Jak zabezpečit chatu před zloději a vetřelci
Ilustrační foto: Adlo

Jak zabezpečit chatu před zloději a vetřelci

30. 9. 2020

Chalupy a chaty se v letních měsících často stávají našimi dočasnými domovy. Teplé počasí a hřejivé slunce nás o víkendech vyhání z měst právě sem. Chalupářská sezóna se ale s blížícím se podzimem pomalu chýlí ke konci a už se tam pravděpodobně nedostaneme tak často. 

Opuštěné chaty a chalupy jsou pak terčem zlodějů a vandalů, zejména v období mimo léto. Abychom mohli v klidu ponechat naše víkendové sídlo bez dozoru, je nutné je řádně zabezpečit.

Prevence proti vloupání

Chatařské oblasti jsou často opuštěné a nefunguje tady tedy příliš kontrola okolí a sousedy. Vandalové a případně i zloději často míří právě do těchto lokalit. Jak se vyhnout nepříjemnému překvapení? Základem je prevence a spolehlivá bezpečnostní opatření. Připomeňme si základní kroky, díky kterým riziko takové nemilé události podstatně snížíte.

Uzavřete všechny přístupové cesty

Základem je chatu nebo chalupu opravdu dobře zabezpečit zvenčí. Co nejlépe uzavřete všechna okna, dveře, okenice, zabezpečte také verandy. Nemusíte se bát, že vaše bezpečnostní dveře budou muset být z pancíře a budou tak jasným signálem, že uvnitř něco drahocenného ukrýváte. Bezpečnostní dveře mají volitelný design a hravě se tak přizpůsobí vašemu stylu, ať už se jedná o moderní chatu nebo historickou chalupu. Můžete si dokonoce zvolit i jejich velikost, pokud je váš vstup nestandardních rozměrů. Díky množství vlastností bezpečnostních dveří můžete vybrat například také takové, které mají izolační vlastnosti na vstup do obytné zóny, a naopak obyčejnější sklepní dveře. Stačí si jen vybrat ze široké nabídky u osvědčeného výrobce.

TIP: Doporučujeme slovenskou firmu Adlo, která na českém trhu bezpečnostních dveří úspěšně působí už více než 25 let. Svou důvěru v ni vkládají také zákazníci v Německu nebo Rakousku.

Na okna zvolte vždy zevnitř uzavíratelné okenice nebo mříže, které po příjezdu hravě odstraníte. Všechny možné cesty vniknutí do domu by měly být v ideálním případě zabezpečeny lépe než pouhým zámkem.

Pozor! Zkušený lupič se dokáže skrze nezabezpečené okno dostat do 10 vteřin, aniž by vás ve vedlejší místnosti probudil ze spánku. Přečtěte si proto více o zabezpečení oken proti zlodějům. Dozvíte se, jaké typy bezpečnostního kování zvolit, zda je lepší bezpečnostní fólie či tvrzené sklo, i to, kde použít raději bezpečnostní mříže. 

047_Profilove_big_sk.jpg

 

Zbavte se lákadel

Ačkoliv pro vás předměty na vaší chalupě určitě mnoho znamenají, ujistěte se, že zde necháváte poklady spíše sentimentálních hodnot. Opravdové cennosti jako jsou starožitnosti, drahá elektronika nebo šperky, si raději zase odvezte domů. Kupodivu mohou být lákadlem také celkem běžné předměty, jako je nářadí, zahradní technika, ale také třeba oděvy nebo alkohol. Ty raději uschovejte tak, aby na ně nebylo vidět a nestaly se tak zbytečným pokušením. Pokud například sekačku na trávu nebudete chtít převážet sem a tam, nezapomeňte, že i stodola nebo kůlna potřebuje být stejně nedostupná jako hlavní stavba.

 zabezpeceni-chalupy-adlo.jpg

Nenechávejte nic náhodě

Žebřík nebo snadno přístupný okap může také hrát svoji roli. Pokud je vaše chata či chalupa patrová, postarejte se, aby tyto ,,pomůcky” ke vloupání nebyly v dosahu a dobře zabezpečte i horní patro. Pro klid vaší duše si také můžete pořídit bezpečnostní systém, která vás na dálku informuje o případné podezřelé aktivitě nebo narušení vašeho majetku. Variantou může být i atrapa takového systému, která případné nenechavce odradí.

Statistika na závěr:
Například v roce 2016 bylo
vykradeno přes 5 tisíc chalup s celkovou škodou přesahující 90 milionů Kč.

 

dveře.jpg

 

chaty a chalupy
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%