Polévka z hlívy ústřičné podle Karolíny Kamberské
FOTO: Archív Karolíny Kamberské

Polévka z hlívy ústřičné podle Karolíny Kamberské

15. 10. 2018

Slavné televizní kuchařce Karolíně Kamberské nyní vychází nová knížka Každý den je svátek. Obsahuje sváteční jídla, ovšem připravená tak, aby se dala použít kdykoliv.

 

Vyzkoušejte jeden z receptů nové knihy, který chutná zahřeje teď na podzim. Karolína také v těchto dnes spustila kuchařský blog Radost podle Karolíny.

"Na dršťkové polévce mi od dětství vadí snad všechno – od názvu až po ty podivné bílé věci, co v ní plavou. Paradoxní přitom je, že mi opravdu chutná! Ráda si dám pár lžic lahodné oranžové tekutiny, ale musím si odmyslet, z čeho ta polévka vlastně je… Zjistila jsem, že je to asi ženská záležitost, jsme prostě citlivky," říká novinářka, písničkářka, matka tří dětí a autorka čtyř kuchařek.
A tak jednoho dne Karolína objevila „dršťkovku“ z hlívy ústřičné. Tato proslulá a zdravá houba dokáže vykouzlit stejně lahodnou polévku bez použití jediné dršťky. "Proto je vynechávám i z jejího názvu. Škoda si kazit tu dokonalou chuť něčím tak přízemním," dodává Karolína Kamberská.

Suroviny:
2 lžíce sádla
2 cibule
2 plátky slaniny
300 g hlívy ústřičné sůl a pepř
3 lžičky sladké papriky, špetka pálivé papriky
3 brambory typu C
3 stroužky česneku
100 ml sladké smetany
2 rovné lžičky sušené majoránky, čerstvá majoránka, případně petrželka

Postup:
1. Sádlo si rozpusťte v kastrolu, cibule nakrájené na kostičky v něm opečte dosklovita. Pokud nemáte sádlo rádi, použijte klidně máslo nebo olivový olej. Mezitím nakrájejte slaninu na malé nudličky a přihoďte ji k cibuli, promíchejte. (Můžete jistě udělat i vegetariánskou variantu – v tom případě jen vynechte slaninu a jako tuk použijte olivový olej, polévka bude trochu jiná, ale pořád velmi lahodná.) Pak přidejte hlívu, kterou jste očistili a pokrájeli na kousky o hraně asi 4 cm. Nechte hlívu opékat 5 minut. Poté osolte, opepřete, přidejte obě papriky a ještě chvilku opékejte.
2. V mezičase oškrábejte brambory a pokrájejte je na menší kostky. Přihoďte je k hlívě, ještě minutku opečte a zalijte litrem vody. Přiklopte pokličkou a nechte 20 minut vařit.
3. Nakonec vmíchejte smetanu, česnek a sušenou majoránku (tu rozemněte mezi prsty, víc se rozvoní) a nechte už jen přejít varem. Polévku ochutnejte a případně dosolte. Zakryjte ji pokličkou, vypněte, nechte pár minut odstát a podávejte. Na talířích ještě ozdobte čerstvou majoránkou.

TIP: Použijete-li brambory typu C, které mají hodně škrobu, polévka se vám zahustí dostatečně i bez mouky. Pokud budete mít méně škrobovité brambory, můžete do smetany před přidáním do polévky rozmíchat lžíci hladké mouky. V tom případě nechte polévku i s moukou ještě 10 minut provařit.

 

recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.