Tipy, kam se v Česku vypravit na oslavy 100 let republiky
Slavit se bude i v Brně. Foto: CzechTourism

Tipy, kam se v Česku vypravit na oslavy 100 let republiky

23. 10. 2018

Na hradech zámcích, v galériích, na náměstích měst se budou konat oslavy sto let republiky. Kam se podívat a co zajímavého nevynechat?

Střední Čechy: první republika na hradech a zámcích
Do dob první republiky se ve středních Čechách můžete vydat při prohlídkách zámku v Mníšku po Brdy. Kouzlo meziválečné doby na vás dýchne na obou prohlídkových okruzích, jak v reprezentativních salonech, tak v soukromých pokojích, kde trávili svůj čas poslední majitelé.
Prvorepublikový život poznáte také na hradě Český Šternberk, výstavu krásně vázaných knih našich prezidentů připravilo ke stoletému výročí naší státnosti Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích.
28. října nabízí Památník Lidice vstupné zdarma.
Na vznik republiky se zaměří také většina muzeí a galerií v rámci Dne Středočeského kraje, který se koná právě 28. října. Program s názvem Pocta tradicím první republiky připravený správou hradu Křivoklát ve spolupráci s Československou obcí legionářskou připomene ve stejný den atmosféru po vzniku Československa.  

Jižní Čechy a Šumava: diplomacie, zámky a válka
V Táboře chystají oslavy Dne republiky s divadelními, hudebními a tanečními představeními. Zámek Dačice zve do svých expozic děti, studenty a seniory zdarma.
Do doby, která vyhlášení republiky předcházela, nahlédnete v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích na výstavě První světová válka – léta zkázy a bolesti.  
Události října 1918 a formování novodobého českého státu na Šumavě představí také Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech. Výstava Konec starých časů mapuje zánik Rakouska-Uherska, přeměnu správního, bezpečnostního a vojenského systému z císařství na republiku.
Prohlídky za svitu barevných lamp chystá na 27. října na téma „100 let ve vlastnictví státu“ zámek Červené Poříčí.  

Plzeňsko a Český les: ohňostroj i trhy 
V Plzni si slavné jubileum připomenou desítkami akci. 28. října se  zdarma nebo za symbolických 28 korun otevřou plzeňská muzea, galerie, kulturní zařízení i památky. Velmi zajímavý bude tradiční průvod světel centrem města s lampiony v barvách trikolory. K němu se pěšky i v dobových dopravních prostředcích připojí historické postavy, které byly v Plzni v časech první republiky výraznými osobnostmi. Akce vyvrcholí ohňostrojem v národních barvách. Pivovarské muzeum v Plzni a Plzeňské historické podzemí nabídne ve dnech 27. a 28. 10. vstupné a symbolických 28 korun. Na prohlídce se seznámíte s historií plzeňských hospod a dozvíte se vše o pivu a pivovarnictví.
Zámek Kozel ve Šťáhlavech u Plzně zve na podzimní zámecké trhy.  

Severozápadní Čechy: Říp
Sté výročí se bude připomínat také na hoře Říp a to koncertem v rotundě sv. Jiří.  

Českolipsko a Jizerské hory: mincovna
V Jablonci nad Nisou se koná výstava v mincovně, kde se od roku 1993 razí veškeré oběžné mince České republiky. Jablonecké Muzeum skla a bižuterie zve na výstavu Dva v jednom – český a slovenský design skla 1918–2018. Na zajímavou expozici zve také zámek Lemberk, jmenuje se „Lemberk po roce 1918 aneb Konec monarchie a vznik Československa“.  

Český ráj: oslavy republiky na zámcích i ve městech
V Železném Brodě se místní mohou těšit na ohňostroj.
Interiéry zařízené ve stylu první republiky návštěvníkům ukáže zámek Hrubý Rohozec. Druhé patro uvidíte v podobě ze třicátých let 20. století, kdy tu žil hrabě Mikuláš Vladimír Des Fours Walderode s manželkou a dětmi.
Mimořádné prohlídky nabízí 27. a 28. 10. zámek Mnichovo Hradiště.  

Podkrkonoší a Královéhradecko: tvrz Stachelberg a hradecké slavnosti
Dělostřelecká tvrz Stachelberg bude otevřená celý víkend.
Velké oslavy se chystají na víkend 27. a 28. 10. v Hradci Králové na Masarykově náměstí, kde bude od 9 do 15 hodin bohatý kulturní program doplněný trhem lidové tvorby a uměleckých řemesel.  Poslední možnost k návštěvě bude mít 28. října pevnost Dobrošov u Náchoda.
Zámek v Novém Městě nad Metují zde na zajímavé prvorepublikové interiéry. Architekti Dušan Jurkovič a Pavel Janák proměnili na začátku 20. století starobylé sídlo v moderním duchu secese, art deco, kubismu a funkcionalismu a vybavili je soudobými vynálezy: vodovodem, ústředním topením, elektřinou, telefonem a jídelním i osobním výtahem. Za vidění stojí jak obytné interiéry, tak technické zázemí zámku včetně secesní kuchyně, kde se například vařilo i pro prezidenta Masaryka.  

