Jeníkovská špacírka ve znamení století
FOTO: autorka

Jeníkovská špacírka ve znamení století

13. 10. 2018

A je to tu. Podzim jak malovaný a s ním i další ročník mé oblíbené Jeníkovské špacírky. Tentokrát spojené s oslavou století. Zahájení - jako vždy - u rodného domu malíře Jana Zrzavého. Na úvod pár slov organizátora a hlavního iniciátora p.Langpaula a už vyrážíme na krátkou trasu po okolí.

První zastavení je v mé rodné vesničce Vadín. Zdejší sbor místních hasičů s vojákem stojí čestnou stráž u  pomníku padlých, který byl odhalen v r. 1937 za přítomnosti generála Kutlvašra. Předsedou sboru hasičů pak následuje přečtení jmen zdejších obyvatel, kteří se nevrátili z války, v seznamu jich je 13, dále 11 jmen těch, kteří měli štěstí a vrátili se a jejich potomci zde žijí dodnes. Na stolcích dobové fotografie z odhalení pomníku z r.1937 a vystavené hasičské přilby. Chvilka vzpomínání, pokec s místními (dělá mi moc dobře, že se rádi vidíme a vždy si máme o čem povídat) a pokračujeme ve zdolávání pěší trasy.

Následuje další ves s pomníkem padlých, a tou jsou Babice. I zde jsou hasiči připraveni vzdát hold tehdejším zdejším padlým vojákům. Ať už byli v domobraně či jako vojáci. Hned vedle otevřená opravená kaplička umocňuje atmosféru akce. Další a poslední zastavení je v Okrouhlici u zámku. Nyní je zámek v soukromých rukou a opravuje se jen velmi pomalu. Pamětní kámen, který stával celé roky v zámecké zahradě, poslouží jako pomník a je přesunut na pozemek obecní - na přání majetele zámku. Kámen ve tvaru jehlanu s letopočty a pod ním na podstavci jména zahynulých hrdinů.

Po poledním zvonění ze zvoničky zámku se ujal slova mladý starosta. Uvítal mezi námi nejstaršího obyvatele, 96letého p.Šimka (spolužáka mého otce), který již před několika lety inicioval umístění a odhalení pomníku padlých spoluobčanů. Dále pak pozval před pomník spisovatele A. Jiráska, aby přečetl několik svých myšlenek. Muž v černém s cylindrem na hlavě byl věrohodnou podobou spisovatele.

Dále promluvil náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Aleš Opata - nyní již občan Okrouhlice, o práci v armádě a pozval přítomné na hřiště, kde byly připraveny zbraně, dalekohledy, kulomety a jeden z obrněných vozů - Pandur.

Procházka rodným krajem, mnoho nových informací o dávných časech, několik lidí v dobovém oblečení, přátelská atmosféra a moc prima akce. Poděkování všem, kteří se podíleli mnohahodinovými brigádami na uskutečnění této akce, odhalení pomníku a posezení na hřišti. Já už musela na setkání spolužáků po 50ti letech, tak ani nevím ,kdo "špacírku“ vyhrál. Vlastně ji vyhráli všichni, kdo se zúčastnili.

Už se těším na další ročník.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%