Národní muzeum v Praze brzy uvítá po náročné rekonstrukci první návštěvníky
FOTO: Národní muzeum

Národní muzeum v Praze brzy uvítá po náročné rekonstrukci první návštěvníky

11. 10. 2018

Říjen bude doslova přeplněn slavnostními akcemi ke stému výročí republiky. Veřejností velmi očekávaným se jistě stane znovuotevření Národního muzea. Zeptali jsme se Kristiny Kvapilové, vedoucí oddělení vnějších vztahů, na zajímavosti kolem rekonstrukce Národního muzea.

Jak dlouho trvala rekonstrukce muzea kdy se otevře veřejnosti
Historická budova Národního muzea bylo veřejnosti uzavřeno od roku 2011, přičemž samotná rekonstrukce probíhá od roku 2015.

Návštěvníkům se částečně otevře už 28. října tohoto roku prostřednictvím dvou unikátních výstav Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava, která mapuje společné soužití Čechů a Slováků a 2x100, jež ukáže návštěvníkům 200 naprosto unikátních předmětů ze sbírek Národního muzea.

Můžete popsat k jakým zásadním stavebním změnám došlo? Kolik celkem rekonstrukce stála?
Budova prošla opravdu generální rekonstrukcí. Z těch nejvíce patrných pro návštěvníka mohu zmínit například kompletní opravu fasády i střechy. Dále pak  přestavbu kopule tak, aby byla nově přístupná návštěvníkům, zastřešení obou dvoran nebo novou podzemní spojovací chodbu mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea. Pak tu jsou samozřejmě ty na pohled méně patrné, ale stejně tak důležité věci, jako například kompletně nové elektrické rozvody v celé budově. Celkově si rekonstrukce dosud vyžádala zhruba 1,8 miliardy korun.
 
Co podle Vašeho názoru bude největším lákadlem pro návštěvníky?

Takovým symbolem Národního muzea je samozřejmě plejtvák myšok. Přírodovědecká expozice, ve které se bude nacházet, se otevře už na podzim roku 2019. Nové expozice jsou navrženy tak, aby byly pro návštěvníka co nejatraktivnější, a aby zároveň každý odcházel s pocitem, že se dozvěděl zábavnou formou množství zajímavých informací.

Národní muzeum je známé i svým působením vzdělávání veřejnosti. Jaké zajímavé přednáškové cykly či akce chystáte?

V rámci Česko-slovenské výstavy připomínající 100. výročí založení Československé republiky připravujeme na podzim 2018 doprovodný program pro rodiny s dětmi na den 17. 11. 2018 pořádaný v Nové budově Národního muzea s odkazem na probíhající výstavu v Historické budově Národního muzea. Tématem akce budou státní svátky a významné dny a jejich proměna v jednotlivých etapách dějin Československého státu. Jednotlivé svátky a významné dny budou prezentovány zajímavou a srozumitelnou formou, aby  jejich významu porozuměli i ti nejmenší návštěvníci a zároveň připravíme i zajímavá fakta z historie a kvíz pro dospělé, kteří se budou chtít dozvědět více. Co se týče doprovodného programu v plánovaných nových stálých expozicích, tak ten je ještě v jednání.

Mohou se návštěvníci těšit na nějaké nové exponáty? A na který přírůstek jste nejvíce pyšní?

Bude zde samozřejmě k vidění velké množství unikátů. Jmenovat mohu například kost jediného dinosaura nalezeného na českém území, tzv. Burianosaurus augustai nebo novorenesanční diadém Emy Destinnové. Napadá mě také třeba vzácný téměř 80 kg těžký železný meteorit Campo De Cielo, který dopadl do severní Argentiny před více než 6000 lety. Jsem si ale zároveň jistá, že naši kurátoři by v každé expozici zmínili takových předmětů, na které jsou pyšní, hned několik.

Zůstaly ve fasádě projektily ze srpna 1968  Pokud ne, kde jsou uloženy?

I po rekonstrukci zůstanou na fasádě na první pohled viditelné stopy po střelbě v roce 1968 vojsky Varšavské smlouvy. Srpnové události budou prezentovány v rámci celé čelní fasády, na které budou odlišným zabarvením zvýrazněny veškeré nově vsazené kamenné filunky (plomby), které tvoří náhradu za část kamenných prvků poškozených střelbou.

Kolik bude činit vstupné pro seniory?

Finální cena vstupného je momentálně v řešení, nicméně víme jistě, že až do konce roku 2018 budou mít všichni návštěvníci vstup zcela zdarma.

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

 

kultura výstavy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.