Češi stráví v práci 35 let. Jak je to jinde v Evropské unii?
Foto: pixabay.com

Češi stráví v práci 35 let. Jak je to jinde v Evropské unii?

28. 9. 2018

V Evropské unii nejpozději do důchodu odcházejí Islanďané. V průměru pracují 46,6 let. Češi v práci zůstávají 35,1 let. Pracují někde ženy více než muži? A jaké vzdělání mají lidé v předdůchodovém věku? Čtěte v druhém dílu seriálu webu i60.

Obecně platí, že v zemích západní Evropy lidé v průměru pracují 35,4 let. Do tohoto průměru spadají i zaměstnanci v České republice. Nejkratší dobu na pracovním trhu stráví lidé v Turecku (28 let), kde také panují největší rozdíly mezi délkou pracovního života mužů a žen. Ženy zde pracují jen sedm let. Práce se jen tak nevzdávají ve Švýcarsku (42,5), to následuje hned za Islandem, nad 40 let tráví v práci ještě Švédové.

K zemím, kde lidé pracují více než 39 let, se řadí Nizozemsko, Norsko, Dánsko, Spojené království a Německo,“ dodává Český statistický úřad v komentáři o údajích z roku 2015. V Itálii, Makedonii, Bulharsku, Řecku, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Belgii a Rumunsku se délka pracovního života pohybuje v rozmezí od 30 do 33 lety.

Obecně platí, že evropští muži tráví během svého života více času v práci. Pouze v Litvě pracovali muži o 0,6 roku kratší dobu než ženy. Opakem je Malta. Tady ženy pracují jen 13,2 let, podobné je to v Makedonii – 11,8 let. Ostatní státy tak vysoké rozdíly mezi muži a ženami nemají. Rozdíl vyšší než šest let je v Itálii, Irsku, Řecku, Rumunsku a Česku. Méně než tři roky jsou běžné v Lotyšsku, Finsku, Estonsku, Švédsku, Norsku, Bulharsku a Slovinsku.

Odborníci Českého statistického úřadu také zjišťovali, jaké vzdělání mají lidé v předdůchodovém věku (55-64 let) a zjistili, že Česká republika v tomto srovnání nevychází dobře - s 15,5 procenty vysokoškoláků za státy Evropské unie zaostává. Nejvzdělanější jsou lidé ve Finsku, kde je 36,9 procent vysokoškoláků. Státy západní Evropy jsou na tom podstatně lépe než ve východní Evropě.

Jako jediné z postkomunistických zemí má vysokou vzdělanost 55-64letých obyvatel Bulharsko (23,5 procent), což odpovídá podobné úrovni, jakou má Španělsko a Rakousko. Vysokou vzdělaností se vyznačují ještě pobaltské státy. Za Českem se pohybuje Makedonie, Polsko, Slovensko, Portugalsko a Itálie. Ani 10 procent nedosahuje v tomto ohledu Turecko, Malta a Rumunsko.

práce
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%