Nespokojení senioři. Mýtus nebo realita?
Ilustrační foto: ingimage.com

Nespokojení senioři. Mýtus nebo realita?

6. 10. 2018

Senioři jsou nespokojení, ubručení, bez dobré nálady. Tak to si myslí většina Čechů středního a mladého věku. Ti, kterých se to týká, tedy senioři, to označují za naprostý nesmysl a mnoho z nich naopak tvrdí, že se ve vyšším věku cítí spokojenější, než když jim bylo kolem čtyřiceti.

„Sedmnáctiletá vnučka mně nedávno řekla, že mi závidí, jak jsem v pohodě, a že se těší na penzi,“ vypráví sedmdesátiletá Jana, bývalá učitelka. „Překvapilo mě to, myslela jsem si, že můj život musí sedmnáctileté holce připadat nudný. Jenže je fakt, že já si penzi užívám. Práce ve škole mě už štvala, poslední roky jsem protrpěla. Děti mi připadaly rok od roku drzejší, podlehla jsem pocitu, že moje práce už nemá smysl. Roky v penzi jsou pro mě vlastně moc příjemné. Mám pár žáků, které učím němčinu, mám domek s krásnou zahradou, každý rok si dopřeju nějakou pěknou dovolenou. Upravila jsem svou životosprávu, zhubla jsem a díky tomu se cítím lépe, než když mi bylo padesát a byla jsem obtloustlá, neupravená, hysterická a vystresovaná paní učitelka,“ vypráví Jana.

Její vnučka k tomu říká, že babička je pro ni vzorem, jak by ve stáří chtěla žít. „Je z ní taková vyklidněná super baba, se kterou se dá mluvit o všem a pořád má čas, nespěchá, pořád se směje,“ říká.

Lidí, kteří popisují pocity ze života v penzi podobně jako Jana, je čím dál více. Přesto si pouze něco  málo přes tři procenta Čechů si myslí, že senioři jsou spokojení, šťastní, vyrovnaní. Třicet šest procent je názoru, že jsou senioři nespokojení, třicet jedna procent uvádí, že jsou spíše nespokojeni. Zbytek se přiklání k názoru, že jsou spíše spokojeni. Vyplynulo to z průzkumu pro Sue Ryder, organizaci, která pomáhá seniorům.

„Přitom většina seniorů vnímá své stáří pozitivně. Čtyřicet procent z nich si důchod takzvaně užívá a dvacet devět procent tvrdí, že se cítí stejně jako v mladším věku,“ uvedl Tomáš Kučera ze společnosti Rondo Data, která průzkum prováděla. Je to zajímavý rozpor, ale vlastně je přirozený. Odjakživa si mladí lidé nedovedli představit, jaké to bude, až budou staří. Vysoký věk býval vždy pro mnoho lidí strašákem. Ostatně, když je člověku dvacet, každý komu je čtyřicet, mu často připadá jako vetchý stařec nad hrobem. Takže není divu, že mnozí lidé si pod životem v šedesáti a výše často představují jen nekonečnou nudu, nespokojenost, frustraci. Čím více se jim však ten věku blíží a čím více se  rozhlížejí kolem sebe, připouštějí, že ono zase nemusí být až tak zle.

„Ještě ve čtyřiceti jsem si myslela, že v šedesáti už budu stará a to se bude projevovat tak, že mě přestane bavit se parádit,“ vypráví jednašedesátiletá Kateřina. „Jenže jsem zjistila, že právě po šedesátce mě móda a vše kolem ní začalo zajímat více, než kdy dříve. Záleží mi na tom, abych vypadala dobře, stojí to už více úsilí než ve třiceti, ale o to je to zábavnější a radostnější, když se to daří. Těším se, až půjdu do penze a budu mít ještě více času chodit po obchodních centrech, probírat se parádou a zkoušet si, co mi sedne. Plánuju, že se vrátím k šití, k pletení, už se na to moc těším. Cítím, že čím mi přibývají roky, tím více jsem hravá, vnímavá k okolí, tím více mě zajímají takzvané hlouposti, na které jsem dříve neměla čas,“ říká.

Někomu přinese pocit spokojenosti, když má čas procházet se nákupním centrem, někomu, když si uplete svetr. Jinému to, že byl na výstavě nebo v divadle nebo na turistickém výšlapu v horách. Další si libuje, že má čas na čtení nebo na vzdělávání se. Toto všechno si totiž mohou dopřávat jen lidé, kteří mají to nejcennějí. A sice volný čas. Ten se stává v dnešní uspěchané době opravdu věcí velmi cennou a mnohým lidem vymizel ze života úplně. Právě v penzi, ve vyšším věku, ho mnozí zase najdou. A to jim přináší spokojenost.

Takže, i když průzkumy názorů mladší a střední generace ukazují opak, faktem je, že spokojených seniorů rok od roku přibývá. Zpravidla jde o ty, kteří si tu spokojenost tak nějak umí sami vytvořit. Pracují na ni. Zkrátka, dokáží vést svůj život tak, že na nespokojenost v něm není čas ani místo.

stárnutí
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%