedle, opakoval. Až budu psát, budou mi sedět v zátylku a uslyším jejich sarkasmy. Měl z nich vítr,“ dodává Magdalena.

Štrosmajera potkal v Mostě
V Mostecké nemocnici také potkal předobraz doktora Štrosmajera. Najednou se rozrazily dveře, z nichž vyběhl doktor v plášti a šel rychle středem chodby proti Dietlům. Něco nevrle prohodil a pokračoval dál. „Jaroslav prohlásil: to bude jedna z ústředních postav, bude ji hrát Kopecký a bude se jmenovat Štrosmajer. Už to vidím,“ vzpomíná Magdalena Dietlová. S dotyčným lékařem ho chtěli seznámit, aby si ho mohl vyzpovídat, ale to rázně odmítl: „Ne! On by mi tu představu zkazil.“ A tak vznikl legendární a svérázný zástupce primáře Josef Štrosmajer.
Za úspěchem „Nemocnice“ nestálo jen mistrné zpracování a cit pro detail, ale fakt, že se jednalo o první seriál z nemocničního prostředí. Vzbudil obrovskou reakci i odezvu, a protože se jméno Jaroslava Dietla dalo najít v telefonním seznamu, pořád jim doma drnčel telefon. „Lidé mu vyčítali chyby nebo radili, jak by to mělo pokračovat, co by měl kdo udělat. Nechápali, že už je to natočené. Jaroslav s oblibou říkal: Já těm postavám rozdám karty, určím jim charakter a oni si pak dělají, co chtějí. I já se tomu pak divím. A taky herci si to dělají po svém.“
Magdalena Dietlová dodnes ráda sleduje filmy či seriály, které opakuje Česká televize. Kouká se i do dvou do noci, a pak si s kamarádkou moderátorkou Hanou Švejnohovou telefonují a filmy rozebírají.
Seriál je možné si přehrát na webu České televize.

 

Česká televize seriál
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.