Tip na krásný podzimní výlet: na Čerchov za pohraničníky
Čerchovské věže. Foto: wikipedia.org

Tip na krásný podzimní výlet: na Čerchov za pohraničníky

13. 10. 2018

Všichni znají Šumavu, ale byli jste už někdy v Českém lese? Na příjemně zvlněných horách, které se táhnou nedaleko Domažlic v západních Čechách. Kopce jsou tu mírnější a o hezké túry s výhledy až do Německa není nouze.

Například můžete zdolat nejvyšší vrchol toho pohoří – Čerchov. Z parkoviště nedaleko obce Capartice budete nahoře v nadmořské výšce 1042 metrů nad mořem rychlou chůzí za hodinu a půl. A stojí to za to. Je to totiž tak trochu výlet do jiné doby.

Vrchol Čerchova ležící jen dva kilometry od německé hranice byl v minulosti nepřístupný – byla tu jen vojenská posádka hlídající hranice a zdejší objekty byly přísně tajné. Z těchto důvodů zde vyrostla nevzhledná vojenská věž a na Kurzovu rozhlednu z roku 1905 turisté nemohli. Dnes už zase mohou a je odtud parádní výhled. Za dobrého počasí lze zahlédnout i Alpy.

Na vrcholu jsou dva bufety. V tom větším se zastavil čas – nejenže tu obsluha vaří čaj do plastových kelímků, aby nemusela umývat hrnky, ale celá místnost je vyzdobená dobovými plakáty z komunistické éry.

Objednat si zde můžete i dobové drinky jako třeba Semafor, Mozek v krvi či Rákosníčka. Navštivte také malebné Domažlice s krásným náměstím, gotickým kostelem a muzeem Chodska v Chodském hradu.

Čerchov je snadno přístupný z rozcestí Pod Čerchovem, kam se lze dostat po červené značce z České Kubice (6 km) a Capartic (4 km) nebo po modré značce z Černé Řeky (3 km). Od rozcestí vede zelená značka vzhůru k jihu do sedla mezi Čerchovem a Skalkou.

 

cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.