Mám ráda kuchařské knihy XIV. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy XIV. díl

30. 10. 2018

Dobrý den přátelé. Jsem tu s dalším dílem mého povídání o receptech ze starých kuchařek. Tentokrát jsem vybrala recepty na zavářky do polévek.

Vím, že všichni máme rádi doma připravenou polévku. Právě teď v době plískanic a nevlídného počasí polévka zahřeje každého. A myslím, že bez polévky by nebyl oběd kompletní. Ovšem bez zavářky by byla polévka tak trochu chudá. Vždyť polévka je grunt a maso špunt.

A že měly naše babičky z čeho vybírat. Posuďte sami.

Pravopis jsem pochopitelně zachovala, jinak by recepty neměly kouzlo oné doby.

 

Nudle do polévky

  • Chceš-li mít dobré, lehounké nudle, nepřidávej k vejci žádné vody. Rozšlehej vejce v důlu, který jsi udělala na vále v mouce a nožem a rukama uhněť těsto tak husté, aby se nechytalo válu ani ruky. Je-li dosti uhněteno, poznáš, vmáčkneš-li do něho prst. Když se utvořená jamka ihned srovná, je těsto hotové. Těsto pak válečkem na nepatrně poprášeném vále na tenoučkou placku vyválej. Nech oschnouti a krájej jemné nudličky. Takto udělané nudle zůstanou plavati na povrchu, kdežto nudle ve kterých je voda, klesnou ke dnu.

Strouhání

  • Ušleháme vejce, přidáme lžíci mouky a šleháme, až se utvoří husté těstíčko. Kapeme je pomalu do vřelé polévky a mícháme vidličkou. Chceme-li mít větší kousky v polévce, mícháme pomalu měchačkou.

Omeletové nudle

  • Jedno vejce a tři lžíce mléka hodně šleháme, přidáme soli, květu a tolik mouky, až je z toho tekuté těstíčko. Do omeletové pánve dáme máslo, těstíčko vlejeme tence do rozpáleného másla a upečeme omeletku rychle po obou stranách. Z omeletky zatočené nakrájíme tenké nudle a hodíme do polévky.

Smažený hrášek

  • Z jednoho vejce a žloutku se udělá s trochou soli, mouky a mléka těsto husté jako na kapání. Na kuthánek se dá máslo a když se rozpálí, kapeme těsto obráceným struhadlem do másla. Hrášek vložíme do polévkové mísy a polévka se na něj procedí. Vařiti se v ní nesmí.

Kapustový svítek

  • Nasekáme jemně kapustu uvařenou ve slané vodě. Na misce třeme dva žloutky, dvě lžíce strouhané žemličky pokropené mlékem, osolíme, opepříme, přidáme trochu rozpuštěného másla a vše řádně promícháme, konečně do těsta vmícháme sníh ze dvou bílků. Do pekáčku nalijeme trochu másla, těsto tam vložíme a upečeme. Upečené pokrájíme buď na kostečky nebo nudle a vhodíme do polévkové mísy.

Sněhový svítek

  • Ušleháme tuhý sníh ze dvou bílků, přimícháme dva žloutky, lžíci mouky, trochu soli a květu. Do pekáčku dáme rozpáliti trochu másla, vlejeme těstíčko do něho a rychle v troubě upečeme. Neboří-li se do něho prst, je svítek upečen. Pokrájíme jej na kostičky a dáme na talířek k polévce.

Moučný svítek

  • Kousek másla se utře s 1 žloutkem, přidá se utlučený sníh z jednoho bílku a tolik mouky, aby vzniklo řídké těstíčko, osolí se a přidá sekaná petrželka. Svíteček se vlije na pomaštěný pekáček a upeče. Krájí se na kostečky a dá na talířek k polévce.

Svítek z mozečku

  • Vepřový malý mozeček se podusí. Vychladlý se rozetře se žloutkem, přidá se soli, trochu mléka, asi 1/2 žemle strouhanky, sníh z jednoho bílku. Vše se promíchá, vleje na pekáček do rozpuštěného másla a do růžova upeče. Z tohoto trochu hustšího těstíčka se mohou dělat i knedlíčky do polévky.

