Pozvánka na Putování Šternberskou historií
FOTO: Vít Švajcr, Mirek Odvárka a Libor Sváček

Pozvánka na Putování Šternberskou historií

21. 9. 2018

Dovouji si oslovit čtenáře s pozvánkou na velmi poutavou prohlídku hradu Český Šternberk, která se koná již po třinácté v podzimní čas pod názvem Putování Šternberskou historií. Letos se uskuteční ve dnech 20. a 21. října 2018.

Tuto prohlídku jsem absolvovala několikrát s manželem, ale i našimi menšími vnoučaty a velmi se nám líbila. Klíčnice provází návštěvníky v dobových kostýmech,seznamuje návštěvníky s historickými postavami, které jsou spjaty s rodem Sternbergů. Dále vám průvodkyně – klíčnice představí i další šternberské osobnosti, které žily od založení hradu do současnosti. Každé Putování je jiné, a tak se i letos můžete těšit na význačné i prosté postavy ze šternberských dějin, se kterými jste se při předchozích ročnících ještě nesetkali. U hladomorny rozbijí své ležení dělostřelci, kteří vám ukáží, jak nabíjet pušku nebo dělo a budou vyprávět o životě vojáka v době napoleonských válek. I nějakou kanonádu přidají...

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit tuto akci, zvláště pak, pokud se vydaří počasí, může být tato prohlídka hradu spojena s procházkou Českým Šternberkem směrem na Poříčko, přes bývalou osadu Vrábov, kde jdete podél klikatící se Sázavy z jedné strany a řadou chat na straně druhé. Vzhledem k podzimnímu času již zde není tolik chatařů, tak si užijete klidu v krásné podzimní přírodě, občas zahouká pod skálou Posázavský pacifik, nebo se v Sázavě mrskne ryba, z dáli budete slyšet kanonádu vojsk z hradu. Možná projedou i vodáci, kteří se  svým vodáckým Ahóóój budou loučit s letošní nenaplněnou  vodáckou sezonou.

Oběd si možno dát v restauraci Pod hradem, nebo v Parkhotelu za tratí.

Uskutečněte si celodenní podzimní výlet, kde spojíte naučnou část s tou procházkovou, a tak rozšíříte nejen své obzory, ale uděláte i něco pro své zdraví a nebudete litovat.

Kastelánka hradu, pani Míková, mi poskytla několik fotografií z minulých Putování pro ilustraci, a tak mi přispěla k prezentaci této poutavé akce. Jí patří mé poděkování. Já vybrala tyto.
Podívejte se na stránky hradu - Hrad Český Šternberk, kde se dozvíte více a správa hradu doporučuje rezervaci vstupenek na prohlídky. Z vlastní zkušenosti vím, že je to nutné, když jsem na akci byla já s rodinou, bylo hodně plno a nevím, zda všichni návštěvníci byli uspokojeni.

Pokud vás moje pozvání oslovilo, mějte krásnou pohodu a podívanou.

 

cestování
Hodnocení:
(3.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.