Tradiční Svatováclavská pouť
vyvrcholí mší a ohňostrojem

Tradiční Svatováclavská pouť
vyvrcholí mší a ohňostrojem

28. 9. 2012

Desátý ročník Národní svatováclavské pouti ovládne hudba, divadlo, veselí, průvod, ohňostroj a tradiční mše svatá, kterou povede olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Stará Boleslav očekává jako každý rok kolem tři tisíce návštěvníků, účast přislíbil i prezident Václav Klaus.

Po skončení bohoslužby mohou zhlédnout návštěvníci pouti v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava po celý den lebku sv. Václava, kterou budou střežit duchovní a členové Hradní stráže.

V pravé poledne ožije Mariánské náměstí hudbou a divadlem. Od 17 hodin v bazilice Panny Marie začne chrámový koncert Žesťového kvintetu Ústřední hudby Armády ČR a varhanice Petry Kunfrontové.  Na náměstí sv. Václava pořádá Městská historická garda Svatováclavské historické tržiště.

Starou Boleslav rozezní i zpěv krajanských souborů. Ty do města zavítají v rámci 6. mezinárodního festivalu, který se v Praze pořádá během 25. až 30. září. Festival tvoří jeden ze základních bodů projektu u příležitosti oslav svátku sv. Václava. Jeho cílem je připomenout příběhy Čechů žijících v zahraničí, a to především v kontextu témat spojených s českou státností a národní identitou.  Národní svatováclavská pouť tradičně skončí ve 20.30 ohňovým průvodem a ohňostrojem.

Tradice, kterou rozvinul císař Karel IV., se znovu dostala do podvědomí lidí společným úsilím Arcibiskupství pražského a Města Brandýs nad Labem - Stará Boleslav v roce 2003. Postupem času se však k této poutní tradici přidali také další instituce, mezi které patří i Kancelář prezidenta republiky, Kolegiátní kapitula sv. Kosmy a Damiána či Česká křesťanská akademie. Národní svatováclavská pouť se v průběhu devíti ročníků vyprofilovala jako hlavní akce státního svátku Dne české státnosti a jako nejvýznamnější duchovní akce v Čechách.

historie výročí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.