Po výlovu
FOTO: autorka

Po výlovu

10. 10. 2018

Naše každodenní vycházka začíná ránem v Zámecké zahradě, kolem obou rybníků a zpět domů. Projdeme téměř dvoukilometrovou trasu a občas si užijeme nečekaná dobrodružství. Mírně přeháním, ale ve svém věku stále dokáži vytěžit i ze sebemenší události něco příjemného, zajímavého, a pokaždé se na vše dívám, jako by to bylo poprvé. Dnes nás překvapil výlov malého rybníku, spíše rybníčku jen o málo většího než hokejová plocha. Vypuštění vody odhalilo uměle vytvořený základ ostrůvku, na kterém několik let hnízdil pár labutí. Nevím přesně k jakému účelu byl původně vytvořen, nejsem teplická rodačka, ale místní vzpomínají, že se zde v zimě bruslilo a na ostrůvku prodávalo občerstvení.

Přišly jsme s Čikinou pozdě. Ryby byly v pěti kádích zakryté sítí. Intenzivní provzdušňování tvořilo na hladině tak hustou pěnu vzduchových bublin, že jsem žádný exemplář nezahlédla. Mistři Petrova cechu, oblečení do brodících lacláčů, zablácení od hlavy po paty, vzrušeně diskutovali a nechyběla ani karikaturisty oblíbená gesta naznačující velikost úlovku. Zachytila jsem část hovoru dvou urostlých mužů, kdy jeden z nich popisoval, jak na něj z vody hleděly obrovské oči, až náhle zmizely pod hladinou. Určitě viděl jednu z příšer, které loví Jakub Vágner. Jak to dopadlo jsem se nedozvěděla, ale pocítila jsem dotek vzrušení přítomných a obdivovala jejich zápal pro objekty z mého pohledu obyčejné, ve finále končící na vánočním stole. Tyhle ryby ne! Byly rozvezeny do okolních revírů a Dolní rybník čeká v příštím roce odbahnění a revitalizace a já doufám, že milovníci vodního ptactva prosadí vytvoření vhodných podmínek pro jejich hnízdění. Viděla jsem klasickou rybářskou pramičku a potom...! Jiný úlovek, za který se stydím. Několik pytlů předmětů sesbíraných ze dna rybníku. Mladý rybář s odpadkovým pytlem v ruce procházel hráz a sbíral poslední zbytky po neukázněných návštěvnících.

Rybník vydal co měl. Zůstala jen blátivá jáma s bizarní kruhovou stavbou uprostřed a vzpomínka na labutí pár, který zde mnoho let žil a vyváděl mladé. Stále mi přítomnost vznešených bělostných ptáků chybí.

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.