Dvě jména jsou znovu v módě
Jan Šalvěj Rozmarýn? To by asi na matrice neprošlo. Ilustrační foto: ingimage.com

Dvě jména jsou znovu v módě

24. 10. 2018

Carlos Paul, Maxim Luiz, Nina Aurélie, Diana Ross. Ale také velmi často Anna Marie či Marie Anna. Zdvojená jména nyní dávají Češi dětem mnohem častěji než v minulých letech. Pamětníci přitom vědí, že dříve byla dvě jména poměrně běžná, ale pak téměř vymizela.

Matrikáři to označují za jasný trend. Jde vlastně o návrat tradice. „Za mého mládí bylo běžné, že se dávalo druhé jméno po kmotře, takže si vzpomínám, že mnoho z nás mělo dvě jména. Jenže se běžně používalo jen to první,“ vypráví jednadevadesátiletá Anna, která má v křestním listu zapsáno i jméno Otýlie, jež však nikdy nepoužívala. Dnes se diví, když sedává v ostravském parku, kde se schází maminky s dětmi. „Tuhle jedna volala na děcko Nino Aurélie. Přišlo mi to legrační, ale prý je to teď zase v módě,“ říká.

„Zdvojená jména se v poslední době objevují častěji než dříve. U nás jsme v posledních letech zaznamenali například Samanthu Nicol, Lily Anne, Jennifer Šarlotu, Rebbecu Naomi, Emily Annu či Olivii Christine,“ uvedla mluví ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Trend zaznamenávají ve všech částech země. „Nyní je absolutním vítězem v tomto směru kombinace Marie Anna,“ uvedl Tomáš Chrámecký z Českého statistického úřadu, který nedávno zveřejnil čerstvé informace o tom, jaké Češi dávají dětem jména.

K udělení dvou jmen není třeba žádného zvláštního povolení, je v podstatě jedno, jestli dítě dostane jméno jedno či dvě. Jde jen o to, že musí jít o jména uznaná, tedy skutečně o jména. Nelze tedy přijít na matriku s přáním, že se holčička bude jmenovat třeba Anna Borůvka Jahodová, což se, mimochodem, stalo. Neprošlo to. Borůvka není jméno. Nesmí být použita ani zdrobnělina ani jméno vymyšlené, tedy takové, které není v seznamu jmen.

„Zákon umožňuje zapsat jako křestní jména dvě jména, tato jména však nesmějí být stejná, přičemž pro výběr druhého jména platí stejná pravidla a omezení, jako při výběru prvního jména. Musí jít prokazatelně o existující jméno, nelze použít zkomoleninu či zdrobnělinu jména,“ vysvětluje Miloslava Knappová, autorka knihy Jak se bude jmenovat?

Ale jinak jsou matrikáři vcelku benevolentní, přesněji řečeno, tím, co se v této oblasti v posledních letech děje, spíše otupělí. Na jedné straně se totiž lidé navracejí k tradičním českým jménům jako je Eliška, Anička, Matyáš či Jakub, na straně druhé jiní stejně často vytvářejí bizarní kombinace ze jmen exotických. Tak uvidíme, jak dlouho trend zdvojených jmen bude Čechy bavit. Však už tady byl, jen si vzpomeňme na dobu národního obrození: Josef Kajetán Tyl, František Ladislav Čelakovský a mnoho dalších.

jména
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%