Bavorské Alpy
FOTO: autorka

Bavorské Alpy

22. 9. 2018

Dostala jsem dárkový poukaz na poslední chvíli do Berchtesgadenska, do Horního Rakouska a Německa. Tak tedy omluva v práci, sbalení nejzákladnějších věcí, pas, peníze a jede se.

Projíždíme krajinou v Alpách a naše zastávka je u rodinné likérky, kde pálí kořen hořce alpského. Přivítání majitelem, krátká exkurze a dokument o sběru tohoto kořene. Rodinný pracovník odchází do hor s báglem a velkým deštníkem na místa, kde se tato rostlina vyskytuje. Zde jsou rozmístěny dřevěné boudy již několik set let, vezme si krumpáč a tento kořen vykope a sbírá, vypere v jezírku a odchází do boudy. Tam jej rozseká, přileje vodu, dá hrst kvasnic a nechá šest  neděl kvasit. Potom pod kotlem zatopí a už to kape do konví, uzavře, dá do žoků a vrtulník je odveze k další úpravě a balení.

Dále jsme byli pozváni na ochutnávku a výběr likérů. Osobně jsem si vybrala a zakoupila likér ze 13 alpských bylin, 40%, také svišťí mast na kolínko. Takže vytápění vnitřní i vnější.

Ještě se Vám přiznám, na horu 1.800 m jsme se nechali vyvézt, byly krásné výhledy, slunečno a šéf kouká zadumaně do údolí, byly vidět domy, další pohoří a najednou se rozešel po klikaté cestičce asi 1-2 m široké a já za ním. Nahoře byla se zábradlím, později jen na otáčkách, koukat dolů jsem nemohla, ale když to zvládne on, tak já taky. Dva mladí hoši mne i obešli.

S radostí jsme všichni došli zpět.   

cestování
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%