Invaze hub v Čechách!
Na Moravě si počkejte

Invaze hub v Čechách!
Na Moravě si počkejte

27. 9. 2012

Velmi dobrá zpráva pro houbaře. Po velmi podprůměrných týdnech se v posledních dnech výskyt hub násobně zlepšil. Houby začaly růst zejména v Čechách, na Moravě je to zatím horší, ale i tam je výhled na další dny je velmi příznivý.

„Lepší se to týden od týdne,“ tvrdí předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Za dosavadní špatnou sezónou je podle něho velmi teplý konec prázdnin, kdy spadlo minimum srážek. Vláha se proto zatím zcela nevyrovnala a podhoubí není kvalitní. „Nejlepší situace je nyní v jižních Čechách, Pošumaví a také v oblasti Orlických hor. Naopak špatně na tom je zatím Morava, hlavně ta jižní a jihovýchodní. Houby příliš nerostou ani v severozápadních Čechách,“ řekl Landa.

Najít se dají téměř všechny druhy hub. Na některých místech se hojně vyskytují ty hřibovité, rostou také holubinky nebo muchomůrky. „Opožděně začaly růst také žampiony, ty se normálně objevují hlavně na začátku léta,“ podotkl Landa.

Podle něj je ale třeba dávat si pozor i na otravy. Růst začaly totiž kromě muchomůrek i jedovaté pavučince, vláknice nebo čepičatky. Vyskytuje se i pestřec, který je jedovatý, ale ve velmi malém množství ho lze použít jako houbové koření.

„V následujících dnech by se situace podle předpovědi měla ještě zlepšovat a houby porostou ještě hojněji. Důležité je, aby nepřišly brzo noční mrazy,“ dodal Landa.

hobby houby
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.