Nespokojení, ale zkušení. Tak lidé vidí seniory
Ilustrační foto: ingimage.com

Nespokojení, ale zkušení. Tak lidé vidí seniory

1. 10. 2018

Dobrá zpráva: Senioři jsou pro společnost obohacením. To si myslí osmdesát sedm procent Čechů. Špatná zpráva: Zároveň se však domnívají, že senioři jsou nespokojení a že by se o ně měl starat především stát, ne rodina.

Propast mezi tím, jak seniory vnímají mladí lidé a jak se vnímají oni sami, se opět ukázala. Vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Rondo Data pro organizaci Sue Ryder, která mimo jiné radí seniorům v různých oblastech života.

Více než padesát dva procent lidí, kteří jsou v takzvaném neseniorském věku se podle průzkumu obává svého stáří. Zároveň z něho ale vyplynulo, že většina lidí, kteří už v seniorském věku jsou, vnímá své stáří pozitivně. Čtyřicet procent jich uvedlo, že si svého života v penzi doslova užívá. Devětadvacet procent řeklo, že se cítí stejně jako v mladším věku. Zároveň však čtyřiadvacet procent seniorů uvedlo, že se ve svém věku dobře necítí a že se obávají budoucnosti. Čtyřiačtyřicet procent seniorů podle průzkumu tvrdí, že se setkalo s nějakou formou diskriminace.

Když se tazatelé ptali lidí mladého a středního věku, co si myslí o seniorech, často odpovídali, že jsou podle nich nespokojení a většinou finančně špatně zabezpečení. Zároveň však nepadaly názory, že jsou zbyteční, ba snad, že by pro společnost byli přítěží.

Naopak, drtivá většina Čechů vidí podle tohoto průzkumu seniory jako obohacení společnosti, protože si uvědomují, že jejich zkušenosti mohou být mladším ku prospěchu v práci i v osobním životě. Pozor, to je hodně důležité sdělení, protože lidé vysokého věku si často myslí, že mladým nemají co říct, že jejich názory nikoho nezajímají.

„Sedmdesát čtyři procent Čechů považuje za největší hodnotu seniorů jejich zkušenosti, třináct procent moudrost. Pouze čtyři procenta Čechů uvedlo, že si myslí, že senioři nemají žádnou hodnotu,“ uvedl Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data. Tazatelé se také snažili zjistit názory společnosti na to, zda se senioři mají v případě potřeby kam obrátit s žádostí o radu, pomoc. „O finanční zajištění seniorů by se podle třiasedmdesáti procent lidí měl postarat stát,“ uvedl Tomáš Kučera.

Ještě více lidí si myslí, že by se stát měl starat i o sociální a zdravotní standart seniorů. Jen devatenáct procent dotázaných uvedlo, že by se o to měla starat především rodina. Výsledky si tedy tak trochu protiřečí.

Lidé si na jedné straně seniorů váží a mají pocit, že mají společnosti do dát, na straně druhé se tak trochu zříkají zodpovědnosti za ně. Každopádně si z tohoto průzkumu lze odnést mnohé. Optimisté řeknou, že jeho výsledky jsou skvělé, protože z něj vyplynulo, že mladá a střední generace se seniory počítá jako se zkušenými parťáky pro život. Pesimisté řeknou, že se jen potvrdilo, že si mladá a střední generace představuje, že senior patří do domova důchodců, kde se o něj stát kompletně postará, aby jeho příbuzní neměli pražádné starosti.

Takže si každý může vybrat, podle toho, zda je optimista či pesimista a podle toho, kolik mu je let. Protože ti mladí, se stárnutí bojí, ale ti, kteří už s ním mají zkušenost, velmi často vědí, že panický strach z něj byl naprosto zbytečný.

stárnutí
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%