Rowlingová vydává novou
knihu, tentokrát pro dospělé

Rowlingová vydává novou
knihu, tentokrát pro dospělé

26. 9. 2012

Britka J. K. Rowlingová patří mezi nejoblíbenější a také nejbohatší spisovatele na světě. Miliony čtenářů oslnila kouzelným světem dětských příběhů o Harrym Potterovi, které ovšem zhusta četli i dospělí. Teď se ale chystá vkročit do zcela nové řeky vydáním prvního románu, který je jednoznačně určený pro dospělé. A literární kritici se už předem ptají, zda se jí tenhle literární přerod může podařit.

Nový román se jmenuje The Casual Vacancy (Prázdné místo) právě přichází na trh. A jedna věc je jasná: Tohle není Harry Potter, jak napsal list The Christian Science Monitor. Děj knihy je situován do fiktivní vesnice Pagfordu v jihozápadní Anglii, která trochu připomíná Forest of Dean, kde Rowlingová vyrůstala. Vypráví o místních volbách vyvolaných smrtí jednoho z radních. Zaměřuje se na spory a zájmy, které pohánějí místní politiku, a na třídní rozdíly, které rozdělují i ty nejmalebnější anglické vesnice.

Kniha začíná jako "venkovská komedie mravů", která staví na popisu třídního boje vedeného prostřednictvím rozdělování sociálních dávek. Postupně se do děje vplétá problematika bídy, závislosti na heroinu a zmatenosti dospívajících a sexuality.

Román má 512 stránek a podle Iana Parkera píšícího pro týdeník The New Yorker si ti, kdo budou hledat paralely mezi Harrym Potterem a The Casual Vacancy, nepochybně něco najdou. "The Causal Vacancy líčí mladé lidi stárnoucí na místě rozděleném soupeřícími frakcemi. Zesnulý městský radní Barry Fairbrother, který umírá v první kapitole, ale zůstává morálním těžištěm knihy, má ve svém světě tytéž ctnosti, jako Harry Potter v tom svém - toleranci, věrnost a ochotu jednat," napsal Parker.

Rowlingová prodala po celém světě více než 450 milionů výtisků knih o Harrym Potterovi, jehož příběh sledovala v sedmi dílech. Veleúspěšné dílo jí vyneslo téměř 900 milionů dolarů a nastavilo laťku pro jakoukoli další knihu hodně vysoko.

The Casual Vacancy je první kniha, kterou Rowlingová napsala od roku 2007, kdy vyšel poslední díl Harryho Pottera. Psát ji prý začala už před pěti lety ještě za labouristické vlády, ale domnívá se, že od nástupu koaliční vlády konzervativců a liberálních demokratů prosazující škrty i v sociálních dávkách "je román nyní možná ještě důležitější".

knihy spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.