Osvětlené zahrady. Jak na ně?
Ilustrační foto: pinterest.com

Osvětlené zahrady. Jak na ně?

19. 9. 2018

Proč osvětlovat zahrady, balkony a terasy jen o Vánocích? Proč ne i v létě a na podzim? Kdo umí kouzlit se světlem, vytvoří z obyčejné zahrady či dvorku tajuplný krásný prostor. Jak na to?

Stačí si uvědomit, jak často v zahraničí obdivujeme, jak jsou tamní hospůdky krásně nazdobené, osvětlené. Jak večer a v noci ve tmě září světelnými řetězy, lampióny, lucernami, svíčkami. Jistě, někdy jde o hranici kýče, někdy je to těsně před ní, někdy hodně za ní. Ale výsledkem je vždy něco, na co se člověk zadívá, kam se mu chce sednout, dát si víno, kávu. Ostatně, stačí dát doma večer na stůl svíčku a celý byt vypadá tak nějak příjemněji, útulněji, slavnostněji.

Stává se módou zdobit zahrady světly i v létě a na podzim. Je to pěkný trend, zpravidla totiž takové zkrášlení zahrady nic moc nestojí, jen je třeba mít trochu fantazie a nebát se, že sousedé řeknou: Maruška se zbláznila, dává vánoční světelný řetěz do květináče s muškáty. Jenže pak budou večer, po setmění, koukat, jak úžasně vypadají červené muškáty v modrém květináči, když jsou v nich poházená jemná vánoční svítítka. Je to jako keř, na který se sneslo hejno svatojánských mušek.

Výhodou je, že světelné dekorace jsou nyní vyráběny v různých druzích, na baterky či do elektrické zásuvky. Takže se takto dá zdobit i v místech, kde není k zásuvce přístup. Nebo stačí na strom zavěsit obyčejné sklenice od kompotů či okurek a do nich dát svíčku. Nebo na větev zavěsit lucerničky. Nebo vánočním světelným řetězem omotat jakýkoli keř, trs vřesu či skalníku s červenými podzimními bobulemi. Fantazii se meze nekladou, a kdo si rád hraje se světýlky, má tady malou inspiraci pro podzimní večery.

zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%