Chlebové knedlíčky

  • Dáme na kousek másla dusiti rozsekanou malou cibuli, přisypeme hrstku strouhaného chleba (střídku) a zasmažíme. Vychladlé rozmícháme se dvěma celými vejci, 4 lžícemi mléka, solí a sekanou petrželí. Vykrájíme pak lžičkou knedlíčky do polévky, nebo je zakulatíme předem v mouce. Je-li těsto řídké, přidáme strouhaného chleba.

Morkové knedlíčky

  • Utřeme v hluboké misce morek, přidáme 1 vejce a třeme dále, okořeníme štipkou květu, osolíme a přidáme tolik strouhané housky, aby vznikla volná kašička. Pomoučenou rukou utvoříme malé kulaté knedlíčky, které zavaříme do polévky. Kdo rád, přidá do nich trošku citronové kůry a sekané zelené petrželky.

Játrové knedlíčky

  • Hovězí nebo telecí játra naškrabeme nožem. Odstraníme blanky, játra dáme na talíř, utřeme s kouskem másla a vajíčkem, špetkou pepře, soli, kouskem utřeného česneku a strouhané cibule. Přidáme tolik strouhané housky, aby bylo volné těstíčko. Utvoříme malé knedlíčky nebo je do polévky vykrájíme kávovou lžičkou namočenou do polévky.

Krupičkové knedlíčky

  • Utřeme lžíci čerstvého másla, přidáme soli, něco květu, celé vajíčko a hrstku krupičky. Necháme chvíli státi, a je-li těsto řídké, přisypeme ještě trochu krupičky. Těsto však nesmí být tuhé, proto je dobře udělati z bílku sníh. Knedlíčky se do přecezené polévky zavaří kávovou lžičkou.

Slaninové knedlíčky

  • Utře se vejce, přidá se trochu mléka, něco strouhané housky, kousek rozpálené slaniny a soli. Upraví se těstíčko, kávovou lžičkou se vykrájejí malé knedlíčky a zavaří do procezené hovězí polévky.

Vaječná ssedlina do polévky

  • Tři celá vejce a neplná 1/8 litru smetany se sešlehají, až se zpění. Vymaže se dobře máslem hrneček a rozšlehaná ssedlina nepatrně osolená se do něho vleje, ováže pergamenovým papírem, přiklopí pokličkou a vloží do hrnce s vařící vodou a vaří asi 1/2 hodiny. Buď se nakrájí na kostečky, nebo jen vykrajuje lžičkou a vhodí do mísy na polévku.

Pudingy do polévky

  • Udusíme na cibulce a másle vepřový mozeček. Utřeme jej na kaši, přidáme sekané petrželky, 4 housky smetanou či mlékem navlažené, 2 celá vejce, něco pepře a soli. Jemně vše utřeme, dáme do vymazané pudingové formy (nebo dobře vymazaného hrnku), těsně přikryjeme poklicí a vaříme 1/2 hodiny v páře. Uvařený puding vyklopíme na misku, ozdobíme zelenou petrželkou a neseme na stůl. Stolující vykrajují puding lžičkou a dávají do čisté hovězí polévky nalité na talíře. Někdo prochladlý puding krájí na kostečky, vhodí do polévkové mísy a nese na stůl.

Kroketky do plévky

  • Uděláme nudlové těsto z 1 vajíčka a rozválíme na dvě placky. Připravíme si rozsekané maso z jakékoliv zbylé pečeně, podusíme na másle a cibulce, přidáme pepře, soli a něco strouhané housky. Hustou kašovinu klademe v malých hromádkách na placku (ne příliš tenkou), pomažeme kolem bílkem nebo vodou, druhou plackou přikryjeme, prsty přimáčkneme a kružítkem na tento vykrájíme kolečka. Hotové kroketky dáme vařiti do polévky s usekanou petrželí a neseme na stůl.

 

Doufám,že jste se alespoň někteří nechali inspirovat a přeji vám dobrou chuť.

Recepty jsem vybrala z knihy Praktická hospodyňka vydané v r.1918.

 

 

 

 

 

recepty
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.