Kde v Praze oslavit 100 let Československa
Historickou budovu Národního muzea od 20 hodin rozsvítí videomapping na jejích zdech.

Kde v Praze oslavit 100 let Československa

25. 10. 2018

Česká republika má letos významné narozeniny. Oslaví sto let od svého vzniku. V Praze jsou na programu festivaly, výstavy, nejrůznější akce, své dveře také otevřou významné instituce. Kam se vypravit a co podniknout o slavnostním víkendu?

Největší oslavy se budou konat v Praze. Na několika místech po celé metropoli probíhá akce Založeno 1918, která se skládá z několika samostatných výstav. Například v Jízdárně Pražského hradu je možné navštívit výstavu Doteky státnosti, zaměřenou na historii státních symbolů. Novou podobu dostala také expozice poválečného umění 1939–1989, kterou ve Veletržním paláci představí Národní galerie, do Valdštejnské zahrady přijďte na výstavu Československo v proměnách Evropy 20. století. Po několikaleté rekonstrukci se otevře historická budova Národního muzea nad Václavským náměstím. To připravilo Česko-slovenskou výstavu, kde si prohlédnete originál Mnichovské dohody. Sto let od založení oslaví také Národní zemědělské muzeum.

V neděli 28. října otevřou své brány i některé významné instituce jako například Senát, Poslanecká sněmovna, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Otevře se také Rezidence primátorky v objektu Městské knihovny na Mariánském náměstí, ale také Obecní dům.

Na Staroměstském náměstí se 28. října od 14 hodin koná koncert Českého rozhlasu s největšími hity století. Vystoupí zde Karel Gott, Marta Kubišová i Lucie Bílá. Koncert zahájí Tomáš Klus, ze Slovenska přijede skupina No Name. Od 16.30 přijdou na pódium kromě Gotta, Kubišové a Bílé také Eva Pilarová, Jiří Suchý, Jaroslav Uhlíř, Helena Vondráčková a další. Doprovodí je rozhlasový Big Band Gustava Broma.
Od 14 do 15 hodin bude možné shlédnout slavnostní vojenskou přehlídku, která se uskuteční na Evropské třídě. Zúčastní se jí více než 2000 osob s 200 kusy techniky. Z armádní techniky se představí například stíhací letouny Gripen či L-159 Alca, modernizovaný tank T72 M4CZ, obrněná vozidla IVECO, obrněné transportéry Pandur a vojenské i policejní vrtulníky.

paláci Lucerna večer od 20 hodin proběhne velký koncert na oslavu 100 let založení Československé republiky. Hlavním hostem bude Pražský Výběr, který zde odehraje jediný pražský koncert  v tomto roce. Před vystoupením Výběru zahrají známé rockové hvězdy, a to David Koller a Kollerband, Vladimír Mišík a ETC..., Ivan Hlas Trio, Vltava a večer zakončí legendární Garage s Tony Ducháčkem.

Sobota 27. října
Spousta zajímavých akcí se bude ovšem konat už o den dříve. V sobotu 27. října se na Hradčanském náměstí koná slavnostní vojenská přísaha a slib příslušníků ozbrojených sborů. Pak je možné se přesunout k Historické budově Národního muzea, kterou od 20 hodin rozsvítí videomapping na jejích zdech. Nabídne průřez československými dějinami, jimž Národní muzeum jako tichý svědek přihlíželo.
V sobotu do ulic také vyrazí Sokolové na Pochod pro republiku. Ten bude doprovázen historickou scénou s prvním československým prezidentem Tomášem G. Masarykem. Průvod vyrazí ve 12:30 od Tyršova domu na Újezdu směrem na Václavské náměstí, kde bude zakončen vystoupením Sokolů.        

Muzea budou zdarma
Celý víkend budou Muzea hlavního města Prahy spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem zdarma. V hlavní budově Muzea hl. města Prahy na Florenci, v domě U Zlatého prstenu a v Zámeckém areálu Ctěnice se budou konat doprovodné programy pro děti i dospělé. Navštívit můžete také výstavu Praha 1848–1918. Pro návštěníky se během celého víkendu zdarma otevírají v běžné otevírací době tyto objekty: hlavní budova muzea Na Poříčí 52, dům U Zlatého prstenu, Podskalská celnice na Výtoni, Zámecký areál Ctěnice a Pražské věže (Novomlýnská vodárenská věž, Prašná brána, Staroměstská a Malostranská mostecká věž, Petřínská rozhledna, Zrcadlové bludiště na Petříně). Všude budou také probíhat doprovodné programy.

Ohňostroj
Vrcholem oslav bude velký ohňostroj pod Letnou, který začne 28. října symbolicky v 19:18 hodin.

Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.