Východní Čechy: prohlídky Boudy
100 let od vzniku Československa si budou připomínat také během prohlídek tvrze Bouda, které se konají v sobotu 27. října.
V Litomyšli Regionální muzeum zve na výstavu Za oknem mrazilo srpnové slunce o invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968.
Pietní místo Ležáky bude mít 28. 10. volný vstup.  

Vysočina: vlajkový rekord i móda a automobily před 100 lety
Pelhřimovská agentura Dobrý den, která založila oblíbené Muzeum rekordů a kuriozit, chce ustanovit rekord v počtu českých vlajek na jednom místě. Muzeum Vysočiny v Havlíčkově Brodě nabízí sérii výstav o zlomových osmičkách našich dějin 100 let Republiky 1918 - 1938 - 1948 - 1968 i nezvyklou výstavu formou komiksu.
V Muzeu Vysočiny v Jihlavě probíhá celoroční výstavu 100 let republiky: Očekávání, naděje a skutečnost.
V Třebíči mají zajímavou výstavou - Móda a automobily před 100 lety.  

Jižní Morava: Česko-slovenská výstava a vila Stiassni
V Brně navštivte výstavu Moravského zemského muzea Česko-slovenská výstava (1918-2018), která se věnuje průnikům mezi oběma zeměmi v cestách za vzděláním, migrací obyvatel a osobností z důvodů politických, náboženských a pracovních, kulturní styky výrazných osobností moravského a slovenského kulturního života v závěru 19. a ve 20. století. Zajímavou výstavu najdete v Technickém muzeu: bude mapovat průmysl na Moravě v době vzniku Československa.  A pokud chcete zjistit, jaké významné návštěvy nocovaly ve vládní vile, zajděte se podívat na výstavu Českoslovenští státníci ve vile Stiassni.
Výstavu k výročí 100 let vzniku Československa přichystal také zámek v Náměšti nad Oslavou; v nově instalovaných interiérech se seznámíte s životem posledních majitelů zámku v meziválečném období.
Ve Znojmě bude letošní jubileum oslaveno koncertem.  

Východní Morava: Zlín a Baťa
K návštěvě vás 28. října pozve, těsně před dokončením nákladné rekonstrukce, památník Tomáše Bati – Krystal. Krajská galerie výtvarného umění zve na Interaktivní videomappingový večer 100 let v živých obrazech, který se koná v neděli 28. října 2018 v 19.00 hodin na platformě 14I15 Baťova Institutu.
V Uherském Brodě připomene prvorepublikovou módu výstava Šaty dělají člověka a slavit se bude i ve Valašském muzeu v přírodě – skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm: v den výročí vzniku republiky se v Dřevěném městečku koná slavnostní koncert.  

Střední Morava a Jeseníky: Olomoucké oslavy v prvorepublikovém duchu
Přerov zpřístupní poprvé v historii civilní kryt protiatomové ochrany Hvězda, který se nachází v budově přerovského kina. Výstava připravená u příležitosti 100. výročí vzniku samostatného československého státu v Šumperku provede zájemce obdobím dvacetiletého trvání první republiky s přihlédnutím k regionálnímu vývoji. V Olomouci se oslavy odehrají v centru města a na Žižkově náměstí a doplní je vědomostní soutěž. Chybět nebude tradiční lampionový průvod a slavnostní ohňostroj v sedm večer.  

Severní Morava a Slezsko: móda a vojáci
Zajímavou výstavu zhlédnete ve Slezském zemském muzeu v Opavě, týkají se například módy a počátků formování nové československé armády po roce 1918. Otevřeli zde také expozici věnovanou prvnímu prezidentu T. G. Masarykovi, legiím a Slezsku. 28. října se naposledy v této sezóně otevře opevnění v Milostovicích. 
Den vzniku Československa se bude slavit také v Národním památníku II. světové války Hrabyně.
Ostrava oslaví výročí republiky ve dnech 27. a 28. října na Masarykově náměstí a Slezskoostravském hradu. Sobotní program zahájí historický průvod s dobovou vojenskou technikou, starými auty, vojáky a četníky, hasičskou technikou, který vyrazí v 15 hodin od vozovny trolejbusů a zamíří po Sokolské třídě na Masarykovo náměstí. Na Masarykovo náměstí bude už od 14 hodin probíhat hudební a folklorní program. V 17 hodin uvítají Ostravané stejně jako v roce 1924 prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
Prvorepublikovou náladu bude mezitím sytit Big Band!!! Ostrava, který uvede slavné prvorepublikové písně, největší šlágry stříbrného plátna, písničky Jaroslava Ježka a další. Do prvorepublikových dob se přenese Slezskoostravský hrad a podhradí. Návštěvníci si tu budou již od 14 hodin prohlížet tematické expozice přibližující prvorepublikovou kavárnu, školu, poštu, automobilku Laurin a Klement, nemocnici, vojenské ležení či skautský tábor. Virtuálně budou navštěvovat místa, kde žil a pracoval Tomáš Garrique Masaryk. Pozornost budou lákat výstavy starých automobilů, historické hasičské techniky či modelů prvorepublikových letadel.  

kultura výstavy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%