Podzimní zahrada: Uklizeno jako ze žurnálu
Zahrada jako ze žurnálu. I díky Mounfieldu

Podzimní zahrada: Uklizeno jako ze žurnálu

8. 9. 2018

Chcete mít zahradu před zimou uklizenou stejně dobře jako obývací pokoj v neděli odpoledne? Poradíme vám, jak si s tím poradit a moc se přitom nenadřít.

Na spoustu podzimních zahradních prací totiž existují šikovní pomocníci: vertikutátory, pily drtiče, štěpkovače, fukary a kompostéry.  

Léčba trávníku vertikutátorem  
Trávník má za sebou náročnou sezónu. Kvůli tropickému létu byl vystaven velké zátěži a nutně potřebuje provzdušnit. Právě v září a říjnu nastává optimální doba na podzimní vertikutaci, která je stejně důležitá jako ta jarní. Provádí se po posledním sekání. Vertikutátor  (viz úvodní foto) při ní vyčeše z trávníku všechny mechy a travní plsť, čímž zpřístupní travní kořen živinám a vláze. Poté je dobré trávník ještě pohnojit podzimním trávníkovým hnojivem se zvýšeným obsahem draslíku, aby měl v zimě dostatek živin. Vybírat můžete z vertikutátorů elektrických i benzinových podle typu pozemku: elektrické zvládnou menší pozemky s dostupností zásuvky, benzinové užijete na větších, případně členitějších zahradách.  

 

01 Vertikutátor.jpg

Elektrický vertikutátor PATRIOT S 1600 je lehký, výkonný, elegantní a práci s ním bez problémů
zvládnou i ženy. Foto Mountfield  

 

Nejdříve řežeme a potom drtíme!
Benzinová motorová pila Oleo-Mac GS 520 – je vhodná na přípravu palivového dřeva i na práci kolem domu. Má motor o výkonu 2,5 kW a americkou řeznou lištu o délce 41 cm. Má inovovaný karburátor a kompenzátor znečištění, takže splňuje nejpřísnější emisní normy. Vyniká nízkou spotřebou paliva. Ke snadným startům pily přispívá dekompresní ventil, nastřikovač paliva a poloautomatický sytič. Komfort při práci usnadní propracovaný antivibrační systém. Pila je výborně vyvážena, má automatické mazání řetězu s regulací.  

02 Pila.jpg 

 

Když jste vše prořezali a nařezaná polínka jsou srovnaná v kůlně, máte sice tu největší dřinu za sebou, ale na zahradě se válí ještě hobliny, prořezané větve ovocných stromů a spadané listí. Tak co s nimi?  

03 Sekera.jpg

Špičková sekera PATRIOT XL Profi, na kterou výrobce poskytuje záruku 10 let. Foto: Mountfield   

 

Je škoda větve vyhazovat, když s nimi můžete zatopit nebo pohnojit zahradu. Stačí použít drtič nebo štěpkovač, a výsledkem bude skvělý a užitečný materiál zdarma. Drtiče větve rozsekají na malé kousky, které můžete použít do kompostu nebo jako mulč. Snadno si poradí s kůrou, větvemi keřů a stromů i dalším zahradním odpadem. Štěpkovače potom rozřežou větve na trochu větší kousky, s nimiž můžete po usušení zatopit v krbových kamnech.    

04 Drtič.jpg

Zahradní drtič Powercut 2500 vyniká vysoce odolnými
noži ze speciální oceli, díky kterým si poradí s větvemi
o průměru až 4 cm. Vyjímatelný box je průhledný, takže
jednoduše zrakem zkontrolujete, jestli je plný.
Manipulaci usnadňují velká kola. Foto: Mountfield  

 

Fukary vše vyfouknou!
A na závěr ještě vyluxujte.Konečné zametení nepořádku, ale třeba i prvního prašanu, za vás pak obstarají šikovné zahradní fukary.    

05 Fukar.jpg

AKU fukar Patriot BL25 40V oceníte nejen po údržbě živých plotů, ale především při úklidu problematických zákoutí zahrady jako záhonky a skalky. Speciální tvar trubice minimalizuje hlučnost. Nízká hmotnost, skvělé vyvážení a pohodlné ergonomické madlo zajišťují bezchybné míření vzduchového proudu, sekvenční spínač umožňuje regulovat výkon ve 4 stupních za sebou. Tím nastavíte takový průtok vzduchu, aby kamínky v záhonech zůstaly a listí odlétlo. Nejvyšší turbo je pak už opravdová vichřice, která si poradí i s mokrým listím. Fukar můžete využít také na vyfoukání listí z nízkých okapů, lehkého prachového sněhu z auta nebo nečistot ze zámkové dlažby, cestiček a schodů.

Co vysajete, dejte do kompostéru…  
Fukary se snadno a rychle vyrovnají s nepořádkem, kompostéry pak zbytky dokonale zpracují. Ten správný kompostér by měl být vyrobený z kvalitního vysokohustotního polyetylenu, který odolává mrazu a nekroutí se na sluníčku. Kvůli působení vzduchu jsou důležité ventilační otvory na všech stranách a horní odklápěcí víko, umožňující doplnění dalšího odpadu. Hodí se též otočný ventil, jímž můžete regulovat přívod vzduchu, a tak podle potřeby určovat rychlost rozkladu. Volné dno zajišťuje styk s půdou a přístup užitečných mikroorganismů, červů a žížal. Praktická boční dvířka pak umožňují snadné odebírání hotového humusu.    

06 Kompostér.jpg

Kompostér K 700 pojme až 720 litrů biomasy. Je opatřen víkem s panty pro otevírání jednou rukou a otočným ventilem, sloužícím k regulaci prostupu vzduchu. V  patě naleznete boční dvířka pro vyjímání uzrálého kompostu. Foto: Mountfield   No vidíte, a zahrada je uklizená! Teď už zbývá jen zatopit v krbových kamnech a užívat si podzimní pohody s výhledem z okna na krásně uklizenou zahradu…  

Více na www.mountfield.cz

Mountfield
